Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:53, 26. 2. 2019.

| Ekonomija

“Mediana” kupila nove kamione i mala vozila za čišćenje smeća i snega

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Auto-cistilice;-foto:-JV
Nova oprema Mediana

Uz obećanje da će Niš ubuduće biti čistiji grad od smeća i snega, Javno-komunalno preduzeće Mediana predstavilo je novu opremu - 5 auto-smećara, 5 kamiona za Zimsku službu i 7 auto-čistilica, a sve je plaćeno 1,85 miliona evra.

Građani mogu da očekuju efikasniju i pouzdaniju uslugu uklanjanja smeća koju plaćaju svakog meseca, kaže direktor Mediane Dragoslav Pavlović, a samim tim i čistiji grad, jer su nakon nekoliko javnih nabavki, od kojih su za jednu platili i kaznu, konačno stigle nove mašine. Auto-smecari3,-februar-2019;-foto:-JV Nova oprema Mediana

Kupili su 5 auto-smećara za koje direktor kaže da su “najmoderniji u svetu”, a koristiće se za čišćenje stambenih blokova u Nišu, ulica u kojima ima mnogo kuća, ali i za podizanje podzemnih kontejnera.

Najveći auto-smećar je sa hidrauličkom rukom i on će služiti za podizanje podzemnih kontejnera. Dva su srednje veličine od 16 kubika i oni će podržati veća naselja gde su blokovi zgrada i gde je veća količina otpada. Ovi mali auto-smećari su nabavljeni da bi mogli da uđu u svaku i najmanju ulicu, gde ima parkiranih vozila i uklone otpad i iz takvih ulica - pojašnjava Pavlović.

I Zimska služba je dobila pojačanje - 5 kamiona koja su od direktora dobili kompliment “najsavremeniji na svetu” će, kaže, pomoći da se brže čiste ulice od snega i da i one van centra Niša budu prohodnije. Kamioni-za-Zimsku-sluzbu,-februar-2019;-foto:-JV Nova oprema Mediana

Radi se o moćnim mašinama koje će gurati sneg na bulevarima, uparivaćemo ih kada dođe do većeg snega kako bi bulevari bili čisti i prohodni. Kamione starije generacije ćemo predodrediti za manje ulice jer je cilj da u istom trenutku krenemo svuda da čistimo kada počne da pada sneg. Sada su male ulice čekale, a sada ćemo uspeti da očistimo paralelno i ulice trećeg i četvrtog prioriteta - kaže Pavlović.

Mediana je kupila i 7 auto-čistilica - veće sa 4 i više kubika i manje koje su multifunkcionalne i mogu da se koriste i zimi, jer imaju svoje male raonike i posipače. Upravo je njihova nabavka bila "problematična", jer je ovo preduzeće moralo da plati 120.000 dinara zbog favorizovanja proizvođača. Auto-cistilice4;-foto:-JV Nova oprema Mediana

Pavlović kaže da će auto-čistilice biti "poklonjene" opštinama, da bi svakodnevno čistili ulice i trotoare u nekim krajevima koje nikada nisu čišćene, a stanovnici Niške Banje, Novog Sela i Donje Vrežine će tako prvi put videti ove mašine u svom kraju.

One će u toku meseca morati da uđu u svaku ulicu i očiste sve u gradu, radiće se i čišćenje vodom pod pritiskom - da se prljavština sa trotoara nabaci na četke koje će nakon toga usisavati taj otpad i ostavljati ulicu potpuno čistom. Male auto-čistilice će biti dodeljene opštinama, jedna Niškoj Banji jer ona proporcionalno ima manje površine nego velike opštine, druge dve male će biti za sve one površine koje nisu kolovozne površine u gradu - navodi Pavlović.

Sva nova oprema plaćena je 1,85 miliona evra, kaže Pavlović, a kako je ranije usvojilo Gradsko veće, Mediani je za to odobren kredit koji će otplaćivati od para koje joj duguje Grad i koje joj vraća. Nova-oprema-Mediana1;-foto:-JV Nova oprema Mediana

Iako je reč o velikoj sumi novca, Pavlović je kazao da se će preduzeće time i da uštedi, jer godišnje milione troše za nabavku novih delova za mašine koje su decenijama stare.

Od svesti građana zavisi koliko će nam grad biti čist, od toga da sami sebe nateramo da ne bacamo sa prozora i da ne bacamo na ulicu kese, papire i ostali otpad. Ali mi smo sa ovom investicijom pokrili ceo grad za ubuduće sigurno nekih desetak godina - zaključuje Pavlović.

Pavlović kaže i da su vozači inače deficitarni, ali da ih Mediana ima i da su neki već prošli obuku da voze nove kamione.

Ovom komunalnom preduzeću osim radne snage nedostaju nove podizne platforme, jer su one koje koriste stare i više puta im se dešavalo da neka nije mogla da se spusti kada se podigne na 15 m, kao i grajferi i mašine za sektor "Zelenilo" sa dizalicom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sasa

    23:43 // 27. 2. 2019.

    A ovamo uzimaju kredit koji neće vratiti. 1850000 eura. Za šta bre? Dosta više trpanja para u džepove. To su naše pare!!! Mi smo vam dali.

  • Mara

    14:02 // 27. 2. 2019.

    Opa

  • NE VOLIM SNS

    06:48 // 27. 2. 2019.

    Pa dobro,ljudi,bilo ko da je na vlasti i kakav god da je,PA ZAR GRADU NE TREBAJU OVA VOZILA? Kamo srece da ih ima vise.

    • Smuk

      09:35 // 27. 2. 2019.

      Ne volim SNS: MA, sve je OK !
      Samo , treba i da ih koriste i da čiste "grad" od snega ! Valjda ćemo da ih vidimo na ulicama ... jula meseca ove godine ?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: