Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:40, 11. 5. 2020.

| Ekonomija

Ministarstvo i dalje ćuti o inspekcijama u niškim fabrikama za vreme vanrednog stanja

Autor:J. V.Izvor:Južne vesti
jura9-nis-protest-korona-foto-vkeser
Da li će neko biti sankcionisan za kršenje propisa?foto: V. Keser

Niti Sanitarna inspekcija niti Ministarstvo zdravlja ne odgovaraju na pitanja o nadzoru u niškim fabrikama za vreme vanrednog stanja i kršenju naredbe da samo 50 radnika može raditi na 5.000 kvadratnih metara. Ministarstvo rada priznalo je da je u Šinvonu bilo 150 radnika, ali da je za to nadležna Sanitarna.

Ni posle 10 dana nema odgovora nadležnih o inspekciji u niškoj fabrici Šinvon 23. i 24. aprila, kada je zatečeno i 4 puta više radnika od dozvoljenog, a neki su se i skrivali i bežali od inspekcije.

Iz Ministarstva rada rekli su da su njihovi inspektori 23. aprila zatekli 150 radnika u inspekciji fabrike Šinvon u Nišu, a sledećeg dana 149 u proizvodnoj hali.

Ipak, odgovorili su da je Sanitarna inspekcija nadležna za kontrolisanje rastojanja i broja lica koja mogu raditi u jednoj smeni u odnosu na površinu objekta proizvodnog pogona.

A na pitanja da li su inspektori Sanitarne kontrolisali Šinvon, šta su naveli u izveštaju i šta su zaključili, ni iz niške Sanitarne, ni iz njihove centrale u Beogradu, niti iz Ministarstva zdravlja nisu odgovorili već 10 dana.

Koje mere će preduzeti posle očiglednog kršenja naredbe u jeku pandemije koronavirusa, kao i koje sve fabrike su kontrolisali u Nišu i šta su zatekli, odgovora nema.

Radnici su ukazivali da građani za nepoštovanje mera i kršenje pravila u vanrednom stanju ne mogu da izbegnu odgovornost i da moraju da plate kazne, ali da im nije jasno kako to poslodavcima uspeva.

Inače, naredba Štaba za vanredne situacije glasila je 50 radnika na 5.000 kvadratnih metara, a ovaj propis bio je na snazi prilikom nadzora 23. i 24. aprila. Iz Ministarstva rada rekli da radnici poštuju mere, a za višak na jednom mestu naveli su da nije njihova nadležnost.

Podsetimo, inspektori rada tada su kotrolisali i druge fabrike u Nišu, a kažu da nisu utvrdili nepravilnosti.

Radnici su svedočili da ih je u Šinvonu bilo 4 puta više nego što je bilo dozvoljeno, a slali su i snimke kako moraju da se sklanjaju od inspekcije preko protivpožarnih stepenica.

Sve vesti o kompaniji Jura, kojoj pripada i Šinvon, možete čitati ovde.

Sve informacije o korona virusu na jugu Srbije, možete pratiti ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: