Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:28, 25. 12. 2020.

| Ekonomija

Krediti veći od milion evra odobreni “Mediani” i Vodovodu, većnik očekuje neznatne gubitke

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
kedrovi
JKP "Mediana" odobren kredit za nabavku opreme; Ilustracija; foto: T. T.

850.000 evra kreditnog zaduženja za tekuću likvidnost je Gradsko veće odobrilo JKP Naissus-u, a 235.000 evra JKP Mediana za nabavku opreme. Za Vodovod je kažu, to samo sigurnost i novac će trošiti jedino ukoliko poslovanje krene po zlu, a većnik Miroslav Đokić kaže da devetomesečni izveštaji pokazuju da sva preduzeća posluju u skladu sa planom.

Vodovod je u maju dobio odobrenje da se zaduži više od pola miliona evra, a pre nekoliko dana zeleno svetlo dato je i za zaduživanje od 850.000 evra.

U odluci Gradskog veća stoji da se novac uzima za tekuću likvidnost, ali u Vodovodu kažu da je to revolving kredit koji se obnavlja već par godina unazad.

On služi kao jedna vrsta sigurnosti u poslovanju uz mogućnost da se povremeno sredstva povlače i vraćaju tokom godine. To je jedna vrsta dozvoljenog minusa koji na svom računu imaju fizička lica. On se može koristiti i ne mora - kažu u Naissus-u.

Mediani je takođe odobren kredit za tekuću likvidnost od 40 miliona dinara i ovo preduzeće je pre 1. oktobra imalo 6 ovakvih zaduženja. Takođe, Gradsko veće je dalo saglasnost da se ovo preduzeće zaduži i sa dodatnih 235.811 evra za nabavku opreme.

Šta će od opreme ovim parama biti kupljeno za sada nije poznato, jer direktor Dragoslav Pavlović nije odgovorio na pitanja novinara, ali je ranije govorio da je sada pravi trenutak za investicione kredite, jer su uslovi izuzetno povoljni.

U ovim vremenima kada su veoma povoljni kamatni uslovi i kada su niske stope EURIBOR-a i BELIBOR-a opravdano je uzimati i kupovati, nabavljati mašine i time podsticati preduzeće na dalji i bolji i rad. Krediti investicionog karaktera su sa kamatom od samo 1% - rekao je Pavlović ranije.

Većnik Miroslav Đokić koji je zadužen da prati rad javnih preduzeća, nakon uvida u devetomesečno poslovanje u 2020. godini, kaže da postoje mala odstupanja zbog pandemije, ali da je sve u okviru planiranog.

Sekretarijat za komunalne delatnosti je napravio jasnu analizu koja ukazuje da će naplate i prihodi ovih preduzeća biti gotovi isti, možda neznatno manji u odnosu na prošlu godinu. Mi smo kao Veće imali niz mera koje su se ticale stabilizacije sektora javnih preduzeća i ovih dana smo završili programe poslovanja za narednu godinu i možemo da kažemo da ne očekujemo iznenađenja i da će ceo javni sektor, u ovim uslovima, funkcionisati u najboljem redu - rekao je Đokić.

On je rekao da postoje određeni gubici u poslovanju, pre svega kod Tržnice, jer pijace nisu radile, pa nije bilo ni naplate. Pojedina preduzeća, među kojima je i Tržnica su prošlu godinu završila sa minusom, a moguće je, kaže većnik, da tako bude i sada.

Očekujemo. Možda. Videćemo na kraju godine, ali to su neznatni gubici s obzirom na to kakvo nas je vreme zateklo ove godine - rekao je Đokić.

Podsetimo, ove godine je kredit od 30 miliona dinara bio odobren i Parking servisu koji je tada već otplaćivao dva kredita od 90 miliona dinara, a u pojedina preduzeća je novac iz budžeta upumpan dokapitalizacijom - Direkcija za javni prevoz i Gorica, dok su neka pozajmljivala od drugih - Tržnica.

U Nišu funkcioniše 12 javnih preduzeća, a prošlu godinu su 3 preduzeća završila “u minusu”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • grisko..

    18:15 // 2. 1. 2021.

    Negde sam procitao pre par godina da vodovod u Ljubljani ima oko 300 radnika na 500000 stanovnika a u Nišu kažu preko 700 na 270000 stanovnika sa selima. A druga je prica što ne žele da zarade pare od priključaka za vodu od građana koji vodu nemaju u 21 veku.

    • Frenki

      20:11 // 2. 1. 2021.

      @grisko- dobro si pročitao za Ljubljanu, ali za našu kanalizaciju nisi.Naša kanalizacija ima između hiljadu i hiljadu sto zaposlenih, od tog preko 600 su administrativci i naravno šefovi nečega, savetnici nekoga.Pare od priključaka ne da ne žele, već izgleda nema ko da priključuje, neće valjda šefovi iz kafana i kladionica ići da priključuju.

  • Vule

    00:30 // 27. 12. 2020.

    Za kafane se ima a za solidarnu pomoć nikako. Najmanje plate u Nišu i najgori uslovi rada u vodovodu. Al zato rukovodioci samo nove limuzine ganjaju. Kamere da se ne poslušni snimaju... A cevke jedva drže vodu.

  • Mara

    05:38 // 26. 12. 2020.

    Teško nama

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: