Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:30, 15. 4. 2018.

| Ekonomija

Ministarka protivreči sama sebi o vezi niškog aerodroma i beogradske koncesije

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
zorana mihajlovic
Klupko se odmotava ili dodatno zamrsuje?; foto: Vanja Keser

Razvoj aerodroma “Konstantin Veliki” nije ograničen koncesijom za aerodrom “Nikola Tesla”, niti se on uopšte pominje u koncesionom ugovoru, tvrdi ministarka Zorana Mihajlović. Međutim, Mihajlovićeva potvrđuje da postoji “potreba za konsultacijama” sa koncesionarom u periodu dok aerodrom “Nikola Tesla” ne dostigne 12 miliona putnika godišnje, a za to vreme “bilo koji drugi aerodrom” koji se nalazi u radijusu od 150 do 230 km usluži više od milion putnika godišnje.

Niš se nalazi na 200 km vazdušnom linijom od Beograda. Ugovor sa francuskim koncesionarom Vansijem i dalje je tajan. Ministarka Mihajlović je pre 2 nedelje u Nišu negirala da se niški aerodrom na “direktan ili indirektan” način pominje u ugovoru za koncesiju beogradskog.

Reagujući nakon gostovanja svog pomoćnika Zorana Ilića u emisiji “Kontrasti” televizije Al Jazeera, gde je prvi put potvrđeno da u ugovoru sa Vansijem postoje izvesna ograničenja u broju putnika drugih aerodroma, ministarka negira da to ograničava razvoj niškog aerodroma i negira da Srbija automatski plaća “penale” Vansiju, ako niški aerodrom probije milion putnika dok beogradski ne dostigne 12 miliona.

Saopštava i da postoji potreba za konsultacija sa Francuzima “samo i isključivo” ako se ta 2 uslova istovremeno poklope (Beograd ispod 12 miliona, Niš preko 1).

Kaže i da “sve analize” pokazuju da se to neće desiti i da “Konstantin Veliki” neće preći milion pre nego li “Nikola Tesla” dostigne 12 puta više.

Međutim, čak i u slučaju da niški aerodrom dostigne milion putnika pre nego što Aerodrom “Nikola Tesla” postigne 12 miliona putnika, Srbija nema obavezu da automatski plaća bilo kakvu odštetu koncesionaru. U takvoj situaciji, dužnost Vlade bila bi da da obrazloženje i objašnjenje koncesionaru i da dokaže da su do toga dovele objektivne i tržišne okolnosti koje ne utiču na aerodrom u Beogradu, čime bi izbegla plaćanje bilo kakvih kompenzacija ili produžavanje perioda trajanja koncesije - kaže Mihajlovićeva.

Ministarka u saopštenju nije precizirala šta će se desiti ako Vansi ne prihvati takvo “obrazloženje i objašnjenje”.

Podsetimo, pomoćnik ministarke Zoran Ilić pre nekoliko dana prvi put je potvrdio da se u ugovoru sa Vansijem pominju ograničenja za druge aerodrome, a i da Srbija ne može bez naknade Francuzima da razvija druge aerodrome, a da “štetu” koncesionaru ustanovljava nezavisni stručnjak.


Mihajlović: Ni Vučić ni ja nemamo razloga da se pravdamo zašto želimo kontrolu nad niškim aerodromom

Ministarka Mihajlović navodi da je glavno ograničenje razvoju niškog aerodroma “nedovoljno investiranje”. Dodaje i da je namera države da “ubrzano” investira u nišku vazdušnu luku i da je to glavni razlog za, kako kaže, “prelazak upravljanja sa Grada Niša na Vladu Srbije”.

Ni predsednik Srbije, ni Vlada Srbije, ni ja, nemamo razloga bilo kome da se pravdamo zašto želimo da razvijamo Aerodrom “Konstantin Veliki” i zašto želimo da Vlada Srbije povrati upravljanje nad ovim aerodromom. Svima koji misle drugačije zaista ne možemo da pomognemo - saopštava Mihajlović.

Ministarka ponovo nije precizirala šta to sprečava državu da ulaže u aerodrom, a da on ostane u vlasništvu Grada Niša.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Numancia

    20:36 // 16. 4. 2018.

    Samo bahato i nikako drugacije!Voleo bih da ste tako odlucni,neumitni, kad je u pitanju Kosmet!Ali,avaj,tamo su jaki igraci,ovde sludjeni i uplaseni narod!

  • Petar

    13:50 // 16. 4. 2018.

    Nisam niti očekivao da se ova gospodja (gospodjica), ne znam i ne zanima me šta je, pravda..Niti se srpskom narodu bilo ko od političara ikada pravdao.. ali čitam tekst: Kome to i zašto smeta aerodrom u Nišu? Hrvata Alena..pa se mislim: Da je, makar na ovakvom nivou, napisana studija pre privatizacije ili likvidacije, bilo kog preduzeća u Srbiji, znate kada bi (mnogi od njih) "otišli" - NIKADA!!!

  • Sinisa Mihajlovic

    13:44 // 16. 4. 2018.

    "za to vreme “bilo koji drugi aerodrom” koji se nalazi u radijusu od 150 do 230 km usluži više od milion putnika godišnje."

    Sarajevo se nalazi bas u tom radijusu, na otprilike 185 kilometara vazdusnom linijom. Za nepunih 11 meseci prosle godine, sarajevskim aerodromom je proslo 900.000 putnika. I sta sad?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: