Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:21, 21. 3. 2018.

| Ekonomija

Ministar poljoprivrede: Turci otvaraju klanicu na jugu Srbije

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Krava
Ima li dovoljno krava u opštinama Nišavskog okruga?; Foto: JV/A. Kostić

Uskoro bi na jugu Srbije mogla da se otvori klanica za preradu govedine koja bi se izvozila za Tursku, a ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kazao je da se u petak sastaje sa investitorom iz ove zemlje.

Ministar je na sastanku sa predsednicima opština, predstavnicima zadruga, lokalne samouprave i poljoprivredicima u Nišavskom upravnom okrugu, doneo lepe vesti na jug Srbije, makar što se prerade mesa i voća tiče. Sastanak Nišavski okrug Ministar se sastao sa predstavnicima lokalne samouprave, zadruga i poljoprivrednicima; Foto: JV/V. Milić

Imamo ugovor o slobodnoj trgovini vezano za goveđe meso sa Turskom. Imamo jednog turskog investitora koji je zainteresovan da na prostoru oko Koridora 10 sagradi svoju klanicu gde bi klao goveda koja su poreklom iz Srbije i plasirao ih na prostor Turske - rekao je Nedimović.

Osim turskog investitora, najavio i je zajedničke projekte sa Mađarima koji bi doneli pare u merošinski "Voćar". Nedimović dodaje da je od stečajnog upravnika ovog preduzeća koje je godinama u problemima, dobio uveravanja da su rešena sva imovinsko-pravna pitanja, te će upravo "Voćar" ponuditi Mađarima, koji obezbeđuju pare. Kazao je da su se mađarski investitori javili posle uspešnog projekta sa malinarima iz Arilja, koji je bio vezan za preradu ovog voća.

Mađarska strana se javila i želi nova 4 projekta da implementiramo zajedno. Moj predlog će biti da jedan od njih bude Merošina. Samo moramo da vidimo da li ćemo moći da zadovoljimo kriterijume. Posao Mađarske strane je da obezbedi finansisjska sredstva za investiciju, da obezbedi dugogodišnji ugovor. Naš posao je da obezbedimo prostor i kooperante - rekao je ministar.

Vasiljević, Ministar i Sotirovski Vasiljević kaže da Opština Pantelej ima sirovine za klanicu; Foto: JV/V. Milić On je dodao da se u petak sastaje sa Turcima koji su zainteresovani da grade klanicu negde u blizini Koridora, u opštini koja može da ponudi dovoljno goveda i uverava da ovih grla ima na teritoriji koju pokriva Nišavski okrug. Ovo je potvrdio i predsednik niške Opštine Pantelej Bratimir Vasiljević koji je kazao da ova opština ima kapacitete koji su potrebni zainteresovanom investitoru.

Oni samo traže da to bude blizu, tamo gde ima dovoljno sirovine. Uopšte nisu zahtevni. Mi ćemo pozvati lokalne samouprave koje imaju dosta sirovine a i zadovoljavaju drugi kriterijum. Onaj ko ulaže ima pravo i da bira, a s druge strane i mi imamo interes kao država da jedan prostor promovišemo - objašnjava Nedimović.

Ministar dodaje da su Turci zadovoljni kvalitetom srpskog mesa, te da su se zato i zainteresovali da prave klanicu i izvoze meso u svoju domovinu.

Mi smo izvezli negde oko 200 tona ovog mesa sa carinskom stopom 0, to smo ispregovarali prethodnih godina, Erdogan i Vučić su imali sastanak. Mogu da kažem da je turska strana izuzetno zadovoljna kvalitetom našeg goveđeg mesa i otuda i njihova zaineterovanost da grade jedan kapacitet kako bi povećali tu kvotu koju imamo u ovom trenutku - dodaje ministar Nedimović.

Ministar je dodao da za nekoliko dana treba da bude otvoren poziv poljoprivrednicima koji se bave preradom da konkurišu za pare iz IPARD fonda, koji je konačno otvoren za Srbiju krajem prošle godine. EU za srpsku poljoprivredu kroz pretpristupni fond za poljoprivredu daje 175 miliona evra, a Srbija je u obavezi da uloži još 50 miliona.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dush

    08:47 // 1. 4. 2018.

    Ministar stvarno pojima nema sa kolikim stočnim fondom raspolaže Srbija. Posebno koliko goveda ima južna i jugoistočna Srbija. Podizanje klanice u ovom trenutku bi bila više nego promašena investicija. Srbija danas ima oko 900.000 grla goveda svih kategorija. Od toga su krave oko 340.000. Samo pre deset godina ta brojka je bila veća za 1000 000 krava. Gde su nestale.

  • Nene551

    21:39 // 21. 3. 2018.

    Otvorili su turci odavno klanicu kod nas, pa smo ih se oslobodili

  • qgo

    20:12 // 21. 3. 2018.

    Zvanicni podaci: SFRJ je devedesetih godina izvozila 50.000 tona junetine, od čega je plasman iz Srbije bio 30.000 tona. Srbija od 1996. ima dozvolu za izvoz junetine u EU i to 10.000 tona, pa je smanjeno na 8500 zbog toga što taj kontigent nikada nije ostvaren jer izvozimo oko 500 tona. Za planirani izvoz je potrebno da Srbija ima 100.000 grla goveda, a ima oko 20.000 grla. Ukratko -propast!

    • Milorad

      13:02 // 22. 3. 2018.

      Ministar je po struci pravnik. A, prvi je čovek u agraru. Zar to ne govori o stručnosti njegovoj /kod toliko poljoprivrednih inženjera /

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: