Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:28, 29. 3. 2018.

| Ekonomija

Ministarstvo lagalo o taksama na niškom aerodromu

Autor:Milan ZirojevićIzvor:Južne vesti
aerodrom
Ipak se dižu takse?; Foto: A. S.

Iako je Ministarstvo saobraćaja tvrdilo da nije bilo govora o povećanju cena taksi na niškom aerodromu, demantuju ih zapisnici sa sastanka koji su sa predstavnicima Grada Niša održali 28. februara u Beogradu. Direktor niškog Aerodroma "Konstantin Veliki" Vladica Đurđanović žalio se Nadzornom odboru da ne može da ispuni naloge iz Beograda, jer bi time ugrozio poslovanje Aerodroma.

Poslednjeg dana februara u Beogradu u Ministarstvu saobraćaja sastančili su Zorana Mihajlović sa saradnicima, gradonačelnik Niša Darko Bulatović i direktor niškog Aerodroma Vladica Đurđanović. Prema zapisniku koji je dostavljen i odbornicima niške Skupštine, između ostalog, diskutovalo se o tome da li je niški Aerodrom komercijalno održiv, a analizirali su se i ugovori Aerodroma. Razmatran je i način pripreme budućih ugovora niške vazdušne luke, kao i izbor linija.

Jedan od razloga zašto su low-cost kompanije izabrale Niš jeste cena taksa od 3 evra. Spekulacije da Beograd traži dupliranje takse, a da se o tome pričalo na pomenutom sastanku, kategorički je nakon sastanka opovrgao gradonačelnik Bulatović, početkom marta.

To nije tačno - rekao je tada Bulatović.

Ministarstvo saobraćaja je u pisanom odgovoru novinarima Južnih vesti takođe negiralo da je uopšte bilo reči o povećanju cena taksi.

Ne, glavna tema sastanka sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem koji je održan 28. februara 2018. u Vladi Srbije bio je komercijalno održiv rad Aerodroma „Konstantin Veliki”, o čemu odlučuje menadžment i upravljački organi JP Aerodrom Niš - rečeno je tada u Ministarstvu.

dokument zapisnik ministarstvo Ipak se pričalo o dizanju taksi; Foto: PrintskrinMeđutim, iako zaista nije traženo dupliranje taksi, u zapisniku sa sastanka piše da je sam Đurđanović potvrdio da je "sa cenom od 3 evra po odlazećem putniku - nemoguće uspostaviti komercijalan rad, čak i da je broj putnika na godišnjem nivou milion". Time "padaju u vodu" ranije tvrdnje Ministarstva da se o taksama nije razgovaralo.

Iako Ministarstvo kaže da rukovodstvo Aerodroma samo odlučuje, ministarka Zorana Mihajlović naložila je Đurđanoviću da postupi u skladu sa “zaključcima, dogovorenim obavezama, utvrđenim rokovima i načinom postupanja”, a naredila je i da se ispoštuju svi rokovi.

A postavljeni rokovi bili su sledeći - da se formira Radna grupa za buduće poslovanje niškog Aerodroma do 1. marta. Da Aerodrom dostavi sve ugovore, a i one u pripremi do 2. marta. Da do 7. marta Aerodrom dostavi sve operativne, tehničke i finansijske podatke.

Do 30. marta 2018. godine, kako piše u zapisnicima, Radna grupa trebalo je da utvrdi predlog cena aerodromskih usluga na “Konstantinu Velikom”.


Đurđanović se vratio u Niš, pa se žalio

Samo nedelju dana nakon famoznog sastanka u Beogradu, direktor Aerodroma “Konstantin Veliki” Vladica Đurđanović uputio je pismo Nadzornom odboru ovog preduzeća žaleći se da ne može da ispuni zaključke i odredbe iz Beograda.

Poštujući nadležnosti direktora, obaveštavam vas da navedeni zapisnik sadrži pojedine odredbe, po kojima ukoliko kao direktor JP “Aerodrom Niš” postupim, mogu da ugrozim poslovanje preduzeća i ugovorene obaveze sa kompanijama - naveo je Đurđanović.

Primivši stav direktora, kako navode, Nadzorni odbor obratio se “radi daljeg postupanja” Skupštini grada, kao osnivaču preduzeća, ali i gradonačelniku, Gradskom veću i Sekretarijatu za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj.

Podsetimo, neizvesnost oko sudbine niškog Aerodroma traje mesecima. Početkom godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je kako je država dozvolila niškom Aerodromu da se razvija, što je ocenjeno kao "najgori vid centralizma". U kontekstu pregovora sa koncesijom za beogradski Aerodrom “Nikola Tesla”, Vučić je govorio i o ograničenju broja putnika na aerodromima van Beograda.

Međutim, direktor Regionalne razvojne agencije "Jug" Bojan Avramović, gostujući u emisiji Južnih vesti posvećenoj upravo budućnosti niške vazdušne luke, naveo je da nema bojazni za niški Aerodrom, ali i pravdao stavove Vučića tvrdnjom da su "Nišlije štetne po državu" zbog čega su Udruženi pokret slobodnih stanara i DS zatražili njegovu smenu.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Zapisnik sa sastanka ministarstvo-bulatović-đurđanović (preuzmi) - 1,698.74 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nišlijka

    12:11 // 2. 4. 2018.

    Ja još nisam videla da je na RTS-u neko pomenuo aerodrom i proteste. Možda bi mogao neko da objasni šta se dešava, zašto hoće da ga uzmu. Ništa od ništa. Ponižavaju nas kako stignu. I nismo jedini. Za njih postoji samo Beograd.

  • Zaklina

    09:05 // 31. 3. 2018.

    Uvek je onako kako odluce političari. Nije bitan interes naroda. Citam da se prodao aerodrom Beogradski francuzima. Imao je najveće takse u svetu. Tako ce sada i sa Niskim. Prvo ce podići cene taksi do nenormalnih granica. Pa ce ga tako uciniti neekonomicnim a onda prodati i najveći deo prodajne cene uzeti za sebe. Tako su Beogradsku, tako ce i Niski! Strasno je kako nam rasprodaju zemlju.

  • Uroš

    11:28 // 30. 3. 2018.

    U normalnoj zemlji bi gradonačelnik pozvao građane da izađu na ulice i da protestuju protiv centralne vlasti. Da vidite kako bi odmah popustili kada bi 50 000 ljudi izašlo na ulice. Ne bi smeli ni gradonačelnika da pipnu. Kada se ne bunite, gaze vas dok vas ne sabiju. Ukidaće nam jedno po jedno, videćete, dok nas potpuno ne satru. I Univerzitet će da nam ukinu za par godina. Ako se ne pobunimo.

    • prof dr CVETKO prvi

      13:04 // 30. 3. 2018.

      @ Uroš : Univerzitet će da ukinu ? Možda bi ... /ne bi/ trebalo !
      Šta će da rade prof dr sci ... i privatni a i "društveni" a taman se uhodali ! A i narod ima da se nasekira ako ukinu Univerzitet a narod ne bi valjalo sekirati. Ima preča posla ... da glasa !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: