Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:24, 29. 9. 2015.

| Ekonomija

Krivična prijava protiv stečajnog upravnika u "Pivari Niš"

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
pivara
Sudbina pivare i dalje neizvesna; foto: JV arhiva

Kompanija “Lus investment” podnela je krivičnu prijavu protiv stečajnog upravnika Ljubomira Kostića koji je vodio stečaj u niškoj Pivari, kao i protiv notara koji je overio kupoprodajni ugovor prilikom prodaje pivare bugarskoj firmi “Kapitalni projekti”.

Advokat beogradskog “Lus investmenta” i donedavni savetnik u Ministarstvu pravde Danilo Nikolić, kaže da “postoji sumnja da stečajni upravnik nije poštovao etičke standarde prilikom pogodbe i da nije savesno obavio svoj posao”.

Prosto rečeno, stečajni upravnik svojim postupanjem nije zaštitio interese države Srbije i stečajnih dužnika, jer nije omogućio da oba učesnika u postupku kupoprodaje prisustvuju neposrednoj pogodbi, samim tim za jednog od učesnika postupka kompaniji „Lus investment“ nije obezbedio uslove ravnopravnog učešća na licitaciji - kaže Nikolić.

pivara Čekaju se bolji dani za "Pivaru Niš"; foto: JV arhivaProtiv notara je podneta prijava, objašnjava advokat, jer „overio kupoprodajni ugovor ne poštujući zakonsku proceduru“.

On nije mogao da overi ugovor bez odluke stečajnog sudije i bez utvrđivanja visine ponude drugog kupca, imajući u vidu da je bila licitaciona prodaja. To je veoma ozbiljan propust – naglašava Nikolić.

On, kako kaže, ostavlja tužilaštvu na procenu da li će postupiti po prijavama ili ne.

Podsetimo, “Pivara Niš” je nakon sedam neuspelih licitacija prodata bugarskoj kompaniji koju vodi biznismen Stefan Stefanov za 130.010.000 dinara.

Investitor je već krenuo da ulaže u obnavljanje proizvodnje, ali je žalbu na postupak prodaje uložio “Lus investment” i Privredni sud je stopirao kompletan proces.


Kostić već poznat javnosti

kostic Kostić loše sproveo postupak prodaje?; foto: JV arhivaStečajni upravnik Ljubomir Kostić koji je vodio stečaj u niškoj pivari poznat je kao bivši direktor Javnog komunalnog preduzeća “Tržnica” koje je preuzeo u vreme dok je bio stečajni upravnik u još 16 preduzeća, vlasnik jedne privatne firme i privatni preduzetnik.

Nakon pisanja medija on je napustio direktorsko mesto u javnom preduzeću.

Prema podacima Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, zaključno sa 3. avgustom 2015. godine, Kostić vodi stečaj u 10 preduzeća.

Pored “Pivare Niš”, od nekada većih državnih preduzeća bio je stečajni upravnik i u “Jastrepcu” i preduzeću “EI Akustika”.

Gostujući na televiziji “Belami” negirao je sve optužbe kompanije “Lus investment” koje se tiču propusta u stečaju pivare.


"Ko da više neka kupi Pivaru"

Stopiranje prodaje niške pivare nije obradovalo ni potencijalne kupce, ni građane Niša, a posebno ne radnike, jer se sudbina preduzeća i dalje ne zna.

Danilo Nikolić, advokat “Lus investmenta”, predlaže rešenje koje bi moglo brzo da reši probleme u pivari.

Ukoliko “Kapitalni projekti” prihvate tužbeni zahtev, prekinućemo proces, ja ću predložiti mom klijentu da mi platimo sudske troškove. Nakon toga neka obe kompanije sednu sa stečajnim upravnikom i ko da više neka kupi Pivaru. Sve bi bilo rešeno za 5 minuta - predlaže Nikolić.

Naglašava da bi to bilo najpravednije, jer je i njegov klijent, kompanija "Lus investment" pretrpela štetu sprovedenim postupkom prodaje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragoljub Krstic

    08:06 // 30. 9. 2015.

    Просто речено неѕнам како је дотични прикачио уѕ своје име "Др" када ова девета продаја је била непосредна погодба!Господа иѕ Бгд су чекали да купе за један динар пивару али када је враг однео шалу нашли су одбаченог "ех др.сек." да галами свуда како је Држава оштећена.Врло брзо доћиће права истина јер АЛСУ је дао своје виђење.А "Luss" платиће и раднике што седе кући као и све остале трошкве.

  • LAUFER

    22:31 // 29. 9. 2015.

    Agencija je već utvrdila da nije bilo nepravilnosti u prodaji a ni u radu stecajnog upravnika. Kako pokušaj ,,reketa,, nije uspeo a vučina isterana iz jazbine,sada predlaže dogovor. Pogrešno otvaranje, na pogrešnoj tabli. Šah, MAT.

  • DrMr

    20:42 // 29. 9. 2015.

    Zar u nepravilnostima prilikom prodaje ‚‚niške pivare‚‚ iz stečaja nema odgovornosti suda i odbora poverilaca, već samo stečajnog upravnika i notara?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: