Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:10, 13. 11. 2019.

| Ekonomija

Koridori Srbije: Saniraćemo oštećene lokalne puteve od Niša do Dimitrovgrada

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Radovi će trajati do 2. oktobra
Vrednost radova još nije poznata, novac od kredita; ilustracija; foto: Lj. F.

Dotrajale deonice državnih puteva ukupne dužine 72 kilometra, od kojih su neke oštećene i zbog eksplotacije i prevoza materijala tokom izgradnje istočnog kraka Koridora 10, biće sanirane, tvrde u Koridorima Srbije, a novac će biti obezbeđen od kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

Mukama meštana pojedinih sela sa dolaskom do gradskih centara u Nišu, Beloj Palanci, Pirotu ili Dimitrovgradu zbog lošeg stanja puteva koji do tamo vode, trebalo bi da dođe kraj.

Meštani pirotskog sela Blato, ali i putnici iz Babušnice koji svakodnevno zbog posla odlaze u Pirot, imaju velike zamerke na deonicu od sela Blato do mesta zvanog Sadikov Bunar koja je godinama u katastrofalnom stanju.

I dok je najveći deo puta od Pirota do Babušnice u toku prošle i ove godine presvučen novim slojem asflata, ova deonica, koja je po opštem utisku najkritičnija, nije sanirana.

Godinama je situacija ovakva. Od Sadikovog Bunara do sela Gnjilan je sređeno, nije mi jasno žašto nije i ova deonica, a ona je u mnogo gorem stanju - kaže jedan radnik koji svakodnevno putuje na relaciji Babušnica - Pirot.

Ipak, ova deonica se nalazi u planu preduzeća Koridor Srbije za saniranje, pored više deonica državnih puteva od Niša Do Dimitrovgrada.

Pre svega želimo da napomenemo da postojeće deonice državnih puteva nisu oštećene samo zbog eksploatacije, prevoza materijala i slično tokom izgradnje istočnog kraka Koridora 10, već i zbog prethodne dotrajalosti usled dugogodišnje eksploatacije puteva, jer je poslednja njihova rehabilitacija bila pre više od 20 godina - kažu u Koridorima.

U toku je javna nabavka za izbor izvođača na rehabilitaciji deonica, a biće dodeljena 3 ugovora, za deonice od Niša do Bele Palanke, puteve na teritoriji Pirota i one u dimitrovgradskoj opštini.

Približna ukupna dužina deonica za svaki ugovor je između 22 i 25 km, što čini ukupno oko 72 km državnih puteva koji su predmet ove nabavke. Preduzećemo sve neophodne aktivnosti kako bi se oštećeni putevi rehabitovali - kažu u Koridorima.

Radovi će biti finansirani iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, ali u ovom preduzeću nisu mogli da preciziraju procenjenu vrednost radova, jer, kako kažu, s obzirom da je procedura javne nabavke u toku, procenjena vrednost se, prema pravilima banke, ne objavljuje.

Na ovim deonica radiće se, dodaju u Koridorima, proširenje postojećeg puta gde god je to moguće, uklanjanje postojećeg asfalta i nadogradnja postojećeg kolovoza novim slojem, uređenje postojećih zemljanih kanala, kao i izgradnja novih, sprovođenje mera intervencije na propustima i vertikalna i horizontalna saobraćajna signalizacija i oprema.

Deonice koje će se sanirati:

Ugovor 1

Niška Banja - Jelašnica
Skretanje za Bancarevo - Most 9a
Bancarevo - Ploče
Ploče - Crvena Reka
Donja Glama - čvor Bela Palanka
Skretanje za Pajež ka Donjoj Glami
Niška Banja - Konjički klub
 

Ugovor 2

Sadikov Bunar – Blato
Pirot (mali most) - Kitka (kamenolom)
Manastir Sv. Ilija – Rsovci
Sopotska petlja - ulaz u Pirot (Industrijska zona)
Slavinja – Izatovci i Smilovci - Protopopinske vodenice


Ugovor 3

Čvor Trnski Odorovci -  čvor Sukovo
Manastir - Komje
Gornja Držina- čvor Sukovo
Čvor Dimitrovgrad - ukrštanje sa lokalnim putem za mesto Verzar

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Moklistanin

    20:21 // 19. 11. 2019.

    Zasto se ovde nigde ne spominje put Bela Palanka-Mokliste,koji su unistili? Unistili su i most prema Moklistu kod Belanovca,zasto i on nece biti saniran?

  • Babusnicanin

    11:59 // 17. 11. 2019.

    Datum je bitan,prica smo se naslusali,u Blatu je los put 40 godina.

  • Naissus

    10:09 // 15. 11. 2019.

    Nemojte, molim vas … ne pipajte nista vise k'o Boga vas molim

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: