Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:13, 14. 12. 2016.

| Ekonomija

Manje para za niške opštine, predsednici kivni na gradsku vlast

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
marko krstic
Milan Krstić smatra da je namera Grada da ugasi opštine; foto: JV

Zbog predviđenog velikog umanjenja para iz gradskog budžeta za opštine, ali i zbog toga što su o početku javne rasprave Nacrta budžeta Niša za 2017. obavešteni sat vremena pre njenog početka, predsednici opština Medijana i Palilula napustili su skupštinsku salu. Oni se slažu da je plan Grada da ugasi opštine.

Za razliku od ove godine, kada je Opština Medijana dobila 53 miliona dinara iz gradske kase, naredne godine će, prema Nacrtu budžeta, dobiti 29 miliona. Predsednik ove Opštine Milan Krstić kaže da je to neprihvatljivo i traži objašnjenje po kojim parametrima je utvrđeno da je potrebno ovoliko smanjenje.

U pretpošloj godini nenamenski transfer smanjen je sa 64 miliona na 53, a sada sa 53 na 29 miliona dinara. To je neprihvatljivo za najveću opštinu i ja ću kao njen predsednik tražiti odgovornost gradonačelnika i svih onih koji su učestvovali u izradi budžeta, jer se ozbiljno dovodi u pitanje funkcionisanje opština i njihov opstanak - rekao je Krstić.

Predsednik Opštine Medijana se pita zašto se transfer niškim opštinama smanjuje za 30, 40, pa i više posto, ako se zna da je transfer Gradu iz Republike umanjen za nepuna 2%.

Da li to gradske opštine jedine treba da podnesu teret reformi i teret nekih problema koje ovaj grad ima? - pita Krstić.

On je načelniku Uprave za finansije Miljanu Stevanoviću, koji je vodio raspravu, kazao kako je "ovakva odluka čista politika" i zahtevao od njega da prekine raspravu.


"Da se stavi katanac na Opštinu Palilula”

Predsednik Opštine Palilula Aleksandar Ždrale smatra da je skandalozno to što su predsednici niških opština pozvani samo sat vremena pre početka javne rasprave, pošto im nije ostavljeno dovoljno vremena da prouče budžet, ali i da zbog manje para, niške opštine neće moći da funkcionišu.

Konkretno Opštini Palilula biće umanjeno 23% od prihoda od transfera. Zbog čega? Po čijem nalogu? Zbog koga? I pitam se gde mogu da zadužim katanac, pa da zaključam Gradsku opštinu Palilula, da ne postoji? - pita Ždrale.

Ovakvim načinom rada, smatra Ždrale, ugasiće se opštine u Nišu.


Bratimir Vasiljević: Ovo je diktatura!

bata vasiljević Vasiljević: Kako to da nema zapošljavanja u opštinama?; foto: JVPredsednik Opštine Pantelej ostao je među poslednjima na javnoj raspravi o Nacrtu budžeta Niša za 2017. Osim toga što je poziv dobio prekasno i to što je predviđeno smanjenje para za Opštinu Pantelej, Vasiljeviću je zasmetala i zabrana zapošljavanja koja je na snazi od 2014. godine.

Kako možete da zabranite zapošljavanje u opštinama? Sad ne možemo ni na određeno da zapošljavamo, pa se pitam ko će da čisti u Opštini Pantelej? Kad budemo zarasli u korov, ko će onda to da sređuje? Ovo je diktatura! - rekao je Vasiljević.

Tojica predsednika opština tražila su odlaganje javne rasprave, složivši se da je "umesto da bude javna postala tajna".

Na zamerke predsednika opština, načelnik Uprave za finansije Miljan Stevanović rekao je kako je "ispoštovan zakon" i da su opštine morale da budu uključene u mere štednje. stevanovic "Opštine su uključene u mere štednje"; foto: JV

Sve opštine su uključene u mere štednje i mere racionalizacije budžeta. Kod Opštine Medijana jeste smanjenje veće nego kod drugih opština, ali radi se o ukupnom smanjenju prihoda te Opštine za 12,5%, projektovanih kroz nenamenski transfer - rekao je Stevanović.

Jutros je održana javna rasprava o Nacrtu budžetu Niša za 2017. godinu, na kojoj je bilo tek desetak ljudi, pošto je poziv za nju poslat samo sat vremena pre njenog početka, a Nacrt budžeta na sajtu Grada tek pola sata po početku rasprave. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    11:15 // 15. 12. 2016.

    Podrzavam smanjenje a to treba da prati smanjenje plata i troskova..reprezentacija,telefoni...
    Znaci ko ne moze neka IDE!!!Pantljicara jedna koja samo jede....

  • Pilot

    10:29 // 15. 12. 2016.

    Да ли је ту Мики Милутиновић, да ли ико брине за Градску Општину Црвени Крст ?

    • prof dr CVETKO prvi

      18:55 // 15. 12. 2016.

      @Pilot :
      Aha ... brine !

  • markoni

    10:21 // 15. 12. 2016.

    svi predsednici opstina ma iz koje partije bili treba da podnesu ostavke odmah i svi njihovi pomocnici i veca i zamenici..

    jer su nesposobni i trose milione dinara na svoje plate a ne bore se za opstinu i nemaju rezultate - sto se i vidi iz prilozenog..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: