Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:25, 29. 4. 2022.

| Ekonomija

Leskovačka Toplana prošlu godinu završila sa gubitkom od 29 miliona, najavljeno poskupljenje grejanja

Autor:Marko MitićIzvor:Južn vesti
toplana leskovac
Zbog povećanje cene energenata najavljeno i poskupljenje cena grejanja za narednu seyonu; foto: B. S.

Povećanjem cena grejanje leskovačka Toplana uspela je u prvih 6 meseci 2021. godine da ostvari dobitak od 12,2 miliona dinara, međutim, po rečima novog direktora Miloša Ilića, u drugoj polovini godine došlo je do enormnog povećanja cene energenata, pa je to preduzeće godinu završilo sa gubitkom od 29 miliona dinara.

Ipak, Ilić kaže da to neće naneti veliku štetu Toplani, pa će gubitak od 4 miliona nadoknaditi iz neraspoređene dobiti, dok će 25 miliona uzeti iz rezervi za kapitalna ulaganja.

Najveći problem u jesen prošle godine napravilo nam je povećanje cene mazuta, koji je od 65 skočio na 95 dinara po litru. Kada uzmete da se radi o količinama koje su veće od 1.200 tona i jasno je zašto je napravljen toliki gubitak. Mi ćemo to da pokrijemo iz naših sredstava, ali iz dobiti koje smo imali u nekim prethodnim godinama - kaže Ilić.

Dodaje i da će sigurno doći do povećanja cene grejanja u narednoj grejnoj sezoni, ali kaže da sada ne može da precizira koliko će to povećanje biti.

Čekamo da vidimo šta će biti sa gasom i sa njegovom cenom. Jednostavno do povećanja cene će nesumnjivo doći, ali koliko će ona biti u narednoj grejnoj sezoni nezahvalno je sada govoriti - kaže Ilić.

Podsetimo, zbog lošeg poslovanja gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je krajem prošle godine potvrdio reči odbornika Grupe građana Za Leskovac zajedno Nenada Zdravkovića da postoji šansa da Toplana, Gradska autobuska stanica i Pijaca pređu u privatne ruke. Posle najave o privatizaciji Novica Stojanović podneo je ostavku na mesto v. d. direktora Toplane, pa je njega zamenio bivši član Gradskog veća Miloš Ilić.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Rilex

    23:18 // 29. 4. 2022.

    Posluju sa gubitkom jer pare uzima sns sekta. Kad bude privatizovana nece biti gubitaka ali zato ce grejanje biti papreno. A vi sto se grejete na centralno sedite i cutite dok se sprema privatizacija toplane!?

  • Tajanstveni Alan

    20:51 // 29. 4. 2022.

    Za ovakvo objasnjenje, uz sns knjizicu, potreban je i vecernji fakultet !
    Firma zahvacena gangrenom.

  • Goran

    17:44 // 29. 4. 2022.

    Voleo bih stručnjake iz toplane da nam objasne kako je daljinsko grejanje po kvadratu skuplje nego li što troše individualna domaćinstva po kvadratu na godišnjem nivou.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: