Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:51, 7. 12. 2018.

| Ekonomija

Leskovac se zadužuje 400 miliona dinara zbog obilaznice, puteva i trga

Autor:B. AntićIzvor:Južne vesti
opstina leskovac
Odluku treba da usvoje i odbornici, foto: B. A.

Iako se u prethodne 3 godine Grad Leskovac nije zaduživao, u 2019. će, kako su izglasali gradski većnici, biti podignut kredit od 400 miliona dinara za kapitalne infrastrukturne projekte, odnosno da bi se završili započeti poput obilaznice.

Prema rečima šefice Odeljenja za finansije Marije Milosavljević, novac će biti upotrebljen za poboljšanje infrastrukture grada.

Zbog neophodnosti poboljšanja stanja infrastrukture na teritoriji grada Leskovca, odnosno da bi se priveli kraju i stavili u funkciju započeti infrastruktruni objekti, kao i izgradnja novih objekata u cilju poboljšanja kvaliteta života svih građana - obrazložila je Milosavljevićeva.


Novac za gradski trg i asfaltiranje ulica

Odluku da Grad podigne kredit kod neke od poslovnih banka treba da izglasaju leskovački odbornici, a prema rečima gradonačelnika Gorana Cvetanovića, novac će biti iskorišćen za završetak obilaznice oko Leskovca, koja je inače trebalo da bude izgrađena do kraja 2018. i sređivanje gradskog trga.

U toku iduće godine trebalo bi da završimo Bulevar Nikole Pašića, odnosno obilaznicu oko Leskovca koja će iznositi oko 250 miliona dinara. S obzirom na to da smo jedna od retkih lokalnih samoprava koja nema trg, krenućemo sa realizacijom tog projekta - objašnjava Cvetanović.

Iako je izgradnja trga najavljivana već nekoliko puta u realizaciju projekta definitivno će se krenuti početkom 2019. godine, a za završetak će biti potrebno oko 2 miliona evra.

Napominjem da planom nije predviđena seča postojećeg drveća u parku, već da će se zasaditi novo koje će zauzimati 30% površine koje su bude uradila. Da bismo krenuli sa realizacijom ovog projekta, a da ne bismo imali problema sa finansijama, podići ćemo kredit za koji realno imamo uslova jer se sve finansira na vreme - kaže Cvetanović.

Biće sređen deo starog auto-puta od Leskovca ka Nišu kod pružnog prelaza između Pečenjevca i Lipovice, zatim bojnički put i parterno uređenje kod hale "Partizan".

Kreditna linija trebalo bi da bude na 2 godine sa grejs periodom od godinu dana, a s obzirom na to da grad trenutno “dobro stoji” ne bi trebalo da bude problema oko vraćanja kredita - kaže Cvetanović.

Dodaje i da se grad nije zaduživao u 2018. i 2017. godini, a da se u toku 2016. godine, prema njegovim rečima, od uzimanja 100 miliona dinara odustalo iako su svi papiri bili spremljeni.

Inače, grad je 2015. godine podigao kredit od 350 miliona dinara za realizaciju kapitalnih infrastrukturnih objekata.

Podsetimo, predloženi budžet za 2019. godinu veći je od ovogodišnjeg za oko 170 miliona i iznosi 4,45 milijardi dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: