Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:23, 18. 10. 2021.

| Ekonomija

Mihajlovićeva: Početak izgradnje gasovoda Niš - Dimitrovgrad krajem novembra

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
zorana mihajlović
Početak radova za mesec dana; foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

O gradnji gasovoda od Sofije do Niša govori se već nekoliko godina posle propasti projekta “Južni tok”, a početak izgradnje sada najavljuje i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. Ona je prilikom posete Dimitrovgradu rekla da bi radovi trebalo da krenu krajem novembra.

Poslednja najava bila je sredinom 2020. godine od delegacije Evropske unije u Srbije, a početak radova tada je najavljen za početak ove godine.

Ministarka Mihajlović ponavlja da je gasovod Niš - Dimitrovgrad značajan zbog diverzifikacije pravaca, ali i snabdevača gasom.

Srbija je zajedno sa EU obezbedila 85 miliona evra, radovi će trajati oko 2 godine. Ovaj interkonektor je važan jer se njime vezujemo za Bugarsku i imaćemo mogućnost da gas dobijamo iz drugih pravaca i od drugih dobavljača, da li će to biti preko Azerbejdžana ili Izraela i Kipra, videćemo. Bitno je da imamo infrastrukturu i da budemo spremni - rekla je ministarka.

Cene gotovo svih energenata su u porastu, a Mihajlovićeva kaže da će građani i dalje plaćati po zagarantovanim cenama i da će se svetska energetska kriza završiti. Objašnjava i da srpska javna preduzeća nisu bila spremna za ovu krizu.

Slične će postojati u decenijama ispred nas, jer svi pokazatelji govore da će se i proizvodnja, ali i potrošnja energije uvećavati. Ono što je bitno za nas je da ćemo imati dovoljno toplotne, električne energije i gasa, a građani će energente plaćati po garantovanim cenama. Srbijagas pregovara o novom ugovoru sa Gaspromom, ali je to odavno trebalo da uradi, kao što je EPS trebalo bolje da planira remonte, a da ne govorim o tome da decenijama nije bilo investicija u nove kapacitete. Spremili smo zakone, novi investicioni plan i program, i sprovodićemo ih kako bismo bili energetski bezbedni - rekla je Mihajlovićeva.

MInistarka rudarstva i energetike je u Dimitrovgradu uručila ugovore građanima za zamenu stolarije, a kako je rekla, povećanje energetske efikasnosti je nacionalni cilj, koji je moguće ostvariti samo zajedničkim radom države, lokalne samouprave i građana.

Povećanje energetske efikasnosti jako je važno za sve, najpre za građane koji će imati niže račune, a ujedno će imati zdraviju životnu sredinu. Mi trošimo oko 40 % više nego što je prosek u zemljama EU, nema razloga da se razbacujemo i da godišnje kroz prozor bacimo proizvodnju jedne Termo elektrane. Ulagaćemo novac i u narednih nekoliko godina, između 200 i 250 miliona evra godišnje. Radićemo zajedno kako bi domaćinstva u Srbiji trošila oko 20 % manje, to je rezultat povećanja energetske efikasnosti - istakla je ministarka.

54 domačinstva u Dimitrovgradu dobila su subvencije za zamenu stolarije, a predsednik Opštine Vladica Dimitrov rekao je da će se i u narednim godinama u budžetu odvajati novac za nastavak projekta energetske efikasnosti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Borko

    21:09 // 18. 10. 2021.

    "За Јужни поток, товариш Путин сказал: Јок!"
    Это сказал не Путин, а ЕС и Aмериканцы.

  • Borko

    20:58 // 18. 10. 2021.

    "...da li će to biti preko Azerbejdžana ili Izraela i Kipra, videćemo".
    Da li će taj gas biti jeftinji od gasa iz "Turskog toka" (ruski gas)?

  • Filozof

    17:37 // 18. 10. 2021.

    Srbija ima neprocenjive rezerve prirodnog gasa... U pasulju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: