Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:02, 5. 6. 2014.

| Ekonomija

Manje novca u leskovačkom budžetu

Autor:Ana JovanovićIzvor:Južne vesti
IMAG0182.jpg
Gradsko veće raspravljalo o rebalansu budžeta za 2014. godinu

Ukupan budžet grada Leskovca za 2014. godinu umanjen je za 56.518.000 dinara, rekao je načelnik Gradske uprave za finansije Dalibor Tričković na sednici Gradskog veća na kojoj se, između ostalog, govorilo i o rebalansu za tekuću godinu.

Izmenama i dopunama Odluke o budžetu Grada za 2014. godinu prihodi, primanja i neutrošena sredstva sa prihodima budžetskih korisnika ukupno iznose 3.409.940.000 dinara.

- U toku ove godine stigla je odluka Ministarstva finansija da, umesto 150 miliona dinara, koliko je prvobitno planirano, možemo da se zadužimo do 130 miliona, a drugi razlog za smanjenje je manji iznos prenetnih neutrošenih sredstava iz ranijih godina – rekao je načelnik Tričković.

Prilikom rebalansa budžeta vodilo se računa da se pojača kontrola troškova, pa su tako umanjena sredstva gradonačelnika i Gradskog veća za 300.000 dinara, javnog pravobranilaštva za 500.000, Gradske uprave u delu socijalnih davanja, troškova putovanja, mašina i opreme za 6,3 miliona dinara. 2

Umanjena su i ukupna sredstva Turističke organizacije Leskovac za 3.050.000 dinara, materijalna sredstva Centra za stručno usavršavanje u obrazovanju za 800.000, kao i Agencije za lokalni ekonomski razvoj za 2 miliona.

Sa druge strane, naknada za protivgradnu zaštitu, kao i za sređivanje korita potoka i kanala koja prilikom većih padavina plave poljoprivredno zemljište i objekte, uvećana je sa 9 na 14 miliona dinara.

- Prilikom izrade ovog rebalansa značajno su uvećana i sredstva ka mesnim zajednicama sa 14 na 25 miliona dinara, sa ciljem deblokade računa, izmirenja obaveza prema EPS-u, sređivanje rasvete, održavanje zelenih površina i postvaljanje mobilijara za rekareaciju i zabavu – rekao je Tričković.

Izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada za 2014.godinu dodatno su povećana i sredstva za ZOO higijensku službu JKP „Komunalac“ sa 20 na 30 miliona dinara.

Na sednici Gradskog veća bilo je reči i o šteti u poljoprivredi izazvanoj aprilskim poplavama, a koja iznosi 7.463.000 dinara.

Najviše problema zadali su slivovi reka Veternica i Jablanica koje su reke prvog reda i u nadležnosti su „Srbijavodea“, kao i Tulovska reka.

- Kada se pogleda izveštaj u celini, određene štete postoje, ali generalno, one nisu velike - rekao je načelnik Gradske uprave za privredu i poljoprivredu Boban Sokolović.

Ukupna poplavljena površina iznosi 82,2 hektara. 

Više novca za mlade talente

Na sednici Gradskog veća usvojen je i predlog Odluke o pravu na jednokratnu finansijsku podršku mladim talentima sa teritorije Leskovca na osnovu koje bi visina ove podrške, ukoliko prođe Skupštinu, trebalo da se uvećava sa 5 miliona, koliko je izdvojeno prošle godine, na 6,5 miliona dinara.

- Još jedna novina je i ta što će ove godine novčana sredstva dobiti studenti sa prosekom preko 9,5 za razliku od prošle kada su nagrađivani studenti sa prosečnom ocenom preko 9 - naveo je direktor Agencije za lokalni ekonomski razvoj Bojan Tojaga.

Ove godine jednokratnu finansijsku podršku trebalo bi da dobije 250 mladih talenata. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: