Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:31, 9. 2. 2017.

| Ekonomija

“Mediana” pokušala da naplati dug "Gorici", Grad na tajnoj sednici to stopirao

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
JKP Mediana
Ukoliko ne naplate dug uskoro, moglo bi da im bude ugroženo poslovanje; Foto: J. V.

Zbog ogromnih dugova prema radnicima, i ostalih finansijskih problema kroz koje je prošla “Gorica”, gradska vlast je “pozajmljivala” pare od drugih preduzeća i upumpavala u ovo. Kada je “Mediana” prinudnom naplatom vratila svojih 7 miliona, Gradsko veće je tražilo da taj novac ponovo ustupi "Gorici".

Gradsko veće je na sednici 1. februara, o kojoj novinari i javnost ponovo nisu bili obavešteni, preporučilo Nadzornom odboru “Mediane” da odobri pozajmicu od 7 miliona dinara “Gorici”, sa otplatom u 4 rate, počev od 16. juna, kao i da se početak vraćanja prethodne pozajmice odloži do 15. oktobra. Radnici "Gorice" na groblju "Gorici" ostao samo sektor Groblja i 129 radnika; Foto: Saša Đorđević

Međutim, kako saznajemo u “Mediani” ovo preduzeće je pustilo menicu kako bi naplatilo ratu pozajmice koju je “Gorica” trebalo da počne da vraća još prošle godine.

U "Mediani" su, kako kažu, samo ispoštovali svoje obećanje dato pre nekoliko meseci kada je gradska vlast pomerila rok za vraćanje pozajmice do januara 2017. godine. Oni su tada najavili da će, ukoliko “Gorica” ne nastavi da vraća pare dogovorenom dinamikom, početi da “puštaju” menice

Ipak, kada su pokušali da napalate novac koji su pre neku godinu dali "Gorici", Grad je još jednom reagovao, a Veće je odlučilo da se rata od 7 miliona, koja je prinudno naplaćena, vrati “Gorici”.

Gradski većnik Igor Vojinović, kaže da je ova menica blokirala račun “Gorice”, te da je odlukom da im “Mediana” opet pozajmi taj novac i još jednom odloži naplatu, zapravo preduzeće koje sada brine samo o grobljima, spaseno. 

“Medianino” poslovanje nije ugroženo, “Gorica” se spasava na neki način. Više od 50 ljudi ostaje bez posla, polovina odlazi dobrovoljno, polovina kao tehnološki višak. Ponovna pozajmica je preporuka Veća i jednostavno “Mediana” da nije mogla to da izdrži ne bi ni prihvatila verovatno – kazao je Vojinović.

On je dodao da će iz gradskog budžeta ove godine “Gorici” otići još 40 miliona dinara za otpremnine.

Podsetimo da je “Mediana” zbog ove pozajmice podigla kredit, a do septembra su, kako su tada kazali, vratili banci oko 68 miliona sa kamatama, dok je do tada od “Gorice” stiglo svega 6,6 miliona dinara.

Iz “Mediane” su se tada uzdali u menice kao garancije za otplatu duga, ali se ispotavilo da im to ništa ne znači, jer je Grad ponovo odlučio da pare idu u drugo javno preduzeće.

Reorganizovanom javno-komunalnom preduzeću su pare pozajmili i “Parking servis”, “Objedinjena naplata”, “Naissus” i Direkcija za javni prevoz.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Đorđievski

    11:50 // 10. 2. 2017.

    Ovo je za ginisa, preduzeće koje vrši sahrane, posluje sa gubitkom. Pa kako kad se sve plaća u kešu i inapred? Ovo može samo u Srbiju. Radnicima preporučujem da se svi prijave za odlazak iz firme uz otpremninu, pa neka administracija kopa grobove.

  • krojf

    20:41 // 9. 2. 2017.

    Dokle više pomoć onima koji vode a upropašćuju Goricu.. Pa ako sva trojica iz menadžmenta Gorice moraju biti direktori,zašto im ne date da vode biblioteku ili npr.Divljanu,tu njihova nesposobnost ne bi mogla da prouzrokuje ovolike štete. Zaista rizikujete da i druga jkp uđu u probleme zbog Gorice. A ti Vojinoviću treba da znaš da NAŠE PARE BACAŠ NA GORICU,DOKLE .......

  • Milivoje Nis

    20:00 // 9. 2. 2017.

    Ako je ovo prihvatio kao i mnoge druge slicne stvari mislim na otplatu duga od strane grada itd..Bata Vuckovic onda svesno zbog svoje stolice i skorog isteka mandata upropasc...preduzece u kom radi tako da i ne zasluzuje da ostane tu gde jeste..i ako sam cuo od radn..da je jedini unormalio primanja tj redovnost u isp..plata,ali isto tako po nalogu sns pos..nesposn..ljude na kljuc. mestima itd

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: