Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:00, 3. 3. 2017.

| Ekonomija

Menja se naplata grejanja u Nišu, 6 meseci biće jednaki računi

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Radijator
Grejanje nije skuplje ni jeftinije nego do sada; Foto: JV

Od aprila do septembra Nišlije bi trebalo da dobiju jednake račune za grejanje, dok će tokom grejne sezone plaćati više. Cena grejanja se, kaže većnik Miloš Milošević, ne menja, već samo način obračuna.

Novi način naplate, koji je danas usvojilo Gradsko veće, za one koji plaćaju ovu uslugu na 12 rata počinje da se primenjuje već od februara, a kako dodaje Milošević, Nišlije koje imaju daljinsko grejanje će račun za januar plaćati 60 odsto, koliko su i do sada. Algoritam Novi algoritam za naplatu grejanja; Foto: JV

Za februar i mart bi im bilo obračunato 70 % od onoga što je potrošeno u tim mesecima, dok bi od aprila do jula korisnici plaćali aprilsku potrošnju zajedno sa onim što je ostalo od januara do marta, podeljeno na 4 jednaka dela. 

Avgusta i septembra bi se plaćao isti račun kao u prethodna 4 meseca, što bi bila akontacija za 3 poslednja meseca u godini, kada Toplana zaista i greje. Oktobra bi plaćali ono što potroše, dok bi računi za novembar i decembar bili umanjeni za iznos akontacije.

U prethodnim sezonama smo imali probleme i velika odstupanja između 2 računa, gledali smo da ih ujednačimo kako bi građanima bilo lakše da planiraju troškove i izdvajaju sredstva za tu uslugu. Imali smo velika istupanja decembra, ali i maja prošle godine, kada je na naplatu dospelo 40 odsto januarske potrošnje – kazao je većnik Milošević.

Podsetimo da su decembarski računi za grejanje iznenadili Nišlije, jer su pojedini morali da plate i po 22.000 dinara račun “Objedinjene naplate”. Iz Toplane su ovakve iznose pravdali “ledenim danima” kojih je, kako su kazali, u decembru bilo više nego prethodnih godina.

Prema procenama na osnovu prethodnih sezona, za stan od 53 kvadrata bi trebalo tokom godine računi da iznose od 3.500 do 9.000 dinara, ukupno fiksni i varijabilni deo. Ovo je prosek, možda neko dobije i malo viši ili niži račun - govori Milošević. 

Poslednjih nekoliko godina nekoliko puta je menjan algoritam naplate grejanja, a burne reakcije Nišlija izazivaju računi Toplane od kada se prešlo na naplatu po utrošku.

Međutim, Grad je omogućio pojedinim korisnicima da i dalje plaćaju po kvadratu, pravdajući ovu odluku time da su im stanovi “energetski neefikasni” i da bi im računi zbog toga bili enormni. Razliku između onoga što oni plaćaju i realnog utroška, kako su naveli, snosi Toplana.   

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • ranković

    14:19 // 6. 3. 2017.

    Zašto komlikovano kad može prosto? zato što mnogi ljudi ne mogu razumeti. Pa zar nije mnogo jednostavnije godišnju procenjenu potrošnju podeliti na 12 + pdv + fiksni deo? Razliku izmedju procenjene i primenjene potrošnje nije teško ispeglati kad hoćete. Znate li da većina Beogradana plaćaju istovetan iznos svih 12 meseci?

  • Makaroni

    16:56 // 4. 3. 2017.

    Predlazem da na seledcoj Skupstini Grada Nisa Bulatovic podnese ostavku, a da odbornici izaberu Bandjura za Gradonacelnika, grad bi procvetao vjerujte mi na rec.

  • Markoni

    13:56 // 4. 3. 2017.

    Zasto se ne predje na obracun kao u bgd i ns gde je jeftinije grejanje u ukupnom iznosu na nivou godine??

    A ne da se u nisu sprovode eksperimenti i da se placa skuplje zbog toga??

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: