Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:53, 16. 12. 2019.

| Ekonomija

Leskovačka Toplana podiže kredit od 2 miliona evra za izgradnju kotlarnice na gas

Autor:Bojana StamenkovićIzvor:Južne vesti
toplana leskovac
U planu izgradnja kotlarnice na gas u naselju Dubočica, foto: B. S.

Kako bi izgradili kotlarnicu na gas u naselju Dubočica, ali i rekonstruisali mrežu, leskovačka Toplana planira da u narednoj godini podigne kredit. Prema rečima v. d. direktora Miloša Mićića, zadužiće se kod Nemačke razvojne banke, a planiraju da podignu 2 miliona evra kredita.

Toplana trenutno nije u kreditima, a u prethodnoj godini imala je dobit od 60,3 miliona dinara, zbog čega, kaže Mićić, mogu da se zaduže. Novac planiraju da potroše na izgradnju gasne kotlarnice u naselju Dubočica gde se građani često žale na vazduh pun smoga i čađi.

Toplana planira da u 2020. godini podigne kredit preko Nemačke razvojne banke u iznosu od 2 miliona evra i da iz ovih sredstava izgradi gasnu kotlarnicu u Dubočici koja bi imala 3 nova gasna kotla koji bi mogli da koriste i mazut kao energent. Od ovog novca planira se i rekonstrukcija toplovoda na sistemu Crvena zvezda i sistemu Dubočica - najavljuje Mićić.

Građani koji žive u ovom delu grada kažu da su zadovoljni takvom odlukom jer nekad “od smrada ne može da se diše”.

Zagađenje vazduha u ovom naselju, kako kažu, smanjili su uvođenjem mazuta sa manjim procentom sumpora, a pre par godina ugrađeni su i novi filteri.

Inače, prva kotlarnica na gas u Leskovcu počela je sa radom 2015. godine.


U planu i nabavka novih vozila

U 2020. godini, prema programu poslovanja, leskovačka Toplana planira da nabavi 2 transportna vozila i jedno putničko, za šta se planira budžet od oko 6 miliona dinara.

S obzirom na to da servisna služba koristi staru “zastavu poli”, kako se navodi u dokumentaciji, neophodno je nabaviti novo vozilo za ovu službu.

Osim vozila za servisnu službu, javlja se potreba za nabavkom još jednog vozila za prevoz materijala i opreme iz magacina prema kotlarnicama. Putničko vozilo za potrebe uprave je neophodno jer preduzeće nema sopstveno vozilo već koristi vozilo Gradske uprave staro 15 godina i koje se često kvari - navodi se u planu javnih nabavki.

Kupovinu novih vozila ovo preduzeće planira da finansira iz sopstvenih izvora.


Iste cene grejanja i u 2020. godini

Iako su cene energenata nešto više, leskovačka Toplana ne planira da promeni cene grejanja ni u 2020. godini.

Oni koji se greju preko Toplane će, kao i do sada, cenu po kvadratnom metru plaćati oko 77 dinara bez PDV-a, dok je za one koji imaju pojedinačke merače cena oko 5 dinara po potrošenom kilovatu. Fiksni deo ostaje isti i iznosiće 32 dinara.

I u 2020. godini će Leskovčani za stan od oko 35 kvadrata pizdvajati oko 3.000 dinara mesečno za grejanje.

Gradski većnici podržali su planove leskovačke Toplane za narednu godinu, a o ovome će diskutovati i odbornici na narednoj sednici Skupštine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: