Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:12, 21. 12. 2023.

| Ekonomija

Milionski izdaci za nabavke bez procedura i rashode u budžetu Žitorađe

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
Žitorađa
DRI kontrolisala budžet opštoine Žitorađa; Foto: Lj. M.

Rashodi koji nisu pravilno planirani u iznosu od 8,85 miliona dinara, manje iskazana finansijska imovina od 229,25 miliona dinara i više iskazanih obaveza u iznosu od 582.000 dinara, preuzimanje obaveza, rashoda i izdataka bez sprovedenog postupka javne nabavke i bez poštovanja zakonskih procedura čija je vrednost 24,41miliona dinara samo su neke od nepravilnosti koje je u Žitorađi utvrdila Državna revizorska institucija tokom kontrole trošenja budžetskih para u 2022. godini.

Osim toga, gradska vlast je preuzimala i obaveze iznad odobrenih aproprijacija u iznosu od 2,64 miliona dinara, a iskazala je i nefinansijsku imovinu od 3,94 miliona dinara za koju ne poseduje dokaz o vlasništvu.

Sa druge strane gradska vlast u Žitorađi nije popisala finansijsku imovinu u iznosu od 256,21 miliona dinara i obaveze u iznosu od 3,42 miliona dinara, knjigovodstveno stanje nije usaglasila sa stvarnim stanjem, a nije poštovala ni postupak pripreme i donošenja budžeta. Osim toga lokalna vlast u Žitorađi nije donela ni Program korišćenja sredstava za finansiranje unapređenja bezbednosti saobraćaja za 2022. godinu i nije uspostavila adekvatan sistem finansijskog upravljanja i kontrole i internu reviziju - kaže se, između ostalog, u izveštaju DRI.

Posebno ističu nepravilnost koja nije otklonjena po preporuci još iz 2013. godine, odnosno lokalna vlast je iskazala nefinansijsku imovinu u većem iznosu za 2,75 miliona dinara u odnosu na vrednost koju je evidentirala u glavnoj knjizi.

U odnosu na reviziju budžeta koju je DRI uradila 2013. godine, gradska vlast je nekoliko stavki i preporuka te institucije u potpunosti ispravila, a tiču se evidencije oko donacija koji su ranije prikazivani kao prihodi, izvršila je korekciju utvrđenog suficita u bilansu prihoda i rashoda, primenila je propisanu osnovicu za obračun plate i postavljenim licima nije utvrdila stimulaciju.

Inače, tokom ranije kontrole pravilnosti poslovanja u Opštini Žitorađa tokom 2013. godine DRI je uočila na desetine nepravilnosti u trošenju budžetskih para, pa je čitav proces praćen tokom prethodnih godina, a uočeni nedostaci pokazuju da lokalna vlast nije uradila mnoge stvari koja im je DRI naložila pre čak 10 godina.

U postupku procene rizika utvrđeno je da postoji rizik da Opština Žitorađa nije otklonila utvrđene nepravilnosti na zadovoljavajući način zbog čega je doneta odluka o sprovođenju revizije - kaže se u izveštaju DRI.

Za uređenje oblasti koje su bile predmet revizije, DRI je dala deset preporuka koje se odnose na pravilno evidentiranje rashoda na ekonomskim klasifikacijama, tačno iskazivanje nefinansijske i finansijske imovine i obaveza, preuzimanje obaveza u skladu sa odredbama Zakona o budžetskom sistemu i Zakona o javnim nabavkama, donošenje akata u vezi sa korišćenjem sredstava za unapređenje bezbednosti saobraćaja.


Za kafanske račune u ovoj godini planirano 23.000 evra

Za potrebe reprezentacije u Opštini Žitorađa u ovoj godini lokalni funkcioneri i njihovi gosti početkom godine izabrali su dve kafane u Žitorađi i Nišu koje su koristili, što će, prema podacima iz javne nabavke, građane preko gradskog budžeta koštati ukupno 2,7 miliona dinara ili oko 23.000 evra. O trošku poreskih obveznika kafanske usluge “na potpis” koristiće predsednik Opštine, predsednik Skupštine, ali i zaposleni u Opštinskoj upravi.

Da su funkcioneri u Žitorađi "slabi na kafanske usluge" pokazuju podaci iz prethodnih godina, o čemu su Južne vesti već pisale.

Tako je tokom 2021. i 2022. godine samo na kafanske usluge potrošeno preko 15.000 evra novca svih poreskih obveznika i tada su birane 3 kafane - dve u Žitorađi i jedna u Nišu, a za svaki od ugovora bilo je određeno tačno 666.666,66 dinara.

Državna revizorska institucija je kontrolisala budžet Opštine Žitorađe 2018. i 2019. godine i tada je utvrđeno da je deo potrošenog novca građana bez zakonskih procedura isplaćen za troškove reprezentacije i ugostiteljskih usluga, gde je u kafanama i objektima u Žitorađi, Nišu, Beogradu, Prokuplju, Brusu, Brzeći, Sokobanji, Krnjevu i Orljanu potrošeno - preko 3,5 miliona dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Goran

    19:33 // 21. 12. 2023.

    I pojeo vuk magarca, glavni ne potpisuju nigde ništa, nekad kad dođe vreme neće niko da odgovara i to je to.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: