Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:04, 2. 3. 2011.

| Ekonomija

„Leoni“ iz Prokuplja lider na jugu

Autor:N.M.Izvor:Južne vesti

PROKUPLJE - Na osnovu podataka Regionalne privredne komore Niša privreda u Topličkom okrugu na inostrano tržište tokom predhodne godine plasirala je robu u vrednosti od 39 miliona 225 hiljada dolara, a uvezla u vrednosti od 39 miliona 188 hiljada dolara.

Ostvareni suficit iznosi 36.507 dolara.

Pozitivan pomak u spoljnotrgovinskoj razmeni sa inostranstvom u odnosu na polugodišnje finansijske rezultate na kraju prošle godine imala je privreda Prokuplja. Deficit od preko pola miliona dolara na kraju godine bio je manji za više od 200.000 dolara.

Vrednost izvoza iz Prokuplja u 2010. godini iznosila je 31 milion 530.919 dolara, a uvoza 31 miliona 825.319 dolara. Kao što se i moglo očekivati, lider u poslovanju sa inostranstvom bila je prokupačka firma „Leoni“, koji je do sada uposlio oko 1.000 radnika.

Od obrađenih 443 preduzeća u Topličkom, Nišavskom i Pirotskom okrugu „Leoni“ se našao na drugom mestu, odmah ispod „Tigra“ iz Pirota. Vrednost robe koju je prokupačka firma plasirala van granica Srbije ukupno iznosu 28 miliona 059.172 dolara, a uvezene 25 miliona 764.113 dolara. Pozitivan bilans poslovanja iznosi skoro 2,3 miliona dolara.

„Fabrika obojenih metala“ van granica naše zemlje plasirala je robu u vrednosti od 1,3 miliona dolara, „Nikodije Stojanović-Tatko“ 1,2 , „Orah“ DOO iz sela Potoćić u vrednosti od 169.000 dolara, „Hera“ iz Gornje Trnave 122.592 ,a Livnica ''Metalurg'' u vrednosti od 92.206 dolara.

Tokom prošle godine kuršumlijska privreda u poslovalju sa inostranstvom ostvarila je minus u iznosu od skoro 1, 5 miliona dolara. Iz Kuršumlije na inostrano tržište plasirana je roba u vrednosti od četiri miliona 656.170 dolara, a uvezena u vrednosti od šest miliona 199.377 dolara.

Blačka privreda u radu sa inostranim partnerima tokom prošle godine imala je dobit od skoro 1,6 miliona dolara. Iz ove topličke opštine inostranim partnerima prodata je roba u vrednosti od dva miliona 541.323 dolara, a kupljena u vrednosti od 927.924 dolara.

Privrednici Žitorađa u poslovanju sa inostranstvom imali su suficit od 260.000dolara.

Tokom prošle godine najviše robe iz Toplice plasirano je na tržište Francuske, Nemačke, Republike Makedonije, Italije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, a uvezeno iz Nemačke, Rusije, Poljske i Italije. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Piton

    16:13 // 17. 4. 2011.

    Neka ovi leonci objave kolike su plate njihovih radnika, to je bruka i sramota, čisto izrabljivanje ljuti...

  • aca

    20:14 // 6. 3. 2011.

    samo bi zamolio ljude iz juznih vesti da ne prave ubuduće greške poput ovih u tekstu:
    31 milion 530.919 dolara,
    jel ovaj išao u školu?

  • D.N.

    00:44 // 3. 3. 2011.

    Marko, kad se vec podpisujes napisi i svoju stranacku G17 funkciju. Nismo mali.........

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: