Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:50, 18. 5. 2009.

| Ekonomija

Krediti bez limita za niške firme

Autor:P.B.Izvor:
Miloš Simonović, gradonačelnik Niša

Gradonačelnik Niša, Miloš Simonović, najavio kredite za mala i srednja preduzeća pod povoljnijim uslovima nego u komercijalnim bankama. Reč je o 90 miliona dinara, koliko je preostalo od privatizacije Duvanske industrije Niš.

"S obzirom da će grad određivati uslove i kamate, krediti će biti povoljniji od onih koje nude komercijalne banke ili država kroz program kreditiranja ovakvih preduzeća. Za sada je izvesno da će krediti moći da se koriste za različite namene a da će kamata biti niža od tri odsto", kaže Simonović.

Simonović naglašava i da neće postojati limit u iznosu kredita, već će sve zavisiti od potreba preduzeća i održivosti projekta.

U gradskoj upravi Niša kažu da je ovo jedan od načina da se pomogne niškoj privredi da što bezbolnije prevazidje ekonomsku krizu.

Precizni uslovi kreditiranja biće poznati za najviše desetak dana, tvrde u gradskoj upravi.

5%..

Grad Niš dobio je 2003. godine nešto manje od 20 miliona evra (5%) od prodaje Duvanske industrije Niš kompaniji Filip Moris. S obzirom da ta sredstva tada nisu bila predvidjena gradskim budžetom, tadašnji gradonačelnik, Goran Ćirić (DS), kompletan iznos stavio je na račun komercijalnih banaka. Nakon što je postao gradonačelnik, Smiljko Kostić (DSS-NS) preneo je ova sredstva na račun Narodne banke Srbije. Kamata koju je dala NBS bila je više puta manja od one u komercijalnim bankama, pa su ekonomisti ovaj Kostićev potez ocenili kao katastrofalan, jer je grad samo na razlici u kamatama izgubio nekoliko miliona evra.

Gde je potrošen ostatak od 20 miliona evra od privatizacije DINa, verovatno niko sa sigurnošću ne može da kaže. Bivši gradonačelnik, Smiljko Kostić, tvrdio je da "nije potrošen ni dinar" i da je sve na računu grada. Gradski menadžer, Vlastimir Đokić (SPS), inače najbliži Kositćev saradnik, istog dana izjavio je da su "sva sredstva od DINa potrošena", dok je direktor Direkcije za izgradnju grada, Branislav Jovanović (G17 plus), više puta izjavljivao kako tim novcem zapravo raspolaže Direkcija.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: