Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:53, 1. 2. 2022.

| Ekonomija

Krenuli radovi na gasovodu Niš - Dimitrovgrad, rok za završetak oktobar 2023. godine

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
dimitrovgrad gasovod
Počeli radovi, rok do oktobra 2023. godine; foto: MInistarstvo rudarstva i energetike

Simboličnim spajanjem dve cevi u blizini Dimitrovgrada, zvanično je započeta izgradnja gasovoda Niš - Dimitrovgrad u dužini od 109 kilometara koji će povezati Srbiju sa gasnim interkonektorom u Bugarskoj.

Rok za završetak celog gasovoda je oktobar 2023. godine, a ukupna dužina dvosmernog gasovoda kroz obe države je 170 kilometara i biće projektovan za kapacitet od 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je na početku radova da Srbija, pored dodatnog pravca snabdevanja, dobija i mogućnost diverzifikacije snabdevača, čime dodatno obezbeđuje stabilnost u gasnom sektoru.

Gasna interkonekcija između Srbije i Bugarske znači stabilnost u snabdevanju gasom, ali istovremeno daje mogućnost diverzifikacije ne samo pravaca, već i snabdevača, što je ključno za dugoročnu bezbednost. Ovaj interkonektor je važan jer dobijamo mogućnost da se snabdevamo gasom i iz drugih pravaca i drugih dobavljača, kao što su LNG terminal u Grčkoj, Južni gasni koridor i gasovodi TAP i TANAP, kojim se transportuje gas iz Kaspijskog regiona, a u perspektivi i preko projekta Istočni Mediteran, odnosno preko Kipra i Izraela - rekla je ona.

Ukupna vrednost projekta kroz Srbiju je 85,5 miliona evra, od čega je 25 miliona kredit Evropske investicione banke (EIB), 49,6 miliona evra su bespovratna sredstva iz IPA fonda EU, a preostalih približno 11 miliona evra biće obezbeđeno iz budžeta Srbije i budžeta JP Srbijagas.

Svečanom početku radova kod Dimitrovgrada prisustvovali su i premijerka Ana Brnabić, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministar energetike Bugarske Aleksandar Nikolov, šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre, direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, kao i predstavnici Jugorosgasa i Bulgartransgasa i Evropske investicione banke.

Podsetimo, premijerka je još pre 4 godine najavljivala da će se graditi gasovod Niš - Sofija, a poslednja najava je bila da će izgradnja početi krajem novembra 2021. godine. Ni to se nije desilo, a radovi su konačno početi u februaru, 2 meseca pred izbore.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoki

    05:17 // 2. 2. 2022.

    Ovaj Bajatovic ima 34 000 evra platu mesecnu.
    Dal se neko ili veliki vodja pita odakle.A ja se pitam da li smo mi normalni.?Sta trpimo i cemu se nadamo sa ovakvim ljudim?

    • Ortak

      10:04 // 2. 2. 2022.

      Nije to plata samo za njega!Jel mislite da bi mu oni dali tolku platu, a da oni rade za siću?

  • James Dean

    20:48 // 1. 2. 2022.

    Opet Zorana Mihajlović došla da izvrši diverziju, kao svaki terorista da proda ambasadama planove da se ne daj Bože desi nešto smenila bi Bajatovića!

    • Mladi recidiv sps

      09:43 // 2. 2. 2022.

      Nesto si pobrkao lonci.Koga braniš? Da li osobu sa diplomom Sega mega, socijalistu koji kaže da su mu primanja 20.000 eu. O kombinacijama nećemo.

  • Ljube

    20:39 // 1. 2. 2022.

    Meni još ni dinar nisu isplatili za parcelu preko koje će proći cevka.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prvo ih oterao a sad im daje subvencije.

Vojin Ivanović Čitalac

Tekst: Prihode "Konstantinu Velikom" donosiće kargo saobraćaj, Vučić najavio i logistički centar u Nišu

Pronađite nas na: