Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:13, 18. 3. 2015.

| Ekonomija

Kupci se najviše žale na kvalitet patika

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
patike
Patike se često razlepljuju posle par meseci nošenja (foto: pixabay.com)

U toku ove i prošle godine, potrošači su se najviše žalili na kvalitet patika, ali i mobilnih telefona, ugovora sa operaterima, i peći na čvrsto gorivo, ali često ne uspevaju da robu zamene jer ne čitaju ugovore i ne znaju svoja prava, kažu u Centru za zaštitu potrošača "Forum".

Kako navode u  “Forumu”, patike su već par godina veliki problem jer se odbijaju uz nalaz laboratorija. Predsednik “Foruma” Jovan Jovanović navodi da se dešava da trgovci pri uvozu određen broj kvalitetnijih patika nose u laboratoriju kako bi za njih dobili sertifikat da roba zadovoljava standarde, a onda “tim sertifikatom pokriju veliku količinu patika 3. i 4. kategorije koje su nekvalitetne i raspadnu se posle mesec dana”.

Vi onda s takvim patikama odete u prodavnicu, oni ih daju na veštačenje istoj laboratoriji koja je izdala sertifikat o kvalitetu robe, i naravno da ona neće da ide protiv svojih prvobitnih nalaza, nego se reklamacija odbije uz obrazloženje da patike nisu pravilno upotrebljavane - kaže Jovanović.

jovan Predsednik Centra za zaštitu potrošača "Forum" (foto: mc.rs)Druga najčešća primedba s kojom se potrošači obraćaju “Forumu” jeste na telekomunikacione usluge. Osim prigovora "da su imali veliku potrošnju u romingu, ili da im telefon sam ide na internet", najviše se žale na ugovorne pakete na godinu ili dve, uz koje se često dobija i telefon. Kako kažu, veliki broj reklamacija je razumljiv s obzirom na veliki broj korisnika telekomunikacionih usluga, međutim, problem je što kupci uglavnom uopšte ne čitaju ugovore koje potpisuju.

Nemoguće je usmeno naterati prodavca da objasni ugovorne obaveze, tako da je neophodno čitati i sitna slova. To su formalni ugovori gde stranka nema mogućnost pregovora niti da menja ugovorne odredbe. Građani tek kada dođu do problema shvate da neka ugovorna obaveza nije bila povoljna po njih, i da ne mogu tako lako da menjaju operatera. Onda im preostaje da taj odnos “trpe” sve do isteka ugovora, ili da se obrate sudu, jer se vrlo teško vansudski ostvaruje pravo na raskid  - kažu u “Forumu”.

Pored toga, ove godine ima više prigovora na peći na čvrsto gorivo, jer se, kako kažu, povećao broj onih koji sa centralnog prelaze na alternativne oblike grejanja.


I sud štiti prava potrošača

Iako je informisanost potrošača o njihovim pravima najbolja preventiva, i sud je dobra opcija za one koji su nezadovoljni robom ili uslugom, iako se često sve završi sa opomenom pred utuženje. Pravnik Dragan Dozet kaže da se veliki broj ovih problema rešava vansudski, jer su i sami prodavci nedovoljno informisani o pravima potrošača. Kada im se, priča Dozet, objasni pravna regulativa, mnogi od njih pristanu da proizvod zamene.

Često se dešava da se problem reši na prvom ročištu, kada trgovci vide da ih čekaju sudski troškovi, pa priznaju tužbeni zahtev. To je uglavnom slučaj sa manjim trgovcima, dok veliki sistemi poput “Telekoma”, "Pošta", veliki trgovinski lanci idu do kraja, jer mogu da finansiraju postupak i kad su svesni da nisu u pravu, dok ne iscrpe finansijske mogućnosti potrošača - kaže Dozet.

On napominje da su i sudovi sve efikasniji u rešavanju ovakvih sporova jer su sve više edukovani, i prihvataju gotovo 90 odsto tužbenih zahteva. Dozet dodaje da je u sudskim procesima “Forum” potrošačima  od velike koristi, jer pravnici ovog Centra umeju da dobro pripreme dokumentaciju za suđenje i tako pomognu potrošačima da svoja prava zaštite. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan

    15:18 // 18. 3. 2015.

    Ako zelite da nosite patikr, narucite ih iz inostranstva. I sa placenim troskovima transporta kostaju manje nego ovde. Zadnja 2 para koje sam kupio u Nisu raspale su se za 2 meseca. Prodaju nam djubre

    • Kokan

      08:27 // 19. 3. 2015.

      U pravu si potpuno,ja kupio skoro skechers nešto kao patike-sportske cipele u office-shoes,raspale se posle 5 nošenja.Nama definitivno prodaju djubre.

  • Jova

    12:46 // 18. 3. 2015.

    Mob.operateri i ne daju tel. ako ne potpišeš taj štetan ugovor.Hteo ne hteo moraš ako nemaš para da kupiš tel.Ne možeš da pregovaraš i kažeš izbacite tu stavku.Samo kažu ako nećeš ne moraš.Nema zakona

    • logitech

      13:35 // 18. 3. 2015.

      Pa niko nije u obavezi da uzme telefon. Problem je samo sto smo mi lenji i ne citamo ugovore ili stanem da procitam ugovor, a mi onaj kaze "pa neces valjda ovde da mi citas ugovor" i ja ga potpisem...

    • Jova

      18:15 // 18. 3. 2015.

      Stvar je u tome čitao ili ne čitao ako hoćeš da uzmeš tel. moraš da potpišeš.Nemaš izbora!Ugovori su loši po potrošače zato što nas država ne štiti već štiti velike korporacije i firme!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: