Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:50, 7. 3. 2023.

| Ekonomija

Mašinski fakultet pomaže Nišu da uštedi energiju

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
struja
Mašinski fakultet izradio Program energetske efikasnosti; foto: A. Kostić

Grad Niš ima potencijal da uštedi više energije od minimalno propisanih uslova, procene su profesora sa Mašinskog fakulteta pa je u Programu energetske efikasnosti koji je taj fakultet izradio predviđeno da to bude više od 4% uštede na godišnjem nivou.

goran vuckovi, masinski fakultet Profesor Goran Vučković predstavio Program; foto: T. R. Mašinski fakultet u Nišu izradio je program energetske efikasnosti Grada Niša za period od 2023. do 2025. godine, a prema rečima profesora Mašinskog fakulteta Gorana Vučkovića novim programom je predviđena ušteda od preko 4% energije godišnje. To bi bilo više od zakonski minimalno propisanih uslova, koji iznose 1% uštede energije na godišnjem nivou.

Mi smo ove godine radili u odnosu na energetski bilans koji je rađen za 2020. godinu i analize su pokazale da Grad Niš ima pripremljene projekte ili još neke koje treba da uradi, pa je realno da može svake godine da uradi uštede moje su na nivou 4 i više procenta. Dakle daleko više od onog jednog koji je obavezan - kaže Vučković.

Program koji je izradio Mašinski fakultet odnosi se na potrošače koje su na teretu grada, odnosno na one kojima grad iz budžeta plaća energente i energiju.

Tu su u prvom redu škole, osnovne i srednje, vrtići, ali i javna preduzeća čiji je osnivač Grad Niš. U programu nisu obrađeni individualni potrošači, odnosno ona potrošnja koja je na nivou individualnih zgrada jer nike u obavezi da je program obuhvati - navodi Goran Vučković.

gradsko veće Gradsko veće; foto: T. R. On dodaje da su programom predviđene opcije za korišćenje obnovljivih izvora energije koje će, kako kaže, u narednom periodu biti sve aktuelnija tema i za grad i za građane.

Prema Zakonu o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije Grad Niš kao obveznik sistema energetskog menadžmenta i lokalna samoprava koja ima preko 20.000 stanovnika, u obavezi je da ima program energetske efikasnosti. Šef odseka za energetiku Gradske uprave za komunalne delatnosti i inspekcijske poslove Ana Nikolić, saopštila je na Gradskom veću da program Mašinskog fakulteta fakulteta sadrži sve obavezne elemente i da je Nacrt programa izrađen.

Podsetimo, iz Ministarstva rudarstva i energetike krajem februara su objavili da je Niš među gradovima koji su najviše uštedeli struju tokom januara 2023. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Torpedo

    20:12 // 8. 3. 2023.

    Profesor Vuckovic je uz Bojana Gajica bio veliki strucnjak, po pitanjima energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije ,dok nije postao simpatizer vladajucih ! Nazalost, omedjen provincijom, zastao je sa licnim napredkom, zadovoljivsi se profesurom i novcem koja ona nosi ! Steta !

  • ŽENA u LJUBIČASTOM=PREVARANTKINJA.

    19:01 // 8. 3. 2023.

    Zadnje vreme je došlo, kada ljudi koji su na prevaru polagali ispite na mašinskom fakultetu tj ubacivanjem pismenih radova od strane kolega pa kasnije suspendovani za polaganje ispita na duže vreme sede u kabinetu i kao glume nešto.
    Ako su oni ti koji pomažu energetsku efikasnost kuku Lele Nišu.

  • Mika

    20:55 // 7. 3. 2023.

    Ce procveta Nis od nishkih mashinskih "strucnjaka"...... jedno je teorija a drugo praksa i sta je primenljivo u Nisu (van politickih tokova i okvira).
    Ovde prolazi jedino napredna rec. Nista vise.
    Jer svi vi akademci cutite podvijenih repova zarad sopstvenih radnih mesta- vec decenijama.
    Mogu da vam verujem jedino kad vidim da se zaista i primeni uspesno to sto zagovarate.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: