Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:42, 30. 11. 2017.

| Ekonomija

Manji porezi za Nišlije u 2018. - usvojili niški odbornici

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
Skupština grada
Porezi izazvali polemike; Foto: JV

Umesto na 8, Grad Niš će ubuduće biti podeljen na 11 zona po kojima će se obračunavati porez na imovinu građana, odlučeno je na sednici Skupštine Grada. To će naredne godine dovesti do smanjenja poreza na zemljište i objekte u odnosu na 2017. godinu, objašnjavaju gradski čelnici.

Višemesečna zavrzlama oko uvećanih računa za poreze koji su uzbunili građane ovog leta, kako navode iz Grada, neće se ponoviti u 2018. Kako objašnjava sekretarka za lokalnu poresku administraciju Nina Ilić, sedma zona podeljena je na 3 zone, a osma na dve, kako bi se zaštitili vlasnici zemljišta u seoskim područjima. Precizirani su i porezi na imovinu.

Za stan u trećoj zoni na Bulevaru Nemanjića, star 20 godine, površine 60 m2, porez u 2018. godini iznosiće 7830 dinara. Za stan u petoj zoni, u Gornjomatejevačkoj, star 5 godina, površine 60 m2, porez u 2018. godine iznosiće 7176 dinara. Za kuću u četvrtoj zoni, u Njegoševoj, staru 30 godina površine 100 m2, porez u 2018. godine iznosiće 6946 dinara. Za kuću u šestoj zoni u Novom Selu, staru 10 godina, površine 100 m2, porez u 2018. godine iznosiće 3054 dinara - navodi Nina Ilić.

Kritike iz opozicije odnosile su se da se kao pokazatelj smanjenja poreza uzima 2017, kada su stigli veći računi za porez, a ne ranije godine, objašnjavao je šef odborničke grupe DS Miodrag Stanković.

Da li ima povećanja poreza, jasno možemo da vidimo iz prihoda na porez na imovinu od 2012. Godine do danas. U 2017. godini prihodu su bili oko 453 miliona dinara, a 2012. Su bili oko 170 miliona dinara. To jasno govori da li je uvećan porez na imovinu ili nije - kaže Stanković.

Gradonačelnik Darko Bulatović je insistirao da vladajuća većina i Gradsko veće nijednom svojom odlukom nisu povećali porez, a da je povećanje prihoda posledica veće naplate i ozakonjenja objekata, pa sad umesto 56 hiljada obveznika, porez je naplaćen od 95 hiljada građana.

Jedino gde mi imamo nadležnost za povećanje poreza jesu poreske stope, a mi to nismo učinili. Ovim izmena porezi su isti za prvih 6 zona, a manji od sedme na dalje. Oni koji imaju imovinu do 10 ari, ne plaćaju porez na nju - navodi Bulatović.

Drugi predstavnik opozicije, odbornik Branislav Jovanović nije imao prevelike zamerke na novu podelu po zonama, ali traži da inspekcije bolje rade svoj posao i da u evidenciju uvedu više obveznika.

Ono čime vi vređate građane jeste evidencija onih koji plaćaju porez. Pola tajkuna ne plaća porez. Deset velikih hala ne plaća porez, 40 odsto objekata ne plaća porez. Tu su pare, tu realno može da se podigne nivo budžeta i povećaju prihodi - rekao je Jovanović.

Podsetimo, mnogim građanima u okolini Niša stigli su višestruko uvećani računi za porez na imovinu za njive i placeve koji su postali “građevinsko zemljište”. Oko ovoga su se na sednici niške Skupštine sukobili i gradonačelnik Niša Darko Bulatović i odbornici Demokratske stranke. Bulatović tvrdi da je za problem kriva Demokratska stranka, jer je “2011. promenila urbanistički plan”, dok u DS-u kažu da je upravo SNS povećao poreze 2014. Međutim, naposletku doneta je odluka da se poljoprivrednicima ipak smanji porez.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Uzgajivalec

    11:40 // 2. 12. 2017.

    Smanjenje poreza treba da prati i legalizacija marihuame za koju se zalazu mladi aktivisti i na taj nacin popune rupe u budzetu koje ce presipanjem supljeg u prazno smanjenjem poreza nastati. Bolje legalizacija marihuane nego drugi nameti narodu.

  • CENTARFOR

    08:31 // 1. 12. 2017.

    Ma sta je 7000 din. u odnosu na moju penziju od 13.500 din. Ko neplati tu su IZVRSITELJI. Porez mora da se plati pa posle sve drugo

  • Bulevarka

    19:01 // 30. 11. 2017.

    Zivim u stanu na bulevaru od 60kvm i porez mi je 6000din, kako ce onda porez da mi bude manji kad citam da ce sada biti preko 7000???? Bravo Bulatovicu BRAVO

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: