Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:56, 20. 7. 2015.

| Ekonomija

LAF: Funkcioneri da vrate nezakonito primljene dodatke na plate

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
gradska kuća
Gradonačelnik i većnici godinama primali nezakonita uvećanja plate; foto: Vanja Keser

Niški Lokalni antikorupcijski forum pozvao je funkcionere, na čelu sa gradonačelnikom Zoranom Perišićem, da vrate “funkcionerski dodatak” koji su nezakonito primali poslednje 3 godine, a koji im je platu uvećavao za trećinu.

U ovom nezavisnom telu smatraju da bi vraćanje nezakonito primljenog viška “predstavljalo moralni čin” funkcionera.

Takođe, LAF traži i da svi gradski organi, funkcioneri i službenici koji su odgovorni za ovakvo kršenje Zakona o platama u državnim organima i javnim službama, na štetu gradskog bužeta i građana Niša, budu zakonski sankcionisani.

LAF smatra da bi zakonsku odgovornost trebalo pre svega da snosi skupštinski Odbor za administrativna pitanja koji je doneo protivzakoniti Pravilnik o platama lica koja bira i postavlja Skupšina grada u gradskim organima i službama, kao i gradska Uprava za finansije, koja je nezakonito obračunavala i isplaćivala ta sredstva - stoji u saopštenju LAF-a.

LAF LAF traži odgovorne; foto: JV arhivaMeđutim, načelnik Uprave za finansije Miljan Stevanović kaže da njegova uprava ne snosi nikakvu odgovornost kada je reč o “funkcionerskom dodatku” jer je samo postupala po rešenju Odbora za administrativna pitanja.

To je stvar Odbora za administrativna pitanja Skupštine Grada. Oni donose rešenje, a po tom rešenju mi vršimo tu delatnost koju moramo da izvršimo - rekao je Stevanović.

Aktuelni predsednik Odbora za administrativna pitanja Predrag Jelenković kaže da je po preuzimanju ove funkcije, u decembru 2014. godine, zatekao takav Pravilnik o platama i da shodno tome aktuelni saziv takođe ne snosi nikakvu odgovornost.

Ono što smo mi zatekli je taj Pravilnik i ono što nije bilo dobro smo u prethodnih 6 meseci i ispravljali. Što se tiče samog Pravilnika, mi smo vršili izmene i na prethodnim sednicama i na poslednjoj kada smo usvojili nalog inspektora. Nastojimo da sa zakonom uskladimo sva akta Odbora - kaže Jelenković.

peda Jelenković kaže da je aktuelni saziv "čist" i traži ostavkU Stevanovića; foto: JV arhivaPodsetimo, na poslednjoj sednici Odbora za administrativna pitanja usvojen je nalog Upravne inspekcije da se ukine “funkcionerski dodatak” na plate u visini od 30 %. Tako su bez trećine primanja ostali gradonačelnik, njegov zamenik, gradski većnici na stalnom radu i svih predsednici skupštinskih komisija i odbora u stalnom radnom odnosu.


"Niška priča": Stevanović da podnese ostavku

Predrag Jelenković, koji je ujedno i odbornik “Niške priče” u Skupštini Grada, kaže da bi načelnik Uprave za finansije MIljan Stevanović trebalo da podnese ostavku, jer je njegova uprava godinama isplaćivala, kako se utvrdilo, nezakoniti “funkcionerski dodatak”.

Mislimo da je pre svega moralno, a naravno i proceduralno da načelnik Uprave za finansije, kao lokalni “ministar finansija” podnese ostavku imajući u vidu da na takvom mestu kao što je njegovo mora da bude osoba koja poznaje zakone, a naročito Zakona o platama u državnim organima i javnim službama - kaže Jelenković.

stevanović Stevanović: Nisam odgovoran, ostavku ne komentarišem; foto: FB profil Zoran PerišićMeđutim, na ovakve zahteve “Niške priče”, koja je koalicioni partner SNS na čiji je predlog načelnik Uprave za finansije i postavljen, Stevanović nije imao komentar.

Bez komentara - rekao je kroz smešak Stevanović.

Inače, “Niška priča” je u vreme dok je bila u opoziciji, u julu 2013. godine, tražila Stevanovićevu smenu, a zbog, kako je tada rečeno, niza propusta koje je načelnik napravio u završnom računu za 2012. godinu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • janko

    19:41 // 21. 7. 2015.

    Pod hitno u opstine kontrola. Pitajte u upravi Niske banje koliki su dodaci funkcionera.

  • petar

    06:41 // 21. 7. 2015.

    Zasto LAF ne protalaska kolika su ukupna mesecna primanja po svim osnova niskih funkcionera a bilo bi:
    1) Nesa guska 2) Miki iljadarka 3) Perisic
    itd pa neka ih narod glasa

  • Petar Hristov

    21:53 // 20. 7. 2015.

    Pa već godinama kao građani a i neke novine ukazujemo na kriminal u vrhu vlasti Niša,ali niko ne reaguje.Svi koji su primali te apsurdne dodatke sigurno su znali jer toga nema nigde drugde ali su šutke prelazilipreko toga.Takvi ljudi ZAISTA ne smeju voditi ni Mesnu zajednicu a kamoli grad,jer oni nemaju ni znanja ni morala,to je MAFIJA...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: