Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:10, 10. 4. 2024.

| Ekonomija

"Luj Viton" i plate na jugu: Koliko treba da radite za najjeftiniju torbu

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
novac plata
Mora mnogo da se radi; ilustracija; foto: Aleksandar Kostić

Da bi kupio jednu od jeftinijih Luj Viton torbi, brenda čiji je dolazak najavio predsednik Srbije, jedan Nišlija trebalo bi da radi nešto više od dva meseca samo za nju. Ako hoće da je kupi neko iz Babušnice moraće da izdvoji otprilike dve i po plate, a Bojničanin bi dao tri cele plate za jednu torbu. Kada je reč o skupljim torbama, južnjaci samo za njih moraju da rade više od godinu dana, uz to i da odu do Beograda po nju.

Predsednika Srbije Aleksandra Vučića najavio je da će brend Luj Viton 2026. godine otvoriti radnju u zemlji gde je prosečna plata 95.836 dinara, ali ogroman broj građana ne prima tu cifru. Njegovu najavu stručnjaci za Forbs ocenjuju kao pokazatelj da kupovna moć u Srbiji raste, ali iako je od januara minimalac u Srbiji povećan, cene Luj viton torbi, novčanika, cipela, parfema, naočara i nakita nisu “pristupačne” prosečnom stanovniku Srbije, pogotovo južnjacima.

luj   viton Za neke modele dovoljne dve plate; foto: louisvuitton.com Cena jednog od najpopularnijih ženskih modela Luj Viton torbe je 1.890 dolara, odnosno 203.308 dinara. Za nju bi jedan Nišlija sa prosečnom platom od 92.534 dinara morao da radi 2 meseca i 1 dan. Ukoliko bi postojala kupovina na rate, odloženo na godinu dana, Nišlijka ili Nišlija plaćali bi mesečnu ratu skoro 17.000 dinara (16.942).

Neko iz Babušnice, gde je prosečna plata u januaru bila 73.311 dinara za tu torbu morao bi da izdvoji 2,7 plate, a građani Bojnika, koji su među poslednjima na listi u Srbiji po prosečnim primanjima (66.440 dinara) treba da odvoje 3 cele plate.

luj  viton Za neke treba raditi malo više; foto: louisvuitton.com Da bi kupili “malo bolju” torbu koja košta 5.350 dolara ili 575.502 dinara, Nišlije sa prosečnim primanjima treba da rade više od pola godine (6,2 meseca). U Babušnici bi trebalo da 7,8 meseci odvajaju celu platu i tek onda kupe Vanity Case PM torbu luksuznog brenda, a u Bojniku da “uštede” 8,6 plata.

luj viton Neke torbe vrede i 15 plata; foto: louisvuitton.com Za kožnu torbu iz najnovije kolekcije “proleće-leto 2024” Alma 103 koja košta 9.300 dolara, odnosno preko milion dinara, Nišlije bi morale da rade skoro godinu dana (10,8 meseci), a ostali južnjaci i više od toga - građanima Babušnice ne bi pomogla ni 13. plata jer je potrebno 13,6, dok Bojničani treba da izdvoje 15 plata.

Kada je reč o muškarcima, Luj Viton i za njih ima torbe čije su cene slične kao kod ženskih modela, ali su muški novčanici “pristupačniji” pa za jedan kožni treba izdvojiti otprilike jednu prosečnu platu. Među ekonomski “povoljnijim” proizvodima tog brenda su naočare za sunce i za njih je, takođe, dovoljna jedna prosečna plata.

Predsednik je rekao da bi prodavnica prestižnog brenda bila otvorena u Beogradu na vodu, pa bi južnjaci morali da plate i put do tamo pa u cenu jednog Luj Viton komada treba uračunati i troškove putarine i goriva koji idu i preko 10.000 dinara, ali bi verovatno postojalo i onlajn naručivanje kako bi "uštedeli".

Inače, kako Forbs piše, kompanija LVMH je prošlu godinu završila sa prihodom iznad 86 milijardi evra, vlasnik Bernar Arno odlikovan je najvišim zvanjem u Francuskoj, ima preko 6.000 radnji širom sveta, ali samo dve na Balkanu.

Medijalna zarada na jugu Srbije po kojoj bi se znalo koliko građana stvarno prima platu blizu proseka nikada nije objavljena.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Djed

    10:10 // 15. 4. 2024.

    U Babusnicu imamo podrsku DS-a,zlatno doba,stigomo do Luj Vitona.

  • Bataljonka

    17:45 // 12. 4. 2024.

    Mene vojska finansira i daje mi torbe a i sve ostalo

  • Тигар Тajрес

    21:29 // 11. 4. 2024.

    Ви који мислите да је ово лаж пре читања поста упалите дигитроне.
    Ти имаш БРУТО плату од неких 70.000 дин. што значи да у нето износу (цифра која ти леже на рачун) примаш око 50.000.
    Најављено повећање за ову годину је 4%.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: