Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:30, 8. 12. 2022.

| Ekonomija

Milioni evra od Evropske unije lokalnim samoupravama u Pirotskom okrugu

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
eu parlament
Koliko novca Evropska unija ulaže u Pirotski okrug?; arhivska fotografija, foto: A. S.

U proteklih 15 godina Evropska unija je kroz razne fondove i projekte uložila oko 5 miliona evra u Pirot, a za isti period u Beloj Palanci su realizovani ili su u toku projekti vredni skoro 2 miliona evra finansirani novcem poreskih obveznika zemalja EU. Prema zvaničnim podacima, EU je od 2012. godine uložila i preko milion evra kroz razne projekte u Babušnici, a velika ulaganja su i u projekte koji su realizovani u Dimitrovgradu.

Srbija je, prema nekim procenama, do sada od Evropske unije dobila preko 3,7 milijardi evra, a prema podacima Delegacije Evropske unije, samo u periodu od 2007. do 2020. godine, EU je uložila u Srbiji oko 2,8 milijardi evra u bespovratnoj pomoći i još 6,5 milijardi evra u povoljnim kreditima u oko 300 projekata.

Deo novca poreskih obveznika zemalja Evropske unije slio se i u jug Srbije i lokalne samouprave u Pirotskom okrugu, a najviše u jedinom gradu i najrazvijenijoj samoupravi u tom okrugu - Pirotu.

U periodu od 2008. godine do danas Evropska unija je podržala realizaciju 22 projekta u Pirotu u vrednosti od oko 4.7 miliona evra, a trenutno se realizuju 3 projekta vrednosti preko 580.000 evra.

Projekti su realizovani kroz različite programe, uključujući program prekogranične saradnje Bugarska - Srbija, IPA programe, programe za lokalni razvoj, kao i socijalno stanovanje i aktivnu inkluziju - kažu u Gradskoj upravi.

Formiranje Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj od 2008 - 2009. godine EU je programom prekogranične saradnje sa Bugarskom pomogla sa 100.000 evra, a u istom periodu je uloženo i 212.000 evra za izgradnju saobraćajnica u Slobodnoj zoni. omladinski stadion Omladinski stadion renoviran novcem iz EU; foto: Lj. F.

Dobar deo novca u Pirotu uložen je i u sportsku infrastrukturu - prekograničnom saradnjom sa bugarskom opštinom Montana sređeno je dečije igralište u naselju Tanasko Rajić (165.345 evra), a 246.247 evra je uloženo u renoviranje Omladinskog stadiona, sve to u periodu 2011 - 2013. godina.

Izgradnja pič terena u naselju Prčevac i nabavka klizališta (220.000 evra) je takođe realizovana novcem iz projekata prekogranične saradnje, kao i izgradnja adrenalin parka pored Zatvorenog bazena, a među najnovijim projektima je i izgradnja terena sa veštačkom travom koja je iz EU fondova finansirana sa 423.104 evra. planinarski dom Planinarski dom u Dojkincima; foto: Lj. F.

Nadamo se daljoj uspešnoj saradnji, Pirot uvek raspolaže sopstvenim sredstvima, ali računamo i na diverzifikaciju izvora sredstava za kapitalne investicije, uključujujući projekte Evropske unije i korišćenje evropskih sredstava na najbolji mogući način - rekao je ranije gradonačelnik Pirota.

Tokom boravka u Pirotu predstavnik Delegacije EU Nikola Bertolini obišao je srednjovekovnu tvrđavu Momčilov grad, u čiju rekonstrukciju je Evropska unija uložila oko 400.000 evra preko programa prekogranične saradnje Srbija - Bugarska, a u toku je i adaptacija objekta koji će ubuduće biti zgrada Sajma, koji se takođe sufinansira novcem iz EU.

Značajan novac ranije je uložen i u Planinarski dom u Dojkincima na Staroj planini, u Regionalnu deponiju, za nabavku opreme za pirotsko porodilište, ali i za preduzetničke i druge infrastrukturne projekte.


Beloj Palanci od EU skoro 2 miliona bespovratno

Od 2007. do 2022. godine Evropska unija je podržala realizaciju 26 projekata vrednih oko 2,2 miliona evra u Beloj Palanci, što je oko trećina godišnjeg budžeta u toj opštini za 2022. godinu.

Besprovratni novac EU u tom periodu, prema zvaničnim podacima iz te lokalne samouprave, je 1,85 miliona evra.

U Beloj Palanci se trenutno, uz podršku Evropske unije od 180.000 evra, sprovodi projekat rekonstrukcije i dogradnje objekta za vodosnabdevanje "Vrelo", a prilikom posete Bertolinija, istaknuto je da su sprovedeni važni projekti, ali da se u budućnosti lokalna samouprava mora usresrediti na strateške projekte kako bi se poboljšao kvalitet života ljudi. Kompletna rekonstukcija Kompletna rekonstukcija belopalanačkog Doma kulture; foto: EU PRO

Spremamo nove projekte, njih 13, a trenutno realizujemo projekat prekogranične saradnje u vezi zaštite životne sredine sa bugarskom opštinom Dupnica. Drugi i veoma značajan projekat koji radimo putem programa EU PRO plus je rekonstrukcija vodozahvata i rezervoara na izvorištu Vrelo. Najveći prioritet opštine Bela Palanka u 2023.godini biće projekat rekonstrukcije vodovodne mreže u dužini od 23 kilometara - rekao je predsednik Opštine Miljković.

Rekonstrukcije Osnovne škole ''Ljupče Španac'' i Ustanove kulture ''Remezijana'' finansirane su novcem Evropske unije, a novac poreskih obveznika EU uložen je i u nabavku medicinske opreme za Dom zdravlja u Beloj Palanci, izgradnju Sportsko-rekreativnog centra “Banjica”, kao i za izradu projektne dokumentacije, za projekte zapošljavanja, preduzetništva mera, za pružanje socijalnih usluga i rodnu ravnopravnost.


Babušnica: Od infrastrukture do tehničke dokumentacije

Opština Babušnica je uz podršku Evropske unije realizovala projekte u oblasti kulture, obrazovanja, socijalne inkluzije, izrade planske i tehničke dokumentacije, a kroz različite EU programe, uključujući program prekogranične saradnje CBC Bugarska - Srbija, IPA programe, programe lokalnog razvoja kao i Exhange programe, u poslednjih 10 godina realizovana su 22 projekta, vredna više od 1,1 milion evra.

Babušnički Dom kulture kompletno je rekonstruisan uz podršku Evropske unije, kao i jedini vrtić u toj opštini - spoljašnji radovi i radovi na energetskoj efikasnosti su završeni, a u toku je renoviranje unutrašnjasti vrtića. dom kulture Sređena unutrašnjost Doma kulture u Babušnici; foto: EU PRO

Svakako su najznačajniji projekti zgrada Predškolske ustanove i zgrada Doma kulture. Saradnja je veoma značajna. Mi smo mala opština i bilo koji projekat je značajan za naš. Imamo 20 spremnih projekata za konkurisanje kod donatora, probaćemo da se fokusiramo na putnu infrastrukturu i obnovu nekih javnih objekata - rekla je predsednica Opštine Ivana Stojičić.

U toku je projekat formiranja Omladinskog centra u Domu kulture.

Vidljivo je prisustvo EU u Babušnici. Veoma je važno da možemo da računamo na Opštine koje su dinamične. Projekti koje sam video su važni, ali značajnija je i želja da se radi što više - rekao je Bertolini u Babušnici.

Novac poreskih obveznika zemalja EU uložen je i za nabavku mini-busa za prevoz folklornog ansambla i nabavku narodnih nošnji, kao i za izradu strateških dokumenata, za zapošljavanje, i u poljoprivredu i preduzetništvo.


Dimitrovgrad obnovio Centar za kulturu i prostorije na fudbalskom stadionu

Oko 175.000 evra uloženo je u rekonstrukciju rekonstrukciju krova Centra za kulturu, kao i za postavljanje gromobrana, sedišta, rasvete i ozvučenja, a u rekonstrukciju pomoćnih i administrativnih prostorija u sportskom centru u Dimitrovgradu, EU je uložila oko 138.000 evra.

Da ima prostora za više projekata koji bi se u Dimitrovgradu finansirao novcem iz EU, smatra predsednik Opštine Vladica Dimitrov. sportski centar dimitrovgrad Uređene tribine i prostorije u okviru stadiona u Dimitrovgradu; foto: Lj. F.

Konačan zaključak jeste da je Opština realizovala dovoljan broj projekata, ali nedovoljno sredstava je povučeno iz evropskih fondova. Moramo da radimo na tome da poboljšamo tim za loklani ekonomski razvoj i i implementaciju sredstava iz EU - kaže Dimitrov.

Svoje projekte imali su i Gimnazija i dimitrovgradska Osnovna škola, a Bertolini preporučuje da se sve lokalne samouprave, pa i Dimitrovgrad, usresrede na projekte koji bi ostavili mlade da žive i rade u svojim sredinama.

Govori smo o važnosti učešća lokalnih samouprava u procesu integracije u EU. Dugačak je put integracije, ali preporučujemo da se investira u mlade ljude, da ne napuštaju lokalnu sredinu i da se odatle integršu u EU - rekao je Bertolini.

Podsetimo, kako piše portal European Western Balkans, Evropski parlament je nedavno usvojio rezoluciju o novoj strategiji EU za proširenje, kojim se predlaže da se pristup svim evropskim fondovima koji "koriste srpskim vlastima” razmotre kako bi bili u skladu sa "strateškim interesima Unije“, što se opet dovodi u vezu sa usklađivanjem sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: