Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:52, 8. 8. 2023.

| Ekonomija

Koridori traže projektante za auto-put od Merošine do Beloljina

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
autoput
Vučić otvorio 5,5 kilometara poluprofilnog autoputa; Foto: M.S.

Nakon što je krajem jula predsednik Srbije otvorio prvu deonicu auto-puta Niš - Merdare u dužini od 5,5 kilometara, Koridori Srbije traže firmu za izradu projekta za građevinsku dozvolu i druge tehničke dokumentacije za nastavak radova na deonici od Merošine do Beloljina. Procenjena vrednost posla je 360 miliona dinara, a zaključkom Vlade ta deonica je od posebnog značaja za Srbiju i svi postupci koji se sprovode smatraju se hitnim.

Prema ranije dostupnim podacima, auto-put Niš - Beloljin imaće 6 tunela, 12 mostova i veliki broj nadvožnjaka, podvožnjaka i vijadukta u ukupnoj dužini od 37,4 km, a izgradnja je podeljena na četiri deonice.

Prva deonica Merošina - Merošina 1 duga 5,5 kilometara je već završena i nju je nedavno otvorio Vučić , a radi se o poluprofilnom auto-putu, deonica 2 je od Merošine 1 do Prokuplja istok dužine 8,8 kilometara, deonica 3 od Prokuplja istok do Prokuplja zapad duga 12,8 kilometara i deonica 4 od Prokuplja zapad do Beloljina, dužine 5,5 kilometara - stoji u planskoj dokumentaciji.

Deonica Merošina-Beloljin deo je auto-puta E-80 Niš - Merdare, saobraćajnica je od visokog prioriteta i značaja za zemlju i to je deo trase puta koji povezuje Bugarsku i Jadransko more preko Srbije i Albanije.


Predstavljen urbanistički projekat trase od Merošine do Prokuplja

U međuvremenu je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture oglasilo javnu prezentaciju urbanističkog projekta za izgradnju 2 deonice auto-puta od Merošine do Prokuplja u dužini od 8,8 kilometara.

Ta deonica će imati najmanje 4 trake širine od po najmanje 3,75 metara i projektovana je za brzinu do 130 km/h, a u zavisnosti od konfiguracije terena najmanje 100 km na sat.

Na toj deonici je planiran i tunel Lalinac iznad sela Arbanasce čija je dužina 275 metara i biće urađen od dve spojene tunelske cevi, pri čemu će se u prvoj fazi za saobraćaj koristiti samo jedna.

Inače, ukupna deonica auto-puta Merošina - Beloljin je duga 37,4 kilometara, a finansiranje projekta od 225,6 miliona evra obezbeđeno je kroz Investicioni grant WBIF u iznosu od 40,6 miliona evra i zajam od EBRD i EIB u iznosu od 185 miliona evra.

Izgradnja auto-puta počela je krajem 2021. godine, a tada je rečeno da je rok za završetak radova na prvoj deonici 2026. godina.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jovanovic branko

    21:13 // 15. 4. 2024.

    Trazim poso vozac kamiona c kategorije

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: