Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:41, 21. 2. 2020.

| Ekonomija

Među pričama vodiča o Nišu turistima zanimljiva ona o nekadašnjim industrijskim gigantima

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
turisti vodiči
Niš ima puno znamenitosti; Foto: Nenad Rokvić

Pored obilaska turističkih atrakcija poput Ćele kule i logora Crveni krst, priče o stradanjima na Čegru, burnoj istoriji, Tvrđavi i vezi sa rimskim carem Konstantinom, kao i običajima i gastronomiji, ono što turiste koji dođu Niš interesuje jeste i priča o usponu i padu Elektronske industrije - objašnjava predsednik udruženja turističkih vodiča Niša Nenad Rokvić.

Na Svetski dan turističkih vodiča i pratilaca Rokvić kaže da vodiči imaju imaju puno toga da pokažu u Nišu, ali i da "smo sami krivi zbog toga što su mnoge stvari o našem gradu ostale nedorečene i nisu pokazane na pravi način".

Ono što posebno interesuje turiste sa prostora nekadašnje Jugostavije, pored kulture, gastronomskih specijaliteta i običaja jeste priča o nekadašnjim industrijskim gigantima koje je Niš imao. Zanimljive reakcije izaziva i priča o Elektronskoj industriji, o njenom usponu i padu- dodaje Rokvić.

Turistički vodiči grada Niša prošle godine su obeležili “svoj dan” obilaskom grada sa 2 autobusa, turom koja je bila besplatna. Međutim, ove godine toga nije bilo, Rokvić kaže - zbog logističkih problema. logor crveni krst Logor jedna od turističkih atrakcija; Foto: Nenad Rokvić

Mi imamo mnogo toga da pokažemo ovde u Nišu. Čak i više od onoga što imaju prestonica i veći gradovi. Akcenat se pre svega stavlja na logor Crveni krst - ističe Rokvić.

U Nišu su najbrojniji turisti iz okolnih zemalja i iz zemalja bivše Jugoslavije, a poslednje 3 godine mnogo više je turista sa Bliskog istoka.

Niš je prošle godine posetilo 134.942 turista, pokazuju podaci Zavod za statistiku, a strani gosti su prednjačili u odnosu na domaće. Od ukupnog broja njih 55.015 bili su domaći, dok je stranih gostiju bilo 79.927. Broj domaćih turista uvećan je u odnosu na 2018. godinu za 9,4 odsto, a stranih za 10,2 odsto.


Turistički vodiči u deficitu

Turističkih vodiča i pratilaca u Srbiji ima preko 2.500, a ova dva zanimanja ipad nisu ista. Razlika je minimalna - pratilac na lokalitetima ne govori, već je to posao kvalifikovanog vodiča.

Da bi se od pratioca “poraslo” do vodiča neophodno je položiti razliku u ispitima za koju Ministarstvo raspisuje konkurs jednom godišnje, najčešće na jesen, i prihvata samo prvih 300 kandidata koji se prijave, po sistemu „brzi prsti“.

Prema rečima turističkog pratioca Nikole Veličkova najteže je biti tolerantan u radu sa ljudima. tvrđava Tvrđava kao neizostavni element turističke ponude: Foto: Nenad Rokvić

Na primer postoje i grupe od 80 ljudi gde treba od heterogene napraviti homogenu grupu. Treba zadovoljiti potrebe svih u grupi, učiniti svakog zadovoljnim jer svaki pojedinac ima različita očekivanja kad krene na putovanje - kaže Veličkov.

Svetski dan turističkih vodiča uspostavljen je pre 30 godina i od tada se proslavlja svake godine. Te, sada već davne 1990. godine je u njegovom obeležavanju učestvovalo 15 zemalja, dok se danas proslavlja u više od 50 država širom sveta.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Bole

    12:02 // 22. 2. 2020.

    Koji bre vodiči u Nišu?koji vodiči inače mogu da pričaju o niškoj istoriji? vikendom ne možeš ni jednog turističkog radnika da pronađeš ni kod ćele kule, ni na Medijani, ma nigde, možda u nekom kafiću. Šta turista može da kupi subotom popodne kod ćele kule ili nedeljom? može pljesku i da uplati tiket u nekoj obližnjoj kladionici i kraj. Ton je još zelen za turizam.

  • Cobi

    11:57 // 22. 2. 2020.

    Interesuje me mnogo da li si ti maro pacijent istoimene ustanove, zaposleni te ustanove ili si komšija?

  • Mara

    05:41 // 22. 2. 2020.

    Svaka cast

    • I. I.

      13:17 // 22. 2. 2020.

      Maro, zavidim Vam na poletu. Vama je sve uvek za "Bravo!" i "Svaka čast!" Zaista, da mi je Vaš optimizam...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: