Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:35, 27. 8. 2019.

| Ekonomija

“Konstantin Veliki”: Štelovano pozitivno poslovanje aerodroma dok je bio gradski

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
Aerodrom
Rasprava se nastavlja; Foto: J. A.

Subvencije za ulaganja knjižene su u tekuće troškove, pa je tako stvorena lažna slika o pozitivnom poslovanju u prvom i drugom kvartalu 2018, tvrde sa niškog aerodroma. Dok je bio gradski gubici su bili 17 miliona dinara, a u mesecima posle državnog preuzimanja dobitak je 4 miliona - računica je koju navode sa “Konstantina Velikog”.

Nastavljaju se prepirke aktuelnog i bivšeg rukovodstva niške vazdušne luke o spornom finansijskom izveštaju za 2018. godinu. Bivši direktor Vladica Đurđanović ranije je prezentovao kvartalni izveštaj za 2018. kojim je pokazivao pozitivno poslovanje.

Izveštaj za 2018. godinu nije bio dostupan, ali sada se nalazi na sajtu niške vazdušne luke.

Iz uprave niške Aerodroma računicu oko duga, kažu, izvode upravo iz finansijskog izveštaja za 2018. I mišljenja nezavisnog revizora.

U izveštajima se jasno vidi da je prihod od subvencija namenjenih za kapitalno ulaganje u građevinske objekte proknjižen na pokriće tekućih-operativnih troškova. To je stvorilo lažnu sliku o pozitivnom poslovanju u prvom i drugom kvartalu 2018. godine - tvrde sa aerodroma.

Navode i da bi Aerodrom Niš bio u još većem gubitku 2018. godine da nije preuzet od Republike, jer, kako kažu, Grad Niš nije bio u stanju da finansira ni operativne ni kapitalne troškove.

Naime, zbog izuzetno niskih cena usluga koje je ugovorilo prethodno rukovodstvo niškog aerodroma, sa porastom broja putnika nesrazmerno rastu i troškovi u odnosu na prihode, što stvara potrebu za većim subvencijama od strane vlasnika - navode sa aerodroma.

Zato kažu da je Republika Srbija u 2019, imajući u vidu niske cene, izdvojila 76 miliona dinara subvencija na ime operativnih troškova iako je planirano povećanja broja putnika za 20 odsto.

Podsetimo, NKD je saopštio da direktor aerodroma Dušan Knežević ne govori istinu o subvencijama, a da finansijski izveštaj iz drugog kvartala 2018. koji prikazuje dobit od 373.000 dinara.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Saopštenje Aerodrom Niš (preuzmi) - 181.72 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • tony

    07:54 // 28. 8. 2019.

    ...ha, ha, ha...obračun naprdnih stručnjaka preko ledja gradjana Niša...i dok se oni tako prepucavaju ko je manji a ko veći lopov aerodrom je u sve gorem stanju, ima sve manje profitabilnih linija i putnika, od najavljenih državnih investicija i dalje nema ništa...čeka se katanac

  • Smuk

    23:02 // 27. 8. 2019.

    Ko li je štelovao prethodni završni račun? Iz koje li su stranke ?

    • Gaga

      00:52 // 28. 8. 2019.

      Naprednjaci, "stručnjaci".

    • Jordan

      15:52 // 28. 8. 2019.

      Pa valjda ovi iz stranke Zelenih...

  • Bivsi vecnik

    20:00 // 27. 8. 2019.

    Dobro jutro Kolumbo, pa to svi znaju da sva javna preduzeca u gradu steluju zavrsni racun, da bi se pokazali kao uspesni direktori, veliki strucnjaci i botovi AV.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: