Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:02, 15. 3. 2016.

| Ekonomija

Kupovina u Sofiji isplativija nego u Nišu i uz hotelsko noćenje

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
kupovina
Potrošačka korpa u Sofiji 10 % jeftinija nego u Nišu; foto: ilustracija; flickr.com/Bruce Turner; CC

Isplativije je u kupovinu otići u Sofiju, čak i uz uračunate troškove goriva, putarine, noćenja i večere u hotelu sa 3 zvezdice, nego iste proizvode kupiti u Nišu gde je potrošačka korpa 10 % skuplja, rezultat je istraživanja urađenog kroz projekat "Balkanski potrošački most".

INFOGRAFIK-final-(2) Istraživači došli do zanimljivih rezultataNa Evropski dan potrošača Boban Stojanović, predsednik "Društva ekonomista Srbije" koje je sa Ekonomskim fakultetom u Nišu i Društvom za zaštitu potrošača "Forum" radilo ovo istraživanje, kaže da je razlog za ovu situaciju to što u Srbiji "dominiraju oligopoli i monopoli".

Razlog tome je što su na tržište Sofije poslednjih godina dolazile nove kompanije, dok se u Nišu njihov broj smanjivao jer su se, primera radi, ’’Roda’’ i ’’Merkator’’ spojili, kao i ’’Interex’’ i ’’Aman’’. Potrošači se najbolje štite razvijanjem konkurencije, toga u Srbiji nema - kaže Stojanović.

Istraživanjem koje je rađeno od 2013. do 2015. godine, i čiji su zaključci provereni upoređivanjem sa situacijom ove godine, utvrđeno je da je potrošačka korpa sa 60 artikala u Sofiji jeftinija za 10 % od identičnih proizvoda u Nišu. Razlike u cenama od proizvoda do proizvoda kreću se od 8 do 15 odsto.

Najveća razlika uočava se na kilogramu brašna marke "Aro" koji u Sofiji košta 28 dinara, a u Nišu 37 dinara. Za litar maslinovog ulja u Sofiji treba izdvojiti 520 dinara, a u Nišu ga morate platiti čak 700 dinara. Kilogram piletine, na primer, u Sofiji košta 120, a u Nišu 200 dinara.

Bilo je i nekoliko proizvoda koji su jeftiniji u Nišu, ali kad uzmemo u obzir celu potrošačku korpu, isplativije je kupovati u Sofiji. Ako tamo kupite i gorivo koje je 10 do 15 odsto jeftinije nego u Srbiji, a uz to je i kvalitetnije i možete preći više kilometara, zaista štedite - kaže Stojanović.

Ušteda kupovinom u Bugarskoj može biti dodatno veća ako se na granici traži povraćaj PDV-a na proizvode kupljene van Srbije.

Za proizvode iznad određene vrednosti, zavisno od vrste i prodajnog mesta, potražite potvrdu i pri ponovnom ulasku u Bugarsku tražite i dobijete povraćaj PDV-a - objašnjava Stojanović.

Ekonomija-Dan-potrosaca Stručnjaci sproveli istraživanje; foto: EU info pointTako, ako, na primer, kupite odelo od 1.400 leva, nazad ćete dobiti 250.

Istraživanje je pokazalo i da su su osim toga što su proizvodi i usluge u Sofiji povoljniji nego u Nišu, veća je i kupovna moć Sofijaca. 

Utvrdili smo da je u Sofiji veća kupovna moć radno aktivnog stanovništava, ali da je u Nišu veća kupovna moć penzionera, mada ne značajno - kaže Zorana Kostić, doktorand Ekonomskog fakulteta koja je učestvovala na projektu.

Projekat „Balkanski potrošački most“ sproveden je u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija – Bugarska. To je jedan u nizu projekata kojim Evropska unija podržava razvoj politike zaštite potrošača.


Ambijent konkurentnosti - rešenje za visoke cene

Prema rečima Stojanovića, cene u Srbiji moglo bi da obori stvaranje ambijenta konkurentnosti i unapređenje organa u službi zaštite potrošača.

Pravni sistem sada ne dozvoljava da se za jedan isti slučaj zaštite svi potrošači, već na sud za potpuno istu stvar mora svaki ponaosob. To treba da se sistemski uredi - smatra Stojanović.

Uz to, dodaje on, treba osuđivati "loša ponašanja trgovaca i proizvođača prema kupcima".

Smatra da, kada je reč o zaštiti potrošača u Srbiji, ipak ima pomaka kako se država približava pregovorima sa Evropskom unijom i Poglavlju 28 koje je vezano za ovu oblast. 

​Južne vesti" će se u narednom periodu baviti temama koje brinu građane Srbije, a tiču se eventualnog ulaska u Evropsku uniju.

Da li će moći i dalje da slobodno putuju po Evropi? Da li će imati pristup EU fondovima? Da li će proivođači morati da menjaju svoju proizvodnju da bi je uskladili sa standardima EU ? Da li će moći da i dalje da peku rakiju?

Sagovornici Južnih vesti o ovim i sličnim temama biće proizvođači sa juga Srbije, studenti, poljoprivrednici, predstavnici institucija…

Javna promocija evropskih vrednosti od ključnog je značaja za stalni napredak Srbije ka EU.

Južne vesti će pokušati da kroz više različitih priča prikažu pozitivne aspekte članstva u EU i koje su prednosti EU donosi "običnim" građanima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • P

    13:16 // 16. 3. 2016.

    1L LPG u N.Sadu 55-58 din.u Nišu 66 pa nagore...Zašto? Bogatiji smo....

  • Shommy

    07:42 // 16. 3. 2016.

    Bio Sam sa decom pre neku nedelju u The Mall su kupovale obucu vec of 5 evra a ima I par radnji sa robom kojoj je prosla sezona gde se jeftino pazari firmirana roba kao sto je Fashion galerry u Ljuljinu

  • Zoran

    02:38 // 16. 3. 2016.

    Pa zar je potrebno istrazivanje profesora sa Ekonomskog fakulteta da se utvrdi da u Srbiji ne postoji zdrave konkurencije. Cime se oni bave.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: