Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:20, 8. 5. 2020.

| Ekonomija

Medicinari iz Železničke ambulante u Nišu bez obećane povišice plate i bonusa

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti, CINS
zdravstvo
Ostali bez povišice i bonusa za rad u kovid bolnici; foto: JV/V. M.

Iako su medicinari iz Železničke ambulante u Nišu bili angažovani u privremenoj bolnici u studentskom domu, CINS piše da nisu dobili ni obećanu povišicu plate od 10 %, kao ni dodatni stimulans koji je država apelovala da dobiju angažovani u kovid centrima.

Država je obećala svim radnicima u zdravstvu 10 % veću platu zbog pandemije korone, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar apelovao da oni koji rade u kovid centrima dobiju i dodatni bonus.

Ipak, novinar Stefan Marković iz Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) otkriva da su zdravstveni radnici iz Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Železnica Srbije u Nišu ostali i bez povećanja plata i bez dodatne zarade.

Medicinski tehničar u Železničkoj ambulanti bila je sagovornica CINS-a, angažovana u privremenoj kovid bolnici u studentskom domu kod Medicinskog fakulteta i kaže da joj je po ugovoru bila obaveza da radi sa obolelima od korone, jer bi u suprotnom dobila otkaz.

Pojašnjava da je tridesetak lekara Železničke ambulante i četrdesetak medicinskih tehničara radilo sa pozitivnim pacijentima koji su imali blage simtome, a svi su ostali bez obećane povišice.

Mi nismo dobili ništa. Mi smo dobili golu platu. Naše kolege sa Medicine rade, koje su radile isti posao kao i mi, dobile su 20 odsto kao stimulaciju i plus uredno plaćen noćni rad i praznike. Nismo znali kako se odelo oblači i svlači, a radi se o odeljenju gde su zarazne bolesti. Mi smo to, maltene, jedni od drugih učili i gledajući video snimke na Jutjubu, koje su postavljali Italijani, pa smo se sami snalazili - navela je za CINS.

Direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Železnice Srbije Vlado Batnožić nije negirao da medicinarima nije isplaćen obećani dodatak, ali novinaru nije dao zvaničan komentar o tome.

Sagovornici CINS-a složili su se da se povećanje plata odnosi na sve radnike, pa i medicinare iz Železničke ambulante, a predsednik Granskog sindikata "Nezavisnost" Zoran Ilić je najavio da će od Vlade tražiti da se ispoštuju njihova prava.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić je rekao i da ovim medicinarima pripada i povećanje plate, ali i bonus za rad u kovid bolnici.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ja

    20:50 // 9. 5. 2020.

    Vojno zdravstvo je dobilo 7% a obecano je na 10%...

  • Nishlija

    09:27 // 9. 5. 2020.

    Tako ce proci mnogi i za 100 avra

  • penzionerka

    06:51 // 9. 5. 2020.

    "Sve ce to narod pozlatiti."

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: