Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:02, 26. 12. 2023.

| Ekonomija

Kreditom iz EU finansiraće se gradnja fabrike za preradu otpadnih voda u Beloj Palanci

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
postrojenje otpadne vode
Tender raspisan; ilustracija; foto: JV/B. Stamenković

Bela Palanka nema prečišćavač otpadnih voda, a korak bliže da ga dobije je izrada projekta za šta je Ministarstvo zaštite životne sredine raspisalo tender. Javna nabavka podrazumeva i izgradnju postrojenja, a vrednost radova nije navedena.

Predviđena lokacija za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kako piše eKapija, je nizvodno prema Nišu, nedaleko od same Bele Palanke.

Kako piše u tenderskoj dokumentaciji, projekat će biti finansiran od kredita Razvojne banke Saveta Evrope, preko programa "Postrojenja za vodosnabdevanje i prečišćavanje otpadnih voda".

Korisnik budućeg postrojenja biće Opština Bela Palanka, odnosno JKP Komnis Bela Palanka.

Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Beloj Palanci je inače započeta 1987. godine i planirano je da postrojenje bude izvedeno u dve faze, kapaciteta 2x 10.000 ES. Do 1991. godine izgrađeni su komandna zgrada, prihvatna komora, taložnik, hlorna stanica sa kontaktnim tankom, podstanica i merač protoka. Godine 2005, neki objekti su rekonstruisani i novi objekti izgrađeni digestor mulja sa pomoćnim objektom, polja za sušenje mulja i pristupni put - piše eKapija.

Danas postrojenje nije u funkciji, objekti su u prilično lošem stanju,a pumpna stanica je u funkciji 8 sati dnevno i prepumpava otpadnu vodu direktno u Nišavu. U drugom delu dana otvara se ventil na glavnom kolektoru, 700 metara uzvodno i otpadna voda ispušta direktno u Nišavu.

Postrojenje nema ni upotrebnu dozvolu, objekti nemaju funkcionalnu vrednost i tokom izgradnje budućeg postrojenja ovi objekti će biti uklonjeni, piše eKapija.

Predloženim idejnim rešenjem nije predviđena rekonstrukcija postojećih objekata, uglavnom iz razloga što se teren mora izdignuti radi zaštite od poplava. Ukoliko izvođač nađe neku namenu postojećih objekata, može predložiti rekonstrukciju kroz projektnu dokumentaciju. Objekti koji se predlažu za rekonstrukciju moraju biti deo projektne dokumentacije jer moraju biti legalizovani da bi se dobila upotrebna dozvola - piše u dokumentaciji.

Rok za prijavu na tender je 23. januar 2024. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ko je ovde lud?

    15:38 // 27. 12. 2023.

    Zar ono kod benzinske pumpe u Beloj Palanci nije prečistač otpadnih voda? Pre dvadeset godina su ogromne pare uložene u taj prečistač koji je radio dva-tri meseca. Sad se neko dosetio novog pranja para,okrečiće taj prečistač i eto novog otvaranja,zapošljavanja novih partijskih neradnika i novog punjenja dzepova narodnim parama. Ali,kako smo glasali tako nam se i vraća.

  • Ne zasluzuju nista da dobiju od eu.

    14:50 // 27. 12. 2023.

    Sto u Belu Palanku ? Iz Palanke sve saradnik do saradnika, okoreli komunisti.Iz Palanke jedino sto vredi akademik Kostic i pokojni Rajkovic.

  • Ivan

    03:19 // 27. 12. 2023.

    Samo još narod da se dogovori?
    EU ili ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: