Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:13, 17. 12. 2019.

| Ekonomija

Leskovčani plaćaju 895.000 evra za LED osvetljenje firmi "Keep light"

Autor:Bojana StamenkovićIzvor:Južne vesti
lampioni
I u Leskovac stiže novo LED osvetljenje; Ilustracija; Foto: Vanja Keser

Zamena starih novim LED sijalicama Leskovčane će koštati nešto više od 895.000 evra, nakon što je u postupku javne nabavke pobedila beogradska firma Keep light, poznata po ukrasima koje su građani platili više stotina miliona dinara, ali i po jelki koja je pre par godina Beograđane koštala 83.000 evra. Opozicionari smatraju da je reč o “nameštenom poslu” za firmu blisku SNS-u.

U trci za privatnog partnera koji će menjati sijalice bile su 2 firme - Feman iz Jagodine i Keep light iz Beograda koji se prijavio sa podizvođačem Mep inženjeringom.

Kao i u većini drugih gradova koje menjaju osvetljenje, firma Keep light, kojoj je prošle godine nameštan tender za nabavku ukrasa u Nišu, pa je nakon pisanja o tome obustavljen, dobila je posao u Leskovcu.

Prema podacima javne nabavke, ponuda jagodinske firme nije bila prihvatljiva.

Ponuda ponuđača Feman je neprihvatljiva jer isti nije iskazao u obrascu ponuda ukupnu cenu bez PDV-a, izraženu kao neto sadašnje vrednosti troškova ugovora. Nije popunjen model ugovora, obrazac strukture cena, obrazac izjave o nezavisnoj ponudi i ostali obrasci traženi konkursnom dokumentacijom, nije dostavljena bankarska garancija za ozbiljnost ponude, dokazi o ispunjenosti obaveznih i dodatnih uslova, nije iskazan rok važnosti ponude, niti dostavljeni uzorci svetiljki, uz ponudu, što je ponuđač bio obavezan da dostavi - piše u odluci.

S obzirom na to da je, kako piše, Keep light dostavio potpunu dokumentaciju, predloženo da se ovoj firmi dodeli ugovor.

Inače, istraživanje BIRN-a pokazalo je da su od 24 ugovora za javnu rasvetu 22 dobile 4 firme i njihovi partneri, a u većini slučajeva tu je i Keep light. Ove firme su zasad obezbedile sebi oko 50 miliona evra iz lokalnih budžeta.


Konkursna dokumentacija menjana 3 puta

U toku postupka, zainteresovani partneri 3 puta su uočavali greške u dokumentaciji - od nepoklapanja broja svetiljki u tabelama, tehničkih grešaka, do nedifinisanja strane kolovoza na kojoj treba postaviti sijalice.

Konkursna dokumenatcija menjana je 3 puta, a osim tehničkih nedostataka, naručilac je smanjio broj sijalica koje je trebalo dostaviti na uvid, ali i ukupan broj ugrađenih koji je zainteresovani partner trebalo da ima, kako bi ispunio uslove.

Opoziciona odbornica Jelena Spirić smatra da menjanje dokumentacije, pa i zbog tehničkih grešaka, nije opravdano, jer je pre samog raspisivanja trebalo proveriti da grešaka nema.

Besramno prilagođavaju javnu nabavku izmenom konkursne dokumentacije čak tri puta, samo kako bi istu upodobili firmi koja će od leskovačkog budžeta inkasirati milione dinara - kaže ona.

Projektom je predviđena zamena 13.451 svetiljke koje bi trebalo da budu LED ili metal halogene jer one, kako piše, imaju efikasnije karakteristike. Osim na teritoriji grada, nove sijalice trebalo bi da budu postavljene i u 132 okolna sela.


Spirićeva: Nastavlja se trend nameštanja tendera firmama bliskim SNS

Iako su se u postupku javne nabavke za posao javile 2 firme, odbornica Stranke slobode i pravde Jelena Spirić smatra da je u pitanju nameštanje tendera firmi bliskoj predsedniku Vučiću, premijerki Brnabić i premijeru Mađarske.

Skoro sve lokalne samouprave naprasno su počele sa ugrađivanjem LED svetiljki i u skoro svim slučajevima na tenderu je pobedila firma Keep light. Naravno da trenutna vlast ne staje sa nameštanjem tendera i dilovima, a sve to na račun građana - kaže Spirićeva.

Upitno je i izdvajanje novca za “interventno održavanje” tj. zamenu jedne LED svetiljke za šta će se davati 340 evra bez PDV-a, što je, kaže, previše, jer toliko na mesečnom nivou zarađuje većina Leskovčana.

Celokupan projekat opisuje kao “bahatan i sramotan”, naročito što bi građanima mnogo više značila nabavka novog rengena ili magnetne rezonance.

Podsetimo, novinari portala Pištaljka još 2016. godine su skrenuli pažnju na sumnjivu javnu nabavku za dekoraciju Beograda na kojoj je posao dobila firma Keep light. Međutim, ova firma je naročito dospela u žižu javnosti kada su novinari ovog portala otkrili da je beogradska novogodišnja jelka za 2017. godinu plaćena čak 83.000 evra i da je u centru grada postavljena pre završetka tendera.

Prošle godine su građani platili nekoliko stotina miliona dinara firmi Keep light za dekoraciju prestonice.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Djunta

    19:05 // 18. 12. 2019.

    Kad dodje naredba "odozgo", ne pitaj nista,aminuj,placaj kolko traze i gledaj da se ogrebes neki € !Inace,smenise te i ima da te ocrne,gore nego Djilasa !
    Radikalska skola !

  • prodavac salame

    23:12 // 17. 12. 2019.

    Gde ste opštinski i botovi iz javnih preduzeća?Maca pojela jezik? Pa kam' sad horski da branite šefa što vam doneo u grad butike,da ne idete u Niš be?

  • Nikolić .S

    19:04 // 17. 12. 2019.

    Pa zemljaci ovo je da kad vam dođe PRVOROĐENI da vas bolje vidi , a i vi NJEGA!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: