Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:29, 30. 10. 2020.

| Ekonomija

Milioni za povećanje kapitala Direkcije za prevoz i "Gorice" na telefonskoj sednici Veća

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
141 milion za dva niška preduzeća; ilustracija; foto: JV

U dva dana članovi Gradskog veća Niša dva puta su zasedali, ali bez prisustva medija, jer kažu da su sednice bile telefonske. "Preko žice" su donete i neke važne odluke, između ostalog i da se poveća osnovni kapital JKP Gorice za čak 108 miliona, kao i Direkcije za prevoz za 33 miliona dinara.

Gradsko veće Niša dva puta je zasedalo pred novu sednicu niške Skupštine, 27. i 28. oktobra, ali mediji o tome nisu bili obavešteni.

Iz Kabineta gradonačelnice odgovaraju da su sednice održane telefonskim putem, ali ne objašnjavaju i zašto.

Odluke su juče objavljene u aktima Gradskog veća, te se među njima mogu videti dve značajne za niški budžet - povećan je osnovni kapital dva javna preduzeća za 141 milion dinara.

direkcija Razloge će građani čuti na sednici; foto: arhiva JV Direkcija za prevoz je tražila i dobila iz budžeta Nišlija 33 miliona dinara, što je skoro trostruko više od njihovog osnovnog kapitala.

Ukupan registrovani osnovni kapital Javnog komunalnog preduzeća Direkcija za javni prevoz Grada Niša Niš je 12.000.000,00 dinara, od čega osnovni novčani kapital u iznosu od 12.000.000,00 dinara. Skupština Grada Niša donosi odluku o povećanju osnovnog novčanog kapitala Preduzeća, u iznosu od 33.000.000,00 dinara. Ukupna vrednost osnovnog kapitala Preduzeća nakon povećanja je 45.000.000,00 dinara - piše u odluci Veća.

Razlog za ovoliko povećanje je, kako piše u odluci, "unapređenja delatnosti javnog prevoza putnika u Nišu i poboljšanja efikasnosti rada preduzeća".

Ipak, šta to konkretno znači nije poznato, jer portparol Direkcije Nenad Stanković nije hteo o tome da govori za Južne vesti, već je rekao da će građani više o tome "čuti na Skupštini" koja je zakazana za ponedeljak.

gorica Gubitaš traži novac da bi bili u plusu; foto: printscreen I JKP Gorica, kojoj je nedavno odloženo vraćanje dugova da ne bi opet bila gubitaš, tražila je da joj se poveća osnovni kapital i to za 108 miliona dinara.

Ukupan registrovani osnovni kapital Javnog komunalnog preduzeća „Gorica" Niš je 588.241.520,92 dinara, od čega osnovni novčani kapital u iznosu od 404.046.729,65 dinara. Skupština Grada Niša donosi odluku o povećanju osnovnog novčanog kapitala Preduzeća, u iznosu od 108.000.000,00 dinara. Osnov povećanja kapitala Preduzeća je novi ulog osnivača. Ukupna vrednost osnovnog kapitala Preduzeća nakon povećanja je 696.241.520,92 dinara - piše u odluci Veća.

Njihovo opravdanje za ovaj iznos koji će dobiti iz budžeta je, kako piše u odluci, to što je posle dužeg vremena pogrebno preduzeće u ovoj godini pokazalo "trend pozitivnog poslovanja".

Ukazala se potreba stabilizacije iskazanog rezultata kroz obezbeđivanje dodatnih sredstava u cilju povećanja osnovnog kapitala JKP Gorica u iznosu od 108.000.000 dinara - navode u obrazloženju.

U odlukama Gradskog veća piše da se Grad Niš, kao osnivač ovih preduzeća, odlučio da im da milione iz budžeta kako bi se obezbedilo kontinuirano obavljanje komunalne delatnosti.

O ovim odlukama Veća bi trebalo da raspravljaju i odbornici na Skupštini u ponedeljak.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mića

    23:19 // 1. 11. 2020.

    Koliko su do sada povećali kapital Gorice, sigurno je sada vrednija od Telekoma! Pa gde odoše onolike pare? A šta bi sa onim ekološkim autobusom od 75000 evra?

  • niko

    11:30 // 1. 11. 2020.

    U jgsp rade veoma nestrucne osobe,bitno da su sns,lepe, mlade.A sto se poboljsanja tice njihovih usluga,raspored prigradskih linija se nije menjao 40g

  • marko

    17:49 // 31. 10. 2020.

    A lepo vam bilo po 100e kad ste dobili, moramo da budemo solidarni i svi pomognemo

    • Saša

      03:46 // 2. 11. 2020.

      Brate kakav je sendvič, koliko si ih pojeo do sada... 100€ pa čiji je to novac, SNS NOVAC jel da? Neće biti... Lopovi i sendvičari ste vi... Ali i vama se bliži petak 13....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: