Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:44, 18. 5. 2018.

| Ekonomija

Milioni za start-up centar na Elektronskom fakultetu

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
ivan petković
Novi podsticaji za Start-up; Foto: M.Z.

Kako bi firme koje rade u ovom prvom niškom start-up centru dobile profesionalnu pomoć u oblasti menadžmenta, privrednog prava i zaštite intelektualne svojine, ali i kako bi se Centar bolje promovisao, Gradsko veće odobrilo je 3,6 miliona dinara za Centar, pored predviđenih 2,4 miliona u ovogodišnjem budžetu.

Centar za inovaciono preduzetništvo na Elektronskom fakultetu počeo je sa radom septembra 2017, useljenjem prvi 6 kompanija. Centar predstavlja prelaznu fazu do konačne izgradnje Naučno-tehnološkog parka.

Zamenik načelnika Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Ivan Petković navodi da novim šestomilionskim projektom i postojećim i novim “stanarima” start-up centra biti omogućeno usavršavanje, naročito u zaštiti intelektualnog prava jer su u pitanju softverske firme koje su ugrožene u ovoj oblasti.

Tu su i usluge podizanja kapaciteta iz oblasti upravljanja firmom, upravljanja prodajom. Podsećam da su to uglavnom kompanije sastavljene od inžinjera i oni su sami izrazili potrebu za ovakvom jednom vrstom pomoći - kaže Petković.

Biće raspisan i novi poziv za odabir novih “stanara”, kako bi se dostigao pun kapacitet Centra, koji iznosi 15 kompanija.

Uslovi će biti isti ili slični kao prošle godine - navodi Petković.

Predviđena su i mnoga predavanja u Centru, a Petković je najavio dolazak 25. maja američkog stručnjaka iz Arizone, ne preciziravši njegovo ime, a on treba da prenese iskustvo u podizanju start-up firmi zasnovanih na nauci i inovacijama.

Tender za naučno tehnološki park je raspisan i traje do 18. juna, kaže Petković, a očekuje se da gradnja krene avgusta i traje do oktobra.

Podsetimo, Centar za inovaciono preduzetništvo otvorila je premijerka Ana Brnabić septembra 2017, a svi odbornici u Skupštini grada glasali su za njegovo osnivanje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Student

    13:22 // 19. 5. 2018.

    Ovaj start-up centar u toku dana je prazan. Malo je posecen. Sta se tamo radi, gde su rezultati minulog rada, nigde ne moze da se vidi ili bar ja ne trazim kako treba.

  • miona

    17:44 // 18. 5. 2018.

    ko sve nije nacelnik i zamenik nacelnika u ovom gradu, ovaj i zena mu ako nas ne oprave niko nece!

  • Voleo bi...

    14:54 // 18. 5. 2018.

    Cek zar ovaj ne bese sef nekog projektnog centra? Aaa pa toliko projekta mu prosli da je sad avanzovao i ce opravlja KLER!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: