Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:53, 25. 5. 2020.

| Ekonomija

Među prekršiocima zakona o radu u vanrednom stanju i niška “Tržnica” i vranjska škola

Autor:J. C. M.Izvor:Južne vesti
800x600_beton-foto-vanja-keser
Na gradilištima zatečeno 8 radnika koji su bili "na crno"; Ilustracija; foto: V. K.

Na spisku Ministarstva za rad i socijalnu politiku, među 86 poslodavaca protiv kojih su podneti zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu za vreme vanrednog stanja, nalazi se njih 15 sa juga Srbije. Među njima i JKP Tržnica iz Niša, vranjska OŠ “Vuk Karadžić” i izvršitelj iz Vranja.

Kako je objavljeno na sajtu Ministarstva, u periodu od 16. marta do 6. maja u Nišavskom, Pčinjskom, Pirotskom i Jablaničkom okrugu zatečeno je 15 radnika “na crno”, a prekršajne kazne čekaju poslodavci zbog ovoga, ali i drugih osnova.

Tako je prekšajni postupak pokrenut protiv JKP Tržnica jer, kako se navodi, ovo preduzeće nije isplatilo zaposlenom minimalnu zaradu za 2019. godinu.

Jedna firma u Svrljigu dobila je prijavu jer zaposlenog nije osposobila za bezbedan i zdrav rad, a zbog toga i što nije procenjen rizik po radnika, prijava je podneta i protiv zanatske radnje u Dimitrovgradu.

Postupak je pokrenut i protiv OŠ "Vuk Karadžić" Vranje i to jer zaposlenom nije podneta prijava na obavezno socijalno osiguranje, a protiv jednog preduzetnika u Nišu i jedne građevinske firme zato što nisu prijavile radnike za socijalno osiguranje.

Na spisku Ministarstva je i javni izvršitelj iz Vranja, a obrazloženje je sledeće:

Na osnovu zaključenog ugovora o radu za zaposlenu nije podneo prijavu na obavezno socijalno osiguranje, po članu 276a, u vezi člana 35 . stav 2. Zakona o radu, a po članu 31. Zakona o obaveznom socijalnom osiguranju.

Dok su u Nišu na jednom gradilištu zatečena 3 radnika, na gradilištu u Leskovcu je bilo njih 5 koji su radili “na crno”.

Jednoj aleksinačkoj radnji i jednoj beogradskoj firmi koja ima ispostavu i u Nišu prijava će stići jer nisu sa zaposlenim zaključile ugovor o radu, niti neki drugi.

Među “označenim” firmama koje su prekršile zakon su i jedna tekstilna kompanija iz Pirota, kozmetička iz Lebana i zanatska radnja iz Vladičinog Hana.

Spisak svih poslodavaca može se pronaći u dokumentu na dnu teksta.

Kako je ranije saopšteno iz Ministarstva, inspektori rada su tokom vanrednog stanja imali 1.572 nadzora. Najviše (417 postupanja) imali su zbog zahteva zaposlenih zbog nedostatka zaštitne opreme i neobezbeđivanja ostalih preventivnih mera.

Imali su, kažu, 317 nadzora zbog povreda radnih prava, 126 zbog otkaza o radu, 70 po prijavi zbog rada ''na crno'', 71 zbog povreda na radu i 26 nadzora po podnetim zahtevima trudnica i porodilja.

Sve to rezultiralo je sa više od 80 prekršajnih prijava, 15 rešenja o zabrani rada na mestu rada, jednom krivičnom prijavom, 177 rešenja kojima je naloženo otklanjanje utvrđenih nedostataka ,128 akata ukazivanja poslodavcu na neophodnost obezbeđivanja zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava i 165 akata ukazivanja i upozorenja poslodavcu.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Spisak poslodavaca (preuzmi) - 86.00 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dzamutka

    01:55 // 26. 5. 2020.

    Siguran sam da u Trznici i ne postoji primerak Zakona o radu! Sta ce im to, sns knjizice su bitne! Predsednica sindikata miljenica menadžmenta, clanica sekte. Idila!

  • Mara

    13:46 // 25. 5. 2020.

    I treba

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: