Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:59, 13. 4. 2020.

| Ekonomija

MUP arhitekte za besplatni sertifikat upućuje na Poštu i PKS koji to naplaćuju

Autor:N. M.Izvor:Južne vesti
sertifikat printscreen
Iz MUP-a, gde je obnova besplatna, upućuju na Poštu i PKS gde se sve plaća; foto: printscreen

Nakon što su ukazali da nedeljama ne dobijaju informacije kako da produže elektronski sertifikat, jer šalteri ne rade, iz MUP-a su dobili savet da se obrate Pošti ili Privrednoj komori Srbije, zbog čega arhitekte negoduju jer besplatni sertifikat sada moraju da plate od 3.000 do 5.000 dinara.

Arhitekte koje nisu mogle da produže elektronski sertifikat na ličnoj karti sa čipom zbog toga što ne rade šalteri MUP-a, nakon nekoliko nedelja su dobili uputstvo iz niškog MUP-a da mogu da se obrate Pošti ili Privrednoj komori, gde se usluga, koja je inače bila besplatna na šalterima MUP-a, plaća od 2.500 do 5.454 dinara.

Od 18. marta, od kada je obustavljen rad šaltera upravnih poslova Ministarstva unutrašnjih poslova, osobe kojima je potreban sertifikat mogu se, kao i do sada, obratiti Javnom preduzeću Pošta Srbije ili Privrednoj komori Srbije - odgovaraju iz niškog MUP-a.

Na internet adresama Pošte i PKS-a postoje uputstva kako da se obnovi elektronski sertifikat koji je potreban arhitektama za rad u struci, ali i cenovnik za ovu uslugu.

Privredna komora Srbije obnovu sertifikata naplaćuje 3.000 dinara za elektronski sertifikat sa čitačem, 2.500 dinara bez čitača i 3.000 dinara za elektronski sertifikat na USB tokenu, a na sve ove cene nije uračunat PDV, navodi se u cenovniku usluga na sajtu PKS-a.

Preko Pošte Srbije sertifikat se može obnoviti na period od 3 godine, pri čemu kvalifikovani elektronski sertifikat na kartici sa čitačem košta 4.518 dinara, dok je cena za period važenja sertifikata od 5 godina 5.454 dinara. Za elektronski sertifikat na kartici bez čitača treba izdvojiti 3.744 dinara za period od 3 godine, odnosno 4.686 dinara za period od 5 godina, podaci su u cenovniku Pošte Srbije.

Ukoliko se odluče za sertifikat na USB tokenu, građani će morati da izvoje 4.458 dinara za period korišćenja sertifikata od 3 godine ili 5.394 dinara za period od 5 godina, navodi se na sajtu Pošte Srbije, a sve cene ovih usluga u Pošti su sa PDV-om.

Arhitekte koji, kako su ranije naveli, zbog nemogućnosti da obnove elektronski sertifikat ne mogu ni da rade, smatraju da MUP upućivanjem na Poštu i Privrednu komoru prebacuje svoj posao na druge, zbog čega su i nezadovoljni.

Ja ne želim da ponovo plaćam i prolazim kroz proceduru izdavanja drugog sertifikata samo zato što neko ne zna da organizuje svoj posao - reakcija je jednog arhitekte.

Podsetimo, niške arhitekte ukazale su na to da, zbog toga što ne rade šalteri MUP-a, nije moguće obnoviti elektronske sertifikate preko lične karte sa čipom, bez kojih ne mogu da obavljaju poslove. Od MUP-a, kako su ranije objasnili, nedeljama nisu dobijali uputstva kako da reše ovaj problem, a onda ih je MUP, preko koga su inače obnove besplatne, uputio na Poštu i Privrednu komoru, gde se obnova naplaćuje.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Dusan

    11:14 // 13. 4. 2020.

    5000 i nije neka investicija kada se radi o poslu, kao i imajući u vidu njihove zarade...

    • Kao arhitekta

      16:40 // 13. 4. 2020.

      A ti se, Dušane, kao razumeš u poslove, arhitekturu, sistem i državu? Po 5000, pa će neki deo i do tebe da pretekne, ako shvataš?"Njihove zarade" su takve da su se svi već obogatili (znaš li nekog takvog?) pa nek plate. Stručnjaku treba ti da platiš da ti se potpiše a ne on da bi mogao da se elektronski legitimiše! Verovatno neupotrebljiv sediš džabe, čekaš socijalu i delio bi ono što drugi stiču?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: