Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:32, 23. 6. 2021.

| Ekonomija

Leskovac i Vlasotince dobili novac za energetsku sanaciju, još se ne zna kada će građani moći da konkurišu

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
Izolacija gradjevina KOSTA
Nakon potpisivanja ugovora, uslediće dva javna poziva; IIlustracija; foto: A. Kostić

Kako bi na kućama i stambenim zgradama zamenili stolariju, kotlove za grejanje, dotrajale i stare instalacije, postavili novu termičku izolaciju, Ministarstvo rudarstva i energetike na osnovu javnog poziva koji je bio raspisan dodelilo je finansijska sredstva za 67 lokalne samouprave. Među gradovima i opštinama je i Leskovac koji je dobio 6,5 miliona dinara, a Vlasotincu je pripalo 3 miliona dinara. Kada će biti raspisan konkurs za građane, još nije poznato.

U program energetske efikasnosti uključiće se i same lokalne smouprave, pa će tako iz budžeta grada Leskovca na 6,5 miliona biti dodato još 7 miliona dinara, dok će iz opštinske kase Vlasotinca za tu namenu, po rečima predsednika Opštine Bratislava Petrovića, biti izvojeno još 3 miliona dinara.

Sa 3 miliona od Ministrastva i sa 3 miliona iz lokalne samouprave imaćemo ukupno 6 miliona. Predviđeno je da građani učestvuju sa 50%, tako da ćemo imati značajan novac na raspolganju za mere energetske efikasnosti. Nakon potpisivanja ugovora, trebalo bi da dobijemo smernice o tome kako će se sprovoditi konkursi na lokalu - rekao je Petrović.

Prvobitno je iz kase budžeta Vlade Srbije bilo planirano da se za energetsku sanaciju objekata i zgrada izdvoji 54 miliona, ali je taj iznos kasnije uvećan na čak 224 miliona dinara. Prema najavama sa sajta Ministrastva rudarstva i energetike, potpisavanje ugovora trebalo bi da se da se dogodi u petak, ali kada će građani moći da konkurišu za sada nije poznato.

U petak ćemo biti u Kraljevu gde ćemo potpisati ugovore sa lokalnim samoupravama i otpočeti realizaciju projekta podizanje energetske efikasnosti u domaćinstvima. Potom slede dva javna poziva koji raspisuju lokalne samouprave sa kompanijama koje će radove izvoditi, a potom i sa građanima. U pitnju je veliki projekat koji će se realizovati u narednih nekoliko godina - rekla je ministarka Zorana Mihajlović.

Podsetimo, Vlada Srbije i Ministrastvo rudarstva i energetike već su ranije potpisali ugovore za finansiranje projekata za unapređivnje energetske efikasnosti u objektima od javnog značaja, među kojima se nalaze Niš, Vranje, Vladičin Han, Bela Palanka, Blace i Gadžin Han, dok je istraživanje koje su Južne vesti sprovele 2019. godine pokazalo da je više od 70 % zgrada u Nišu bez dobre izolacije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Moma Radulovic

    12:31 // 24. 6. 2021.

    Termicka spoljna izolacija se radi stiroporom, loseg kvaliteta i kratkog veka trajanja.
    I sto je najgore, skupa, a za kucu od 150 kvadrata, treba 15 godina, da se ulozena sredtva, kroz ustedu grejanja, ISPLATE.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: