Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:39, 9. 5. 2023.

| Ekonomija

Leskovački odbornici usvojili rebalans budžeta, opozicija tvrdi da je zbog inflacije izgubljeno 9% prihoda

Autor:Marko MitićIzvor:Južne vesti
Skupština Leskovac
Budžet uvećan za 439 miliona; foto: M. M.

Planirani budžet Leskovca za 2023. godinu bio je 6 milijardi dinara dinara, ali zbog procene da će on do kraja godine biti uvećan za 439 miliona, odbornici su usvojili odluku o rebalansu. Najviše novca u gradsku kasu do sada je stiglo iz neutrošenih sredstva iz prošle godine - 142 miliona, kao i od poreza na prihod od samostalne delatnosti, odakle se u budžet slilo 60 miliona dinara. Da je budžet uvećan za svega 7%, kao i da trenutna inflacija iznosi više od 16% rekao je narodni poslanik i odbornik Grupe građana ”Za Leskovac zajedno” Nebojša Cakić, koji ističe da iz toga jasno sledi da je u prvom kvartalu izgubljeno 9% prihoda.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović podsetio je da je budžet Leskovca, kada je on preuzeo funkciju gradonačelnika, bio oko 2 miliona dinara, da on sa novim rebalansom sada iznosi 6,5 milijardi dinara, što je, kako je rekao, jasan pokazatelj koliko se Leskovac razvio u prethodnoj deceniji. On je istakao i da je na kraju prošle godine u budžetu Grada bilo 682 miliona dinara, te da je deo neutrošenih sredstava prebačen za ovu godinu.

Iniscijalni budžet je uvećan za 439 miliona dinara. Ono što smo planirali se definitvno bolje ostvaruje pa s toga moramo da korigujemo neke stvari. Od neutrošenih sredstava iz prošle godine imali smo 142 miliona dinara, od poreza na prihod od samostalnih delatnosti zabeležen je prihod veći za 60 miliona dinara i to za samo 4 meseca. Povećana je i oporezivana dobit i zato je naš grad sa najboljim poslovnim okruženjem. Od poreza na apsolutna prava inkasirali smo 56 miliona, dok ćemo dobiti i 65 miliona dinara od drugih nivoa vlasti, dok je Ministarstvo građevinarstva opredelilo 77 miliona za gradnju start-ap centra - rekao je Cvetanović.

Prvi čovek Leskovca je, govoreći o rashodima, istakao činjenicu da je prošle godine na osnovu raznoraznih tužbi građana iz budžeta isplaćeno 311 miliona dinara. screen_shot_2023-01-31_at_2.48.36________________ Cvetanović nezadovoljan zbog tužbi; foto: Grad Leskovac

Da vas podsetim da se većinom radi o ekproprijaciji koja je rađena pre 20, 30, 40 i 50 godina i da tu opet novac ne dobiju pravi vlasnici ili oni dobiju vrlo malo, nego isključivo nekoliko advokatskih kancelarija u našem gradu. I kada završimo asfaltiranje jedne ulice koje iznosi 2,9 miliona dinara, dođete do zaključka da tim novcem možemo asfaltirati 100 ulica.


Iz opozicije upozoravaju da je inflacija ”progutala” 9% prihoda

Cvetanović se pohvalio i činjenicom da trenutno na računu Grada ima oko 825 miliona dinara, što je narodni poslanik i odbornik Grupe građana ”Za Leskovac zajedno” Nebojša Cakić istakao da je mnogo bolje da se taj novac utroši, jer će zbog inflacije on izgubiti vrednost.

Bolje je da ste taj novac utrošili, nego što ga čuvate i hvalite se time. Iz godinu u godinu inflacija raste pa tako i kada govorite o ovom rebalansu budžeta. Znači, došli smo do uvećanja od 7,2%, inflacija je iznosila 16,2% pa slobodno možemo reći da ste izgubli 9% prihoda. Tako da ovo što predstavljate kao dobro - nije, već je mnogo loše. Dakle, još jednom smo došli do toga da siromašni finansiraju bogate - rekao je Cakić.

Iz opozicije su izneli i niz zamerki na to što se u Leskovcu za novac koga ima u budžetu ne grade vrtići, već njih otvaraju privatnici bliski SNS-u, što, kako kažu, jasno ukazuje na činjenicu da su partijski interesi mnogo viši od građanskih.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: