Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

07:26, 7. 8. 2017.

| Ekonomija

Menadžment Toplane razmatra poskupljenje grejanja po kvadratu

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
radijator
Na građanima će biti da odluče hoće li plaćati po utrošku ili po kvadratu; foto: JV, arhiva

Iako Nadzorni odbor Toplane još nije zasedao, v. d. direktor ovog preduzeća Predrag Milačić najavljuje mogućnost da grejanja po kvadratu poskupi u odnosu na prošlu sezonu.Zato bi oni koji se odluče da im se obračunava grejanje na ovaj način, a ne na osnovu potrošnje, mogli da prime i znatno uvećane račune.

Milačić u izjavi za Južne vesti objašnjava da se cena grejanja kvadrata stana ili kuće dobija tako što se na prosečnu potrošnju doda 20 % te vrednosti.

Imamo precizne podatke za sve korisnike koji žive u zgradama za prethodne 4 sezone. Kada izvučemo prosek, paušal će biti 20% viši od tog proseka. Očekujem da ta cifra bude 135 kwh po kvadratu. Do sada je bila 130, jer je utvrđivana na nivou grejnih sezona koje su bile toplije nego poslednja, koja je podigla granicu - objašnjava.

V. d. direktor Toplane dodaje da u Nišu postoje 63 podstanice u kojima je potrošnja mnogo veća od gradskog proseka i dodaje da se grejanje naplaćuje paušalno iz nekoliko razloga.

U nekim slučajevima razlog su nedovoljno energetski efikasne zgrade, ali i zgrade gde nije do kraja izvedena automatika u podstanicama, gde je na jednu podstanicu priključeno 10 zgrada pa su velike mogućnosti curenja u sekundaru - objašnjava.

Ipak, mogućnost da plaćaju po kvardatu, a ne po utrošku, imaće svi korisnici, ukoliko Nadzorni odbor Toplane odluči da je paušalno plaćanje uopšte moguće.

V. d. direktor ovog preduzeća kaže da veruje da će takva odluka i biti usvojena, ali apeluje na one koji bi da se odluče za plaćanje paušala da provere koliko su trošili prethodne sezone i da na osnovu toga izračunaju koliko im se zaista isplati da prelaze na plaćanje po paušalu.

Kaže da nije neuobičajeno da se građani koji troše manje od proseka, iz straha opredele da plaćaju po kvadratu, te da oni onda bespotrebno plaćaju grejanje skuplje.

Podsetimo, gradonačelnik Niša Darko Bulatović je rekao da će Nišlijama biti omogućeno da plaćaju paušalno grejanje, iako je, kaže, svestan da to nije u skladu sa zakonom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • superhik

    08:33 // 8. 8. 2017.

    Placamo skuplje grejanje nego bilo koji grad u Srbiji a to je zato sto imamo i bas nas briga!

  • Kaljari

    08:06 // 8. 8. 2017.

    Kad vec pomenuste Nadzorni odbor,tragi-komicno je ko je na njegovom celu.
    Sto se Milacica tice,nesporno je da je kvalitetno resenje,ali kasno je.Velika je srdzba naroda i uplitanje politike u rad Toplane!

  • Joca

    23:39 // 7. 8. 2017.

    Dajte čoveku šansu. Lično ga poznajem i uveren sam da je on taj koji će rešiti probleme u Toplani. Već je preduzeo otbiljne korake i korisnici su na prvom mestu. Nije član ni jedne stranke, profesionalac u pravom smislu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: