Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:54, 23. 7. 2020.

| Ekonomija

Mali: Još 2 meseca po 60% od minimalca za zaposlene u Srbiji

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
radnici
Još dva minimalca od države, ali ne cela; Ilustracija; foto: Opština Bela Palanka

Tri minimalne zarade koje su bile deo plana oporavka srpske privrede posle vanrednog stanja isplaćene su zaposlenima širom Srbije, a ministar finansija Siniša Mali kaže da će i naredna 2 meseca država pomoći privrednicima tako što će zaposlenima platiti po 60% od minimalne zarade, a biće odloženo i plaćanje poreza i doprinosa na mesec dana.

MInistar je rekao da su u prethodna 3 meseca isplaćeni minimalci za 1.050.000 zaposlenih u ukupno 235.000 privrednih subjekata.

Međutim, kaže da se privreda još nije u potpunosti oporavila, a pitanje je i kada će, jer se zbog korona virusa i dalje otežano radi.

Zato će pomoć za privrednike stići i naredna 2 meseca.

Našli smo prostora da nastavimo sa ovim merama tako da će u naredna dva meseca biti isplaćeno još 60% minimalne zarade zaposlenima, a za jedan mesec će biti odloženi i porezi i doprinosi na zarade. To je oko 18.000 dinara po zaposlenom za jedan mesec, odnosno oko 155 evra - kaže ministar.

Prve uplate trebalo bi da stignu već 10. avgusta, a drugih 60% minimalca mesec dana kasnije.

Paket mera koji je predstavljen u vanrednom stanju vredeo je 5,1 milijardu evra, a sada se ta cifra uvećava.

Sa ovom dodatnom podrškom dolazimo do iznosa od oko 5,7 milijardi evra, što je 12,2% našeg BDP-a. Dakle, država će za 60% od iznosa minimalne zarade za dva meseca izdvojiti 36 milijardi dinara, dok će nas odlaganje poreza i doprinosa na zarade za jedan mesec koštati oko 30 milijardi dinara - istakao je ministar.

Ove oduke bi, pojašnjavaju iz MInistartsva finansija, trebalo da se usvoje na Vladi Srbije, koja zaseda u tehničkom mandatu, početkom naredne nedelje, a u planu su i druge mere pomoći.

Nešto je o tome u svom skoro jednosatnom gostovanju u Dnevniku 2, koji inače traje pola sata, govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. To je bilo dosta neodređeno, a ni iz Ministarstva još ne saopštavaju kako će se konkretno ubuduće pomagati privrednicima.

Mali je samo zaključio da privrednici i zaposleni mogu da se oslone na državu u najtežim trenucima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jelena vidanovic

    13:03 // 15. 9. 2020.

    Gazda mi nije dao zsdnji minimalac sta dalje kome se zaliti

  • ZORICA REPIC

    10:52 // 18. 8. 2020.

    Postovani,
    molila bih odgovor zasto mi se nije isplatio poslednji minimalac ,takodje i prva isplata od 60 posto. PORESKA MI NE SALJE NIKAKVO OBAVESTENJE .POSLALI SMO ZALBU ALI I DALJE NISTA .
    UNAPRED ZAHVALJUJEM

  • ledjo

    08:15 // 9. 8. 2020.

    ja i dalje ne kapiram. Da li cu dobiti 18000 + platu? ili samo platu uracunatu sa tih 18? ne razumem koja je poenta mojih odradjenih dnevnica onda,to je cascavanje gazdi a ne radnika. wtf

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: