Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:53, 15. 12. 2021.

| Ekonomija

Usvojen budžet Leskovca - za vlast razvojni, za opoziciju predizborni

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
Skupština Leskovac
Budžet za 2022. godinu iznosi 5,06 milijardi, više od milijardu dinara od države za kapitalne investicije; foto: M. M.

Na 5,06 milijardi dinara usvojen je budžet Leskovca za 2022. godinu, za koji gradonačelnik Goran Cvetanović tvrdi da je razvojni, a planirani su prihodi od 4,5 milijardi dinara, dok je iz ove godine u narednu preneto 424 miliona dinara. Opozicioni odbornici grupe ”Za Leskovac zajedno” smatraju da je budžet nominalno manji nego prethodni, iako na papiru deluje da je veći, a odbornik Dragan Cakić svoje navode obrazlaže time da iz meseca u mesec raste inflacija.

Budžet za 2022. godinu veći je za oko 600 miliona od prošlogodišnjeg, koji je iznosio 4,55 milijardi dinara, što će, kako je najavio gradonačelnik Leskovca biti iskorišćeno za ulaganje u svim oblastima. Iz državnog budžetskog fonda na račun Grada Leskovca biće uplaćeno više od milijardu dinara za kapitalne investicije, među kojima su nastavak gradnje stadiona i druga faza rekonstrukcije Bolnice.

Budžet Leskovca je planiran na 4,95 milijardi dinara, ali imamo iz prethodnih godina neutrošenih 424 miliona dinara, dok su sopstvena sredstva budžetskih korisnika planirana na preko 109 miliona dinara. Ovo je razvojni budžet i najveći je do sada. Prospiritet se vidi u svim oblastima a i rezultati to pokazuju. Za finasiranje klubova 2012. godine bilo je izdvojeno 18 miliona, a sada 120 miliona. U odnosu na prošlu godinu u svim oblastima će budžet biti uvećan. Za kulturu će u odnosu na prošlu godinu biti dodeljeno 37 miliona dinara više, odnosno čak 416 miliona. Rade se putevi ka Lebanu i Vučju, a uz pomoć države nastavljamo sa gradnjom stadiona i rekonstrukcijom Bolnice - rekao je Cvetanović.

Prvi čovek Leskovca dodao je i da će za poljoprivredne subvencije naredne godine biti izdvojeno 50 miliona dinara, što je 5 miliona više od poslednjeg rebalansa, a najavljen je početak gradnje vrtića u naselju Stočna pijaca, za šta će biti izdvojeno više od 77 miliona, kao i rekonstrukcija Dečjeg dispanzera koja će koštati 410 miliona dinara.

Najviše novca iz budžeta Grada u 2022. godini otiće će na korišćenje roba i usluga, oko 1,6 milijarda dinara, dok će na plate zaposlenih otići 1,2 milijarde.


Za opoziciju budžet manji nego prethodnih godina, tvrde da je budžet predizborni

Iako je po rečima gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića budžet za 2022. godinu najveći do sada, opozicioni odbornici grupe ”Za Leskovac zajedno” smatraju da je budžet mnogo manji od prethodnog zbog inflacije koja raste svakog meseca.

Budžet je manji jer je inflacija povećana na 7,7%. Vi ste neki ekonomisti, ali evo ja da vam kažem, ne gleda se koliki je budžet, nego šta za taj novac može da se kupi. Ako su cene porasle, a jesu, džabe vam sve. Prihodi su bili veći prethodne godine nego ove godine, tako da ta priča da je ovo najveći budžet ne pije vodu. Za kapitalne investicije iz budžeta Grada izdvojeno je samo 2%, sve ostalo daje država. Kad se sve izračuna, ovo je manji budžet za 2,13% - rekao je Cakić.

Odbornik Nenad Zdravković izneo je i zamerke na to što je čak 120 miliona izdvojeno za oblast sporta, a kako kaže, tako se dobijaju sigurni glasovi pred sledeće izbore.

Podrška lokalnim sportskim udruženjima 120 miliona. Za šutiranje lopte je dato 120 puta više novca nego da se deca ne drogiraju i ne rađaju. Ali mi znamo zašto je to tako, jer se tu najlakše mulja i tu se najbolje kupuju glasovi. Ovo je predizobrni budžet, a ne razvojni - rekao je Zdravković.

Osim rasprave gradskih većnika Stefana Kitanovića i Andrije Atanaskovića sa opozicionim odbornicima, zbog čega je od strane gradonačelnika Leskovca gradski većnik Kitanović zamoljen da napusti sednicu, skupštinska većina prihvatila je i predlog gradonačelnika Leskovca da Aleksandar Pejčić bude novi gradski većnik zadužen za sport.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: