Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:53, 25. 10. 2019.

| Ekonomija

Leskovački budžet najviše se puni od poreza na zarade, a prazni na plate u javnom sektoru

Autor:B. S.Izvor:Južne vesti
minimalac
Još nisu povučene pare iz kredita; foto: A. S.

U prvih 9 meseci ove godine Grad Leskovac "zaradio" je oko 2,6 milijardi dinara, a najviše novca se u gradsku kasu "slilo" od naplate poreza na zarade - skoro milijardu dinara, što je za 115 miliona više u odnosu isti period 2018. godine. I dok gradski budžet najviše puni od poreza na plate, dosta se i prazni za zarade i naknade zaposlenima u gradskim službama.

Grad Leskovac je od januara do oktobra 2019. od poreza na zarade prihodovao čak 964 miliona, kaže Marija Milosavljević, šef Odeljenja za finansije, što je oko 67,8% od godišnjeg plana.

Porez na zarade učestvuje sa preko 30% u ukupnom budžetu i on je za 9 meseci ostvaren sa 67,8%. Gradska kasa prihodovala je od ovoga 964 miliona, što je za 115 miliona dinara više u odnosu na isti period prošle godine - kaže Milosavljevićeva.

Grad najviše prihoduje od poreza na zarade, dok su najveći izdaci upravo za plate zaposlenih u javnom sektoru. Za plate, dodatke, doprinose i nagrade je za 9 meseci isplaćeno oko 780 miliona dinara.

Iako je devetomesečno izvršenje budžeta veće u odnosu na prošlu godinu, ono nije dostiglo zacrtani plan.

Prihodi su manji jer još nije uplaćen novac iz uzetog kredita za rekonstrukciju gradskog Trga. Obnova je najavljena, izvođač izabran na tenderu, a radovi bi trebalo da krenu do kraja oktobra.

Prihod je manji od planiranog jer još nismo povukli sredstva iz kredita, a i deo prihoda od prodaje zemljišta i lokala - oko 57 miliona dinara, uplaćeno je oktobra, te taj novac nije ušao u ovaj obračun - kaže Milosavljevićeva.

Bez obzira što se manje novca slilo u gradsku kasu, manje je i utrošeno od planiranog - oko 2,5 milijarde, te je, dodaje Milosavljevićeva, ostvaren suficit u iznosu od oko milion dinara.

I pored lošijeg izvršenja, plate zaposlenima se redovno isplaćuju, kao i rate za uzete kredite, a u toku decembra planira se isplata subvencija poljoprivrednicima.

Gradski budžet, nakon 2 rebalansa, iznosi 4,3 milijarde dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: