Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:14, 20. 10. 2015.

| Ekonomija

“Lus investment” bi da proizvodi pivo u Nišu

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
pivara
Svi bi da prave pivo u Nišu, ali nikako da počnu; foto: JV arhiva

Od kada su krenuli problemi oko prodaje “Pivare Niš” pojavile su se informacije da određeni lobi želi preko kompanije “Lus investment” da spreči privatizaciju “Pivare” i uopšte proizvodnju piva u Nišu. Međutim, advokat “Lusa" Zoran Mitić to negira.

U postupku prodaje “Niške pivare”, “Lus investment” je bio jedan od zainteresovanih kupaca, ali je svoju ponudu od 130 miliona dao tek nakon što je Odbor poverilaca odlučio da firmu proda kompaniji sa bugarskim kapitalom “Kapitalni projekti”.

Zbog toga što smatraju da nisu bili blagovremeno informisani o postupku prodaje “Lus investment” je angažovao advokata i pokrenuo sudski proces.

mitić Advokat Mitić naglasio da je plan proizvodnja piva; foto: NTVIako je zbog tužbe i privremene zabrane kapija “Pivare” i dalje zaključana, a radnici bez posla, advokat Mitić kaže da je i njegova, ali i želja njegovih klijenata iz Beograda, da se mašine u "Pivari" ponovo pokrenu.

“Lus investment” poseduje biznis plan i pripremljena su sredstva za revitalizaciju “Niške pivare” i određen i pripremljen je tačan iznos za ulaganje i povećanje proizvodnje. Kompanija je u više navrata navela da želi da nastavi proizvodnju piva - kaže Mitić.

Podsetimo, “Pivara” je prodata kompaniji “Kapitalni projekti” koju je u Srbiji registrovao bugarski biznismen Stefan Stefanov, poznat po svojim ulaganjima u energetiku i industrijsku proizvodnju.

Ipak, nakon prodaje se nije puno odmaklo, jer je čitav stečajni postupak završio na sudu.


Ko stoji iza “Lus investmenta”?

Iako je advokat “Lus investmenta” Zoran Mitić izbegao da odgovori na pitanje o vlasništvu beogradske firme koja bi da kupi “Pivaru Niš”, podaci na sajtu Agencije za privredne registre pokazuju da se radi o preduzeću sa stranim kapitalom.

Preduzeće je, kako piše na sajtu APR-a, osnovano 2008. u Beogradu i da se kao osnovna delatnost navodi proizvodnja odeće pretežno za vojsku i policiju, službe obezbeđenja, lov i ribolov. Direktor firme je Aleksandra Đurić, a navedena su i imena članova Nadzornog odbora.

kostic Stečajni upravnik rekao da je "Lus investment" predstavljala "Viktorija grupa"; foto: JV arhiva Jedan od suosnivača sa čak 100% udela je preduzeće “Luss investments LP” iz Velike Britanije sa upisanim novčanim kapitalom od 45.650 dinara i nenovčanim od oko 75 miliona dinara.

Međutim, stečajni upravnik koji je vodio postupak prodaje “Niške pivare” Ljubomir Kostić, kaže da su na sastanku oko prodaje “Pivare” kao predstavnici “Lus investmenta” bili predstavnici “Viktorija grupe”.

Na sastanku oko prodaje “Pivare”, pored advokata Zorana Mitića, bili su i Zoran Mitrović, suvlasnik “Viktorija grupe”, kao i Gorast Čuk, poslovni čovek iz Slovenije i vlasnik preduzeća koje se zove “Realist” i koje je poslovno povezano, svojinski povezano sa “Don Don”-om, preduzećem koje je vlasnik “Žitopeka” - kaže Kostić.

“Viktorija grupa” je, kako stoji na njihovom sajtu, lider agroindustrije Srbije i jedan od najvećih izvoznika, prerađivača i poslodavaca u regionu. U Srbiji imaju 10 kompanija i kako kažu, zapošljavaju 1.800 ljudi.

Pored Mitrovića, koji je bio na sastanku u Nišu, a čiji je vlasnički udeo u firmi 22,55%, tu su i poznati beogradski biznismen Milija Babović (22,55%) koji je ujedno i predsednik Nadzornog odbora, Evropska banka za obnovu i razvoj (21,36%), “Victoria Group AD” - sopstvene akcije (22,54%) i Apsara Ltd. (11%).

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ricardo

    09:06 // 21. 10. 2015.

    Pravili bi pivo( mućak). Zadatak dobijeni izvršavaju.

  • poštena građanka

    18:22 // 20. 10. 2015.

    Pa zar ne vidite da Vas ljudi neće i da vam ne veruju Lus. Budite pošteni i povučite se iz spora ne blamirajte se više. Da li Vi gospodine sami sebi verujete u te priče kada ste bez para , da ste mogli kupili bi pivaru ovako samo pravite probleme a nemate nikakve šanse.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: