Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:40, 26. 6. 2015.

| Ekonomija

Kooperant "Benetona" otpustio radnike i pobegao

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, Poslovi
beneton
Kooperant "Benetona" mobingovao Nišlije pa pobegao; foto: politika.rs

Italijanska firma “Planet sistem”, koja je radila u kompleksu nekadašnjeg niškog “Niteksa”, otpustila je 130 radnika, ostala im dužna plate i zatvorila svoj pogon.

“Planet sistem” je bio jedan od 8 kooperanata “Benetona”, a Niš je napustio čim su počele provere inspekcije u vezi sa poreskim malverzacijama.

Kako piše zvanični list Nacionalne službe za zapošljavanje “Poslovi”, terenska kontrola već mesecima “češlja” poslovanje “Planet sistema”, ali i ostalih kooperanata “Benetona” i u celu priču se uključila i niška policija.

“Poslovi” pišu da su rezultati istrage čuvana tajna, ali da je vlasnik “Planeta” ekspresno zatvorio pogon, a da su radnici poslednju platu primili za mart.

Kako kažu oni koji su nekada radili za mašinama “Planet sistema”, mobing je bio svakodnevica.

Plate ne prelaze 200 evra, a radimo kao robovi. Prekovremeni rad nam je smešno malo plaćan. Niko nas nije štitio, ni inspekcija rada, a sindikata nije bilo, pa je svako ko bi podigao glavu ekspresno bio otpušten - kaže jedna od bivših radnica. 

Ona dodaje da poslodavac najverovatnije nije uplatio ni doprinose, jer ne postoje M4 obrasci u PIO fondu.

Da stvar bude gora, kako kaže ova radnica, prilikom potpisivanja ugovora o radu radnici su morali da potpišu i blanko otkaz, pa sada nemaju prava da se prijave na biro i primaju naknadu za nezaposlene.

Podsetimo, italijanski “Beneton” je kupio niški “Niteks” 2011. godine. Do sada su, kako tvrde, oni i njihovi kooperanti zaposlili 1.900 radnika, za šta su od države na ime subvencija dobili oko 10,5 miliona evra.


Beneton: Nema veze sa nama

U “Benetonu” kažu da je “Planet sistem” bio nezavisna firma u upravljačkom i vlasničkom smislu i da italijanski tekstilni gigant ne snosi nikakvu odgovornost za njihovo poslovanje.

Ipak, menadžment “Benetona” je svim otpuštenim radnicima ponudio da pređu kod novog kooperanta, u grčku firmu “Olimpijas knitinga”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ana Vasic

    11:06 // 8. 9. 2015.

    Velika sramota!!!Ja sam porodilja majka troje dece i nista mi nije uplaceno od maja 2015god. s obzirom da drzava podstice radjanje dece i natalitet u Srbiji,nesto ovde debelo ne stima.Gde je novac?Ko je ovde zakazao?Drzava, inspekcija rada ili firma?

  • soc.radnik

    09:34 // 29. 6. 2015.

    E sada pitajte Baneta Jovanovića ( i njegovog mentora Dinkića )gde odoše subvencije date za radna mesta...!

  • jovanovic bojan

    00:56 // 28. 6. 2015.

    kada smo pitali tomu nikolica da nasim privatnicima da po 10000 evra po zaposljenom radniku rekao je da nema poverenje u njih,a imao je poverenje u strance

    • Lex

      21:54 // 28. 6. 2015.

      Ej zemljo u kojoj se posluje na poverenje, propadni skroz! Treba da se donesu zakoni i da se ove firme krivično gone ako ne rade pošteno, doduše takav zakon je donet još 2008. god, ali ne postoji nijedna presuda. Kakvo poverenje nismo u srednjem veku ili na pijaci. Gde je provera porekla imovine? Zašto tužilaštvo ne radi? Jel to politika utiče na sudsku vlast?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: