Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:22, 27. 2. 2017.

| Ekonomija

Manje para za održavanje grobalja i čišćenje grada

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Čišćenje grada
"Zbog stanja u budžetu" nije realizovano ono što nije bilo prioritetno; Ilustracija; Foto: JKP "Mediana"

Ove godine iz gradske kase će na održavanje grobalja otići duplo manje novca nego u 2016, dok je za čišćenje grada planirano 14 % manje. Za održavanje zelenila, po Programu koje je usvojilo Gradsko veće, je čak 40 % manje para, ali će, kako objašnjavaju iz Sekretarijata za komunalne delatnosti, ovo biti dodatno finansirano iz budžeta za zaštitu životne sredine.

Za održavanje grobalja u 2016. godini utrošeno je 14 miliona, dok je za ovu godinu planirano oko 7,5 miliona. Za zelene površine u gradu opredeljeno je 119 miliona, što je za 40 % manje nego lane, kaže Hranislav Đorđević iz Sekretarijata za komunalne delatnosti. 

Budžetom je za održavanje zelenila opredeljeno 275 miliona, 257 za Niš i 17 miliona za Nišku Banju – objašnjava Đorđević.

Deo para za javno zelenilo – parkove i prostor između stambenih blokova, opredeljen je i budžetom koji je planiran za zaštitu životne sredine. Ivana Krstić, rukovodilac nadležnog Sekretarijata za životnu sredinu, objašnjava da je za programe i projekte koji treba da se ostvare u 2017. godini, planirano ukupno oko 88,5 miliona dinara.

Najviše je za uređenje i ozelenjavanje međublokovskog prostora i Bubanj parka, a za to će biti izdvojeno 24,7 miliona dinara – kaže Krstićeva.


Zamenik gradonačelnika nezadovoljan ostvarenjem prošlogodišnjeg Plana

Iako je prošle godine za ozelenjavanje školskih i dvorišta obdaništa bilo opredeljeno 4 miliona dinara, ovo nije urađeno, ističe zamenik gradonačelnika Miloš Banđur. Kao član Gradskog veća u prethodnom sastavu, on je, kaže, generalno nezadovoljan ostvarenjem planiranog programa zaštite životne sredine, jer u 2016. nisu urađeni ni drvoredi za koje je bilo planirano oko 5 miliona ni mnoge druge stvari. 

Program je uglavnom vrlo ambiciozan, ali bude jako malo ili gotovo ništa realizovano od planiranog. Zato je neophodno da radimo monitoring, kako bismo mogli realnije da planiramo – kazao je Banđur.

Većnik zadužen za ovu oblast Mihajlo Zdravković kazao je da se razmišlja o osnivanju Zelenog saveta, koji bi planirao održavanje i zaštitu sredine.


Gradonačelnik: Bolje da se Program ne realizuje u potpunosti

Uprkos tome što je Gradsko veće usvojilo ovogodišnji Program održavanja životne sredine, gradonačelnik Niša Darko Bulatović je kazao kako bi bilo bolje da se on zapravo ne ostvari do kraja.

Bilo bi bolje da se Plan ne realizuje 100 %, jer bi bilo dobro da ostane novca u budžetu da vratimo neki dug – kazao je Bulatović.

Rukovodilac Sekretarijata za zaštitu životne sredine Ivana Krstić objašnjava da Grad uglavnom iz Programa ostvari ono što je po zakonu obavezan, kao što je uništavanje komaraca i krpelja, praćene kvaliteta vazduha, vode i zemljišta. Ostale stavke su, dodaje, stopirane zbog “realizacije budžeta”.

Iako smatra da je garancija za realizaciju ovogodišnjeg Programa koga je odobrilo i nadležno ministarstvo, to što ga je usvojilo Veće Niša, ona dodaje da i u novom planu ima stavki koje su pod znakom pitanja.

Mi smo za nevladin sektor planirali milion dinara i raspisaćemo javni poziv. Međutim, prošle godine smo realzovali 398.000 dinara iako je takođe bilo planirano milion. Uvek tu ostavljamo praznog prostora. Planirali smo analizu za stratešku kartu buke, ali i to isto zavisi od priliva u budžetu – objašnjava ona.

Krstićeva kaže da su planirani prihodi od takse za životnu sredinu oko 70 miliona dinara.  

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Stole

    10:17 // 2. 3. 2017.

    Nisu posadili drvored pa će sad da formiraju"Zeleni savet"? Niško ludilo, kad nešto ne urade umesto odgovornosti oni izmisle nove funkcije.

  • REVOLUCIONARNA IDEJA

    10:22 // 28. 2. 2017.

    Tako su i Goricu unapredjivali i donosili povoljne odluke za to
    preduzece, sve dok je nisu doveli u ovo stanje u kom se nalazi.
    Samim povecavanjem personala, a smanjivanjem izdvajanja
    sredstava, ne bi se postiglo nista, ali ce sigurno da se sete i da
    uvecaju troskove, kroz jubilarne nagrade i troskove poslovanja.
    E to je politika procvata, prosperiteta i likvidnosti naprednih kadrova.

  • Blackburn

    20:15 // 27. 2. 2017.

    Kada covek procita izjave gradskih funkcionera,dodje mu da napravi rigoleto!Neki eksperimentisu,drugi mudruju,ima i lupetanja i dokaza da su mnogi zalutali u vodjenju Nisa!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: