Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:57, 3. 10. 2020.

| Ekonomija

Konzorcijum oko "Resalte" dobio posao u Nišu - narednih 15 godina održavaće uličnu rasvetu

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
Ulična sijalica
Ulična rasveta u rukama privatnika; Ilustracija; Foto: Arhiva JV

Firma koja je povezana sa premijerkom Anom Brnabić preko njenog bivšeg poslodavca - slovenačka Resalta sa svojim partnerima, dobila je posao u Nišu i narednih 15 godina brinuće o uličnim svetiljakama sa zadatkom da postavi LED rasvetu i ostvari uštedu struje. Jagodinska firma Feman koja je takođe htela ovaj posao, kako piše u odluci konkursne komisije, nije imala potpunu dokumentaciju.

Grad Niš je, kako piše u odluci o dodeljenom poslu, bio spreman da plati 2,1 milijardu dinara za 15 godina firmi koja dobije posao na održavanju javne rasvete.

Resaltina ponuda je na kraju, posle dorađenih izmena i dopuna, piše u istom dokumentu, obračunata na sumu od oko 1,6 milijardi za narednu deceniju i po posla u najvećem gradu juga Srbije.

Ova kompanija neće imati samo zadatak da menja sijalice u gradu, već da rekonstruiše kompletan sistem rasvete, učini ga ekonomičnijim i energetski efikasnijim.

Ono što se očekuje od realizacije ovog projekta je zamena više od 23.500 svetiljki kao i dela kablovskih instalacija i, po potrebi, proširivanje sistema javnog osvetljenja. Očekujemo da dođe i do ostvarivanja značajnih ušteda energije i smanjenja budžetskih troškova u skladu sa ponudom izabranog ponuđača, ali naročito želimo da nivo pružanja ove komunalne usluge bude znatno viši, efikasniji i bezbedniji po zdravlje naših sugrađana - kažu u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj i projekte.

Tako je u ponudi ova slovenačka firma koja nastupa u konzorcijumu sa dve beogradske - Emporio team i Elgra vision, obećala garantovanu uštedu električne energije od oko 12 miliona kWh na godišnjem nivou, a uštedu operativnih troškova održavanja osvetljenja za 15 godina oko 1,8 milijardi dinara.

Projektom je garantovana ušteda u troškovima električne energije od najmanje 73,37 odsto, kao i da se dosadašnji troškovi održavanja sistema u potpunosti finansiraju iz ostvarene uštede, odnosno idu na teret privatnog partnera. Realizacija ovog projekta ne podrazumeva izdvajanje dodatnih sredstava u budžetu grada Niša, već će se sve obaveze prema privatnom partneru plaćati iz ostvarenih ušteda, a u slučaju da se u ugovorenom periodu ne ostvari garantovana ušteda, partneru se ne isplaćuje naknada - kažu u KLERP-u.

Ponuda drugog ponuđača - Feman Jagodina, kako piše u odluci, nije bila potpuna i falilo je nekoliko bitnih podataka i obrazaca, pa je Komisija odlučila da posao dodeli Slovenicima.

Komisija za javnu nabavku izbora privatnog partnera i dodele ugovora javno-pruvatnog partnerstva u cilju realizacije projekta zamene, racionalizacije i održavanja dela sistema na teritoriji Grada Niša podnela je izveštaj o stručnoj oceni ponuda i predložila naručiocu da donese odluku o dodeli Ugovora grupi ponuđača: Resalta d.o.o iz Beograda, Emporio team d.o.o iz Beograda i Elgra vision d.o.o iz Ugrinovaca - piše u odluci.

Kada će konzorcijum koji predvode Slovenci i početi da radi na sistemu javne rasvete u Nišu za sada nije poznato, jer konačnu odluku donose Gradsko veće Niša i odbornici Skupštine grada.

Do sada se retko dešavalo da većnici i odbornici odbijaju predloge Komisije, a učesnici tendera imaju rok od još nekoliko dana za podnošenje žalbe.


“Resalta” i premijerka Brnabić

resalta "Resalta" dobila posao u NIšu; foto: logoU Kruševcu, Bogatiću, Svilajncu, Malom Iđošu, Adi, Žablju i Petrovcu na Mlavi firma Resalta već je ranijih godina dobila posao održavanja javne rasvete. Na jugu Srbije su sarađivali sa Pirotom u 2017. godini kada su potpisali ugovor o isporučivanju toplotne energije javnim ustanovama.

Resalta je firma registrovana u Srbiji sa slovenačkim kapitalom. Posluje od 2015. godine i bavi se energetikom.

Istraživanje BIRN-a pokazalo je da je suvlasnik slovenačke Resalte, koja se ranije zvala GGE Družba za izvajanje energetskih storitev, investicioni fond američkog biznismena Marka Krendala PostScriptum.

Ana Brnabić je bila direktorka u Krendalovoj firmi Continental Wind dok nije postala ministarka državne uprave i lokalne samouprave, a zatim i premijerka u junu 2017. godine - piše BIRN.

Premijerka je za ovaj istraživački portal potvrdila da je radila sa Krendalom, ali je rekla da ne utiče na odluke lokalnih samouprava.

Lokalnim samoupravama ne mogu da kažem šta da rade i kako da rade, nemam te ingerencije, tako da o konkretnim slučajevima ne mogu da govorim. Jedino što mislim da je dobro da lokalne samouprave razmišljaju o energetskoj efikasnosti. To je ono što je pozitivno. Radila sam sa Markom Krendalom i to nije nikakva tajna [...] ali zaista ne razumem, da li to znači da Mark Krendal više ne može da posluje u Srbiji? - pitala je premijerka.

Sam Krendal je rekao da poslu sa rasvetom ne zna ništa.

Nisam čak ni član Odbora u Resalti iako je Postscriputm imenovao jednog člana Odbora. PostScriptum ne poseduje mnogo akcija u Resalti – otprilike oko 17 odsto. A kada je reč o LED osvetljenju, ne znam apsolutno ništa o tome šta Resalta radi, zaista ništa - rekao je Krendal za BIRN.

Resalta će, ukoliko ne bude žalbi i negativnh odluka lokalne vlasti, posao održavanja ulične rasvete preuzeti od Javnog preduzeća Parking servis.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Sinisa

    23:24 // 6. 5. 2021.

    Duboko sam razocaran u one koji kontrolisu i odrzavaju ulicnu rasvetu u Nisu.Vise puta sam prijavljivao parking servisu resor
    ulicna rasveta i nisu ni mrdnuli do danasnjeg dana.Prijavljivao sa kako se svetla jako kasno pale svuda kod Fakulteta Zastite na radu u ulici Çarnojevica 1o.Svetla se pale tek sat vremena posle prvog mraka ma ne vidi se ni bela macka.Molim odgpvorne nastelujte sat ....

  • Соларни Панел

    07:35 // 4. 10. 2020.

    Ако драги Нишлије наставимо овакав тренд развоја - за 15 година у Нишу НЕЋЕ ПОСТОЈАТИ јавна расвета.Не само да неће функционисати већ неће бити ни потребе за њом јер неће имати КОМЕ да светли.Наталитети безглаво бекство у бели свет - Ниш ће за 16 година бити село-јер га тренутно воде НЕ СЕЉАЦИ него РЕТАРДИ.

  • Ivan

    21:27 // 3. 10. 2020.

    Kakav je ovo ugovor na 15 godina???
    Jel neko zna nešto o tome?
    15godina?????Ej,bre!!!

    • Radmila

      09:24 // 4. 10. 2020.

      Svaki Ugovor, može se raskinuti i pre ugovorenog roka.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: