Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:40, 8. 5. 2020.

| Ekonomija

Letovi iz Niša u narednih mesec dana, radovi na aerodromu kasne

Autor:Željko VeljkovićIzvor:Južne vesti
zorana mihajlović
Obilazila beogradski aerodrom; Foto: Željko Veljković

Aerodrom u Nišu zatvoren je za putnički saobraćaj odlukom Vlade Srbije od 18. marta. Dok se prvi letovi "Er Srbije" iz Beograda najavljuju za 18. maj, u odgovoru na pitanje novinara Južnih vesti, resorna ministarka Zorana Mihajlović kaže da bi letovi iz Niša ponovo mogli da budu uspostavljeni u narednih mesec dana.

Ministarka tvrdi i da "Er Srbija" neće ukinuti nijedan let sa niškog aerodroma "Konstantin Veliki".

Niš je spreman. Kao što može Aerodrom "Nikola Tesla“ i kao što može "Er Srbija" u Beogradu, tako i Niš može već sutra da počne svoje letove. Pretpostavljam da ćemo u narednih mesec dana imati i letove iz Niša - kaže ministarka.

zorana mihajlović Ministarka na gradilištu; Foto: Željko VeljkovićOd sredine jula 2019. godine "Er Srbija" je iz Niša letela na 12 linija, od koji je jedna, ona za Budimpeštu, ubrzo ukinuta. Reč je o letovima koje subvencioniše Vlada Srbije, a za koje nacionalna aviokompanija nije saopštavala broj prevezenih putnika. Marta ove godine, prvo su ukinuti letovi do Rima i Bolonje, da bi svi letovi "Er Srbije" i drugih aviokompanija bili potpuno ukinuti zatvranjem niškog aerodroma 18. marta. Niskotarifna aviokompanija "WizzAir“ ponovno uspostavljanje letova iz Niša prvobitno je najavila za 1. maj, a zatim saopštila da se prvi letovi odlažu za 17. maj.


Kasne radovi na niškom aerodromu

Na pitanja novinara Južnih vesti Zorana Mihajlović odgovarala je tokom obilaska radova na proširenju putničkog terminala i platforme beogradskog Aerodroma "Nikola Tesla“. Dok na aerdromu kojim upravlja francuski koncesionar "Vansi“ radovi ne kasne, uprkos epidemiji, na niškom aerodromu - kojim upravlja država, radova najavljenih 2018. godine još nema.

Ulaganje u niški aerodrom je 12 miliona evra, radi se toranj i radi se proširenje putničkog terminala. Niš je za nas jednako važan kao i aerodrom Beograd, a koliko znam, dokumentacija se radi pretpostavljam u toku ove godine. Moramo biti svesni da smo morali da pomerimo neke stvari, ali u toku ove godine nadam se da ćemo imati određene radove - kaže ministarka.

Podsetimo, posle više najava, tender za izbor projektanta proširenja putničkog terminala Aerodroma "Konstantin Veliki“ raspisan je početkom januara, a rok za predaju ponuda bio je 30. januar. Taj je rok naknadno produžen do 11. februara, a 13. februara objavljena je odluka da će novih 5.000 kvadrata i VIP terminal projektovati konzorcijum predvođen beogradskim preduzećem "Bauprojekt“ u kojem su još i beogradski Institut "Mihajlo Pupin“, zatim "IMP Automatika“ i "Delta inženjering“.

Samo za projektovanje, ovaj konzorcijum će od države dobiti 11.985.000 dinara, odnosno oko 100.000 evra.

Iz Beograda samo 4 leta od 18. maja

Ministarka Zorana Mihajlović najavila je da će "Er Srbija" od 18. maja leteti na samo 4 destinacije - Beč, Cirih, London i Frankfurt.

Normalizacija vazdušnog saobraćaja zavisiće i od drugih aerodroma i potrebnih dozvola - rekla je Mihajlovićeva.

Kako će letenje izgledati nakon epidemije, zavisiće od preporuka lekara i novih međunarodnih pravila koja se očekuju narednih dana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milos Siljkovic

    14:48 // 15. 5. 2020.

    Da li neko zan kad se otvara Niski aerodrom za putnicki saobraca?

    • Vojkan

      10:16 // 20. 5. 2020.

      Ako ti se zuri preko Royal Charter Service-a iznajmi privatan let.

  • Sablja 2

    08:56 // 10. 5. 2020.

    Kad istina,ipak jednog dana nadvlada lazi i razum pobedi dignute ruke "niskih odbornika" , puci ce cela ta ujdurma ,kao mehur od sapunice !

  • Mika

    17:20 // 9. 5. 2020.

    I ja bih MOGAO da budem bogat i poznat. Ali nisam.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: