Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 2. 11. 2018.

| Ekonomija

"MIN Lokomotiva" privatizovana, ponovo počela da radi

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
lokomotiva
Plan je da nastave kontinuitet rada iz prošlosti; Ilustracija; foto: eisenbahner

U maju je jedna od fabrika Mašinske industrije Niš - Lokomotiva prodata preduzeću Vagon Market iz Beograda. Fabrika je već reparirala lokomotivu, a sledeće nedelje dolazi i druga, kaže suvlasnik firme Novica Davidović.

Uprkos tome što je bilo spasa za ovu nišku fabriku, kako je smatrao tadašnji direktor Slavko Raičević, Agencija za privatizaciju je stečaj proglasila 2014. godine. Ni posao sa makedonskom železnicom nije spasio nekadašnjeg niškog giganta, a svim radnicima su isplaćene otpremnine već nekoliko meseci po proglašenju stečaja. Slična sudbina zadesila je i MIN Vagonku.

Novi vlasnici su, kako objašnjava Davidović, sredili fabriku i u njoj zasad radi oko 50 ljudi. Plan je, kaže novi vlasnik, da "nastave kontinuitet rada iz prošlosti".

Mislim da ozbiljnu priču napravim u Nišu. Dugo sam i branši, bio sam direktor u Subotici, 12-13 godina u fabrici vagona, bio u železnici Smederevo - rekao je Davidović.

Dodaje da je jedina smetnja što trenutno u fabrici nema struje, ali kaže da je problem što je nema u celom kompleksu industrije. Ovo bi, objašnjava, trebalo da bude rešeno za dvadesetak dana.

Ima neki dogovor sa Gradom, uz podršku Republike da rešavamo. Mislim da će biti rešeno za 20 dana - dodao je Davidović.

Podsetimo, Lokomotiva je po planu Ministarstva privrede bila jedna od 188 preduzeća kod kojih je proglašen stečaj. U tom periodu fabrika je upela da dobije posao vredan pet miliona evra, sa makedonskom železnicom.

U ovom preduzeću tada su očekivali i poslove remonta lokomotiva srpskih železnica, što bi im garantovalo svetlu budućnost. Razmatralo se i da se nađe strateški partner. Međutim, ništa od toga se nije desilo i fabrika je otišla u stečaj.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Fondacija"Oskar Sindler"

    13:54 // 2. 11. 2018.

    Samo da se pazi na radnu snagu i da se rashladjuju vagoni.

  • Oskar Sindler

    13:11 // 2. 11. 2018.

    Valjda ce da hlade vagone prilikom transporta?

  • Tri filma

    12:55 // 2. 11. 2018.

    Svima je sada jasno da iza svih poslova i privatizacija u Srbiji stoji"Oskar Sindler" prvi covek neke fondacije za kog radimo za male pare.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: