Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:42, 28. 9. 2018.

| Ekonomija

Ministarstvo: Niški aerodrom strateški važan, Vlada do kraje godine ulaže 180 miliona

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
Aerodrom
Govore o ulaganju, ne o novim linijama; foto: D. P.

Na informaciju da mađarski Wizz air ukida liniju od Niša do Malmea, Ministarstvo građevinarstva i saobraćaja reagovalo je saopštenjem čiji je fokus da će Vlada Srbije investirati u niški Aerodrom “Konstantin Veliki” još 180 miliona dinara do kraja godine. Nisu se puno bavili ukidanjem letova, a razlozi za gašenje linija su, kako kažu, u “domenu poslovne politike avio-kompanija i njihove procene o profitabilnosti određenih linija”.

Nakon gašenja jedne linije sa niškog aerodroma čekala se reakcija Ministarstva i Vlade, pošto je “Konstantin Veliki” nedavno prešao u vlasništvo Republike.

Međutim, u saopštenju koje potpisuje potpredsednica Vlade i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović, navodi se da su odluke “o uspostavljanju i ukidanju linija motivisane ponudom aerodromske infrastrukture u regionu i profitabilnošću konkretnih ruta”.

S obzirom na to da komercijalni uslovi za postojeće linije na niškom aerodromu nisu menjane, a da su aerodromske usluge od 2014. značajno unapređene, razlozi za ukidanje određenih linija u domenu su poslovne politike avio-kompanija i njihove procene o profitabilnosti određenih linija - saopštavaju iz Ministarstva.

Najavljuju da će Vlada nastaviti da ulaže u niški aerodrom “kako bi se dodatno podigli kvalitet usluga i bezbednost, što je preduslov uspešnog poslovanja i interesa avio-prevoznika da lete iz Niša”.

Do kraja 2018. godine Vlada će za potrebe poslovanja niškog aerodroma uložiti dodatnih 180 miliona dinara, ili oko 1,5 miliona evra, prevashodno za omogućavanje nesmetanog funkcionisanja niškog aerodroma u uslovima niskih temperatura, snega i leda - navode u Ministarstvu građevinarstva i saobraćaja.

Ističu da je otvaranje novih linija od 2014. godine omogućeno upravo ulaganjem u infrastrukturu i opremu niškog aerodroma, o čemu najbolje govori povećanje broja putnika sa 1.335 u 2014. na 331.582 u 2017. godini.

U istom periodu, Republika Srbija je uložila u niški aerodrom ukupno 9,8 miliona evra, uključujući pomoć u novcu i opremi koju je Aerodrom „Konstantin Veliki“ dobio od vazduhoplovnih preduzeća i institucija u vlasništvu države, kao i pomoć i troškove granične policije i Uprave carine - kažu u Ministarstvu.

U saopštenju Ministarstva ističu da je strateško opredeljenje Vlade Srbije da ulaže u niški aerodrom, kao i da ga pozicionira kao alternativni aerodrom beogradskom Aerodromu “Nikola Tesla”. Navode da taj način razvoj “Konstantina Velikog” ne bi zavisio od odluka o sudbini pojedinih linija, već bi ostao konkurentan, a time i poželjan partner većem broju avio-kompanija zainteresovanih za letove iz ovog dela regiona.

Podsetimo, Inicijativa "Ne damo niški aerodrom" je nakon ukidanja linije Niš - Malme, koja je prema njihovih tvrdnjama jedna od najprofitabilnijih, tražila od Ministarstva i Vlade Srbije da predstavi plan za razvoj niške vazdušne luke, kao i da obrazloži zašto je ugašena jedna avio-linija.

Rukovodstvo JP "Aerodrom Niš" nije želelo da komentariše razloge za ukidanje linije, već su samo saopštili da se sem leta za Malme, nijedan drugi ne ukida.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nishlija

    17:45 // 28. 9. 2018.

    Cim ministarstvo navodi neke cifre o ulaganju, koje su znatno manje nego pre nekoliko meseci, bez navodjenja sta ce konkretno bice izgradjeno, znaci da oni (u)lazu ali ne u aerodrUm nego u plate funkicionera!!! Kada ce toranj da "pocne" da se gradi jer je trebalo jos ove godine?

  • Leptiriću Šareniću

    13:49 // 28. 9. 2018.

    Super, stiže još otpada sa beogradskog aeorodroma. Možda da odmah pretvorimo "Konstantina Velikog" u reciklažni centar.

  • Zarobljena drzava

    13:19 // 28. 9. 2018.

    Laz je da je Republika do sada davala novac aerodromu. To je vec dokazano. Jedino ako racunaju plate ljudi koji rade i opremu na carini na aerodromu, od koje Republika prihoduje daleko vise nego sto placa ovde u Nisu. A ove pare (180 miliona) su najavljivali da ce dati odmah posle preuzimaja, samo u mnogo vecim iznosima. Gde su sada ti milioni evra obecanih investicija?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: